Navn i nyhetene

Blir fort utålmodig

Rikke Lind (46) er generalsekretær 
i Redningsselskapet, som har hatt en travel
 sommer på sjøen.

Hvor mange oppdrag har Redningsskøytene hatt i år?

- Vi har hatt over hundre flere oppdrag i perioden mai-juli i år enn mai-juli 2013, og det har aldri vært så mange oppdrag i Indre Oslofjord som i år. Båtfolket nyter sommeren, og bruker båten mye mer enn i fjor. Og det skjer gjerne ting når så mange er ute. Det har vært enormt mye å gjøre for alle skøytene våre. Heldigvis har det vært få alvorlige ulykker. Min oppfordring nå som vi går inn i en av de siste store båthelgene i sommer, er å passe på om kvelden. Det er blitt mørkere, og det kan være vanskelig å se staker og skjær, særlig i stor fart.

Hvor mange har dere reddet livet til?

- Vi har reddet 12 liv i sommer. Vi har en gjennomgang av alle detaljer, og kan si med sikkerhet at disse personene hadde mistet livet om ikke vi hadde vært der.

Bare i juli har 20 personer druknet. Hvem er det som først og fremst drukner?

- Fra båt er det først og fremst menn mellom 40 og 60 som faller over bord og drukner. I de fleste tilfellene uten vest. Det kan være ulike situasjoner som fører til fall over bord, som ved fortøyning, ved store bølger, eller at man står på båtripa og skal late vannet.

Et påbud om vest i båt er blitt debattert lenge. Hvorfor er det så vanskelig å kunne enes om dette?

- Det må du nesten spørre regjeringen om. Det er en bred holdning til påbud i Stortinget. Mange synes et påbud går litt inn i den private friheten. Det mange ikke har fått med seg, er at vi ikke ønsker påbud når båten ligger stille. Vi ønsker påbud om vest i mindre, åpne båter i fart. Ting skjer plutselig, og man kan bli kastet ut i vannet. Vest kan være forskjellen på liv og død.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- «Å være ung er for jævlig», av Christiane F, Jeg leste den da jeg var 15 år, og fikk innblikk i en brutal verden, så langt fra min trygge oppvekst på Nesodden som det var mulig.

Hva gjør deg lykkelig?

- Å være sammen med mannen min og barna mine. Å oppleve ting sammen. Jeg jobber hele tida mot mål, og når jeg kommer i mål på jobben, blir jeg lykkelig.

Hvem var din barndomshelt?

- Da må jeg ta to; Bruce Springsteen, den barskeste og mest sexy musikeren, og Mor Theresa. Jeg var helt oppslukt av hennes vesen, og den hengivenheten hun hadde til disse gatebarna hun levde med.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- At jeg fort kan bli utålmodig. Jeg er rask, og blir irritert om andre ikke henger med.

Hva gjør du når du skeier ut?

-Tar et glass champagne.

Hva er du villig til å gå 
i demonstrasjonstog for?

- For barnevernsbarn. Det er en trist ting med Norge at vi har barnehjemsbarn som ikke får det tilbudet de skal ha, at det er forskjell på kommunene og at man er avhengig av hvilken byråkrat man møter. Et godt barnevern er en god investering og forebygging, og bør gjelde også etter fylte 18 år.

Er det noe du angrer på?

- Ja, på at jeg ikke studerte økonomi. Jeg skulle gjerne vært økonom i tillegg til å være lærer. Det er viktig i en lederjobb å forstå og lese regnskap og budsjetter, både på mikro- og makronivå.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Statsminister Erna Solberg, og da skulle vi snakket om frivillighetens betydning i beredskapen.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen