Blitt en slave av Google

Nyvalgt AUF-leder Ina Rangønes Libak orinterer seg lettere i det politiske landskapet enn i det geografiske.

 

Hvem: Ina Rangønes Libak (28)

Hva: Sosionom

Hvorfor: Nyvalgt leder for AUF

Gratulerer som nyvalgt leder av AUF. Har du rukket å få tenke noe særlig over den oppgaven du har påtatt deg?

– Hva skal jeg svare på det? Det er litt sånn klype seg i armen-følelse. Jeg sliter litt med å skjønne at jeg er valgt som leder. Heldigvis er det ikke mye pomp og prakt med det å være leder. Det er hard jobbing fra dag en. Men det er en stor ære å jobbe med gjengen i AUF.

Du er ikke blitt skremt?

– Nei. Men jeg føler på ansvaret. Jeg har stor kjærlighet og respekt for AUF, og jobben som gjøres hver eneste dag. Det er klart at jeg føler presset på å gjøre en god jobb. Det hadde ikke vært riktig hvis jeg ikke følte det. Men AUF handler ikke bare om meg. Vi er et lag som står på hver dag.

Hva er de viktigste politiske oppgaven du står overfor?

– Den aller viktigste oppgaven er at vi må kutte 50 prosent av klimagassene innen 2030. Om bare 12 år. Vi skal gjøre det gjennom å skape nye jobber, og bruke kompetansen til de som jobber innen olje og gass i dag til å omstille oss. En annen viktig oppgave er å minske forskjellene blant folk.

De siste dagene har tannhelse vært på dagsordenen. Hvorfor er det så vanskelig å få til dette. Tenna er tross alt en del av kroppen?

– Det er vanskelig når vi har en regjering med Frp og Høyre som heller kutter enn å utvide Dette handler om prioriteringer, og er at av hullene som må fylles i vårt velferdssamfunn. Vi må tørre å stramme inn i toppen.

Hva er de største forskjellene mellom dere og moderpartiet?

– Den største er vel at vi tar innover oss på en helt annen måte det skiftet vi som land må igjennom. Det er vi som er unge som skal leve lengst. Og som ung i dag er klimaendringer det som bekymrer oss mest. Det er bærebjelken til alt, og vi er utålmodige i dette arbeidet.

Er det noe dere er totalt uenig i?

– Nei. Det er det nok ikke. Målene er de samme, men vi er utålmodige og vil ha gjort ting raskere.

Så du er ikke redd for å ta en fight med Jonas Gahr Støre om det skulle bli nødvendig?

– Nei, jeg ser på forholdet mellom AUF og Arbeiderpartiet som veldig sunt. Så den fighten tar jeg gjerne om det skulle bli nødvendig. Vi bryr oss om hverandre, og er trygge på hverandre. Egentlig bør Ap takke oss for at vi gjør Ap bedre, ved at vi som ungdomsparti leverer nye drømmer. Vi er et tydelig alternativ, som vet hvilken retning vi skal og som tør ta tydelige standpunkt.

Du ble skutt på Utøya. Hva har den hendelsen gjort med deg som person og politiker?

– Den har gitt meg et veldig dypt alvor i engasjementet mitt. Før var politikk viktig. Nå føles det livsviktig. Jeg har fått føle på kroppen på en forferdelig måte at man aldri kan ta noe for gitt. Det har gitt meg et enda sterkere engasjement.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det «Lille livet» av Steinar Lem. Jeg leste den da jeg gikk på Folkehøyskole. Det var en bok som ga meg håp i klimaengasjementet.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å være med AUF-aktivister rundt i landet, og være ved havet. Og da Averøya der jeg kommer fra. Jeg er født på Løten, men flyttet vestover da jeg var åtte år gammel.

Hvem var din barndomshelt?

– Pippi. Hun var en jente som turde gjøre gærne ting. I ettertid ser jeg at det ikke har vært så mange jentehelter som Pippi. Hun gjorde som hun ville.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg er fanget i 2018. Bruker jeg ikke google maps, så vet jeg ikke hvor jeg skal. Jeg er dårlig til å tenke selv, og er på mange måter fanget av Google. Jeg er blitt en digital slave, som ikke skjønner hvor i byen jeg er uten kart. Jeg bor i Ås, men det er et lite sted, så der finner jeg fram.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Å skeie ut er å kunne gjøre ting man kan i en storby. Siden jeg er fra et lite sted, så det å kunne gå på teater, og bestemme seg samme dagen, og ikke måtte vente på at Riksteateret skulle komme, er en utskeielse.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg går i tog for mye. Akkurat nå blir det å delta i klimamarsjene i Oslo sentrum hver torsdag framover. Det er en marsj om at vi må ta klimaendringene på alvor og for et klimabudsjett.

Er det noe du angrer på?

– Jeg angrer på at jeg ikke fulgte bedre med da vi hadde heimkunnskap på skolen. Da hadde jeg vært bedre til å lage mat i dag. Jeg prøver stadig på nye ting, men det går ikke alltid så veldig bra.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Kristin Halvorsen. Hun var mitt første store politiske forbilde. Og hun er klok på en jordnær måte. Jeg kunne snakket med henne uten at jeg hadde følt meg dum.

Les også portrett med Ina Libak kommende lørdag.