– Bloggen tar aldri ferie

Den svenske journalisten og forfatteren Nina Campioni hyller latskapen og kroppspositivismen, og oppmuntrer alle til å ta ferie fra Instagram..

Hvem: Nina Campioni (41)

Aktuell: Spaltist i VGs Familieklubben, svenske ELLE og Aftonbladet. Driver podcasten «Vattnet går». Skriver om stress i ferien.

 

Hei! Jeg ser på bloggen din at du har ferie. Men bloggen din tar ikke fri – er det labour of love?

– Nettopp, bloggen tar aldri ferie. Jeg har alltid hatt delte følelser for den, på den ene siden er det fantastisk å ha et sted der jeg kan leve av å dele alle mine tanker med folk som har lyst til å lese, mens andre dager vil jeg bare kaste pc-en i veggen og spørre meg selv: Hvem fanden bryr deg om hva jeg har å si egentlig» det er lett å tvile på seg selv i denne bloggboblen.

Det ser veldig Astrid Lindgren-idyllisk ut der du er, hvor er det?

– Åh ja, det er mitt lille sommerparadis. Min morfars hjem i Blekinge, en liten bondegård som ligger utenfor Karlskrona. Nå har min mamma overtatt den, og jeg og min bror med våre familier deler på å investere her og tilbringe våre ferier med å bade i sjøen, vandre i skogen og vifte bort fluer. Det er så deilig med stillheten, langt unna byen.

På VGs Familieklubben skriver du om folk som trenger en ferie fra ferien. Blir folk utbrent på ferie?

– Utbrent er kanskje å ta litt i, men jeg opplever at folk ikke lenger evner å gjøre ingenting. Selvsagt vil vi alle oppleve spennende ting, omgås venner, familie og reise, men når vi lever hektiske hverdagsliv tror jeg også det er viktig at en del av ferien bare er stille og rolig så man kan hvile ut. Småbarnsforelder er duracellkaniner, men la nå barna leke litt fritt mens vi voksne kobler av med en bok.

Har folk for store forventninger til ferie og fritid?

– Det tror jeg er en stor del av problemet. Samtidig tror jeg sosiale medier med Instagram i spissen har gjort at vi hele tida sammenligner oss til forbannelse med andre som ser ut som de har utrolig fantastiske ferier, med glitrende solnedganger og lykkelige fregnefjes. Så glemmer vi litt hva vi selv trenger.

Har du opplevd at barna spør: hva skal vi gjøre i dag? Og hva pleier du svare?

– I dag? Du mener «hva skal vi gjøre nå? NÅ? NÅ?» og «Kan jeg sjekke iPadden?» så fort det ikke skjer noe. Hos oss er mas om skjermtid det verste og vi har laget klare regler: «Sommerlov» på SVT om morgenen, ingen skjermtid utover dagen, men litt på kvelden etter middag om det er dårlig vær. Og det må være tydelige, klare svar, ikke noe «Vi får se». Da ser vi fort at de faktisk begynner å leke helt av seg selv.

Les også: – «Mansplaining» er når menn forklarer kvinner ting som kvinner allerede vet

Jeg har ofte opplevd at par har minst én stor krangel hver gang de har ferie, og da føler man seg ganske mislykket?

– Ha, ha, ja det stemmer nok! Det handler nok om ulike forventninger. Men det kan jo også være godt å få rensket opp litt i luften, et skikkelig tordenskrall. Så føles alt mye klarere og renere etterpå.

Er det kanskje sånn at det er hverdager, med sine faste rutiner, som er best når alt kommer til alt?

– På en måte, de har vi klare roller og faste mønstre. Men alle trenger eventyr, frihet og litt løse tøyler også. Dager der man bare ligger i gresset, eller lar barna løpe rundt huset mens du sitter i en solstol og tar tida. Og en digital detox, der du kan gi deg selv en utfordring, for eksempel: ikke sjekke Instagram på en uke!

Du lager podkast om fødsler familieliv og kvinnekroppen – hva tenker du om kroppspositivisme-debatten?

– At den er en naturlig og viktig forlengning av den moderne feminismen. En revolusjon mot samfunnets normer, der spesielt kvinner har vært tvunget til å gjemme seg om de ikke passer inn. jeg er så glad for at jeg får lov til å være med og oppleve hvordan vi alle er ulike og samtidig like viktige, og har rett til samme omsorg og hjelp uansett kropp eller kjønn. Målet med podkasten er at vi skal kunne snakk åpent og skamløst om slik man tidligere holdt kjeft om når det gjelder kvinnekroppen. Synes det er fint at kroppspositivismen har fått så stort gjennomslag i nettopp sosiale medier, samtidig som det er en motereaksjon mot sosiale mediers mange perfekt-filtre og patriarkalske algoritmer som fremmer «perfekte kropper» fra et mannlig perspektiv.

Les også: De forsvunnede valkene

I norske Elle retusjerte de bort magen til en plus-size modell i en artikkel om kroppspositivisme, hva tenker du om det?

– Merkelig, nærmest ironisk, hvor stor makt samfunnets normer rundt skjønnhet og kropp har i våre sinn. Nei, der tabbet de seg ut, helt enkelt

Du er også motejournalist for Aftonbladet og jeg ser du også rekker å blogge litt om hva du har på deg i sommer. Hva er et perfekt sommerantrekk for deg?

– Sannheten? raggsokker, militærgrønn flekkete shorts og en beige hoodie. Hele uka! det er livet på landet. Når jeg av og til tar en dusj og frisker opp stilen blir det Birkenstocks, en lang, luftig kjole, olajakke og store gullringer i ørene.

På fine sommerdager kan man alltids drømme om å se ut som Claire Foy på Wimbledon. Men, så blir det gjerne koseklær og sneakers isteden. Blir du lei av den skandinaviske snusfornuften?

– Jeg synes stort sett at skandinaver kler seg veldig bra, jeg. Men det er klart det er dager der man vil være ekstra fin. da sverger jeg til en herlig, fargeglad kaftan som ser eksklusiv ut men er skikkelig komfy.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «To Kill A Mockingbird» av Harper Lee, den absolutt beste boka jeg har lest. Ble besatt av den som tenåring, både av historien men også hvordan den var skrevet.

Hvem var din barndomshelt?

– I dag føles det ikke like fint å innrømme det, men jeg var fullstendig betatt av Michael Jackson. Skrev særoppgave om han. Var også forelsket i Paolo Maldini som jeg skrev brev til og håpet ville gifte seg med meg. Ha ha, så ble det en annen italiener isteden, møtte min mann i Cique Terre.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Åh føler som om jeg ikke har skeiet mye ut siden barna kom. Å gå på konsert, la musikken ta over hele meg, da er jeg lykkelig.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg går gjerne, både når det gjelder klimaendringer, likestilling, rasisme eller likestilling. Får tårer i øynene fordi det føles mektig i hele kroppen å få være med på noe viktig.

Er det noe du angrer på?

– At jeg ikke var modigere da jeg var yngre. Jeg takket nei til spennende jobber av redsel for at folk skulle mislike meg eller tro at jeg trodde jeg var noe. Innser nå at jeg motarbeidet meg selv. ikke alltid lett å være sin egen største fan, jobber fortsatt med det.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– To! Beyoncé, fordi jeg vil gjerne lære både mot, fine dansetrinn og strategiske sans. Og Donald Trump, fordi jeg gjerne vil vite hans innerste tanker, og fordi jeg håper Beyoncé og jeg kan overbevise han om at han er i ferd med å ødelegge verden.