Skal man ha god avling, må man ha insekter, forteller entomolog Lars Ove Hansen. FOTO: LUCA KLEVE-RUUD

Biene og blomstene

Lars Ove Hansen (56) er entomolog og har arrangert workshop med bygging av insekthotell på Naturhistorisk Museum.

Hvorfor bør vi bygge insekthotell i byhagen?

- Det er kanskje ikke helt korrekt å kalle det insekthotell. Det er først og fremst rettet mot bier. Biene sliter. Mange arter er gått tilbake. Det finnes rundt 200 arter og mange er avhengig av å bygge reder spesielle steder, for eksempel i hule stengler. Vi vil gjerne hjelpe dem med dette, å finne steder for reder. Bier er de mest spesialiserte pollinatorene vi har. De pollinerer mange nyttevekster som vi bruker. En stor del av maten på frokostbordet vårt er pollinert av bier og andre insekter.

Har dere hatt slik workshop/kurs tidligere?

- Vi har vel ikke hatt denne type kurs, men for noen år siden bygde vi biehotell som folk kunne komme og se på. Nå bygger vi mindre hoteller av blant annet murstein og kubber.

Kan vi ha et insekthotell på balkongen?

- Det går helt fint. Man kan nå faktisk kjøpe sånne hoteller også. De er nok ikke helt som jeg ville konstruert dem, men det er et alternativ. Og så kan man få kjøpt humlekasser. Humler er også bier.

Bør vi la løvhaugen, småkvist og det klippede gresset ligge i stedet for å fjerne det?

- Det er nok først og fremst for andre organismer. Bier og pollinerende insekter trenger mer morkne stubber, kvister og sprekker mellom steiner.

I forbindelse med kurset skriver dere at flere viktige insektarter er truet og har forsvunnet fra byene. Hvilke insekter er det vi ikke har her lenger?

- Først og fremst villbiene. De fleste har vi i Sør-Norge og rundt Oslofjorden. Oslo er veldig rik på insekter på grunn av kalkområder og øyene i fjorden. Rundt en tredel av biene står på rødlista fordi de sliter på en eller annen måte. De finner ikke gode nok boplasser der de kan avle fram avkom. Det er artig å være med og hjelpe til med dette i bymiljøet.

Det er jo nå trendy å ha sin lille hageflekk i byen med forskjellige vekster. Da har man vel nytte av insekter?

- Ja, og blant annet de som har frukthage får nytte av dette. Skal man ha god avling, må man ha insekter. Bier, sommerfugler og noen fluearter. Ikke alle fluer er slemme.

Les også: 

Hogde ned fuglenes reir

Vil ha landbruk inn i byene

Det kommer også nye arter til Norge. Leser at det kommer flere maurarter. Er det også slik med andre insekter?

- Ja, med de forandringene vi har nå ser vi at stadig flere kommer. Maurarter hjelper vi med import av forskjellige varer. Og sommerfugler kommer det en god del av. Også de som ekspanderer naturlig. Blant annet har vi fått en liten møll som går på hestekastanje og gjør dem stygge. Den har kommet nordover. Klimaendringene har også skyld. Vintrene er ikke så harde mer og da finner flere insekter et miljø de kan akseptere. Mange arter ligger på grensen og derfor får vi mange av dem i sør og færre i nord.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Jeg får si Artenes opprinnelse av Charles Darwin.

Hva gjør deg lykkelig?

- Jeg har ansvaret for insektsamlingene på Zoologisk Museum der det er rundt to millioner. Når jeg kan surre rundt naturen og jobbe med små dyr og bruke sommeren til å jobbe i felt er det fint. Jeg driver nå med små veps og klekker dem fra plantemateriale. Og skjoldlus. Det er spennende når jeg finner nye ting. Jeg fant nylig en parasittveps på Elverum. Den legger egg på maur. Dert ligger en liten film om det på Youtube.

Hvem var din barndomshelt?

- Pancho Villa, mexicansk frigjøringshelt. Jeg har vært der han bodde.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Tidligere var det en tur med gutta. Nå blir det vel ikke så mye. Men jeg reiser mye. Til Afrika og Sør-Amerika. Var i Nigeria og det var en kjempefin tur.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot/for?

- Religiøs dumskap. Jeg begynner å bli irritert. Det er fronter mellom kreasjonister og evolsjonister. Skottene er for tette. Det er ingen kommunikasjon. Mange er enten bibeltro eller korantro. Når ikke gjennom hos hverandre. Og at noen lager lover mot homofile gjør meg sint.

Er det noe du angrer på?

- Jeg skulle begynt å disponere tida mi ordentlig tidligere.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Det må bli tidene største biolog - Carl von Linné. Mange mener Darwin var størst, men jeg mener Linné. Han puttet mennesker og aper i samme familie og ingen sa noe. Da Darwin kom 100 år seinere ble det ramaskrik.