Navn i nyhetene

Beredskapssjefens korona-råd: «Keep calm and carry on»

Ikke bruk tid på å hamstre mat i frykt for at koronautbruddet vil gi tomme butikkhyller, sier Per Brekke i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Hvem: Per Brekke (62).

Hva: Fungerende direktør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Hvorfor: DSB bistår dem som har et beredskapsansvar i forbindelse med koronautbruddet, og bidrar med planlegging og håndtering av situasjonen. 32 nordmenn er tirsdag bekreftet smittet av koronaviruset.

Som fungerende direktør i DSB ser jeg for meg at du har hatt litt å gjøre i det siste. Hvordan har jobbhverdagen din vært?

– Den har vært travel. Jeg har en følelse av at det er viktig det vi gjør nå, og samspill mellom kolleger både i DSB og andre steder gjør det bra. Telefonen er stadig i bruk og må lades opp flere ganger i døgnet.

Får du noe fritid?

– Det gjør jeg. Når kvelden kommer setter jeg pris på å slappe av og sitte i sofaen og se på TV. Fritid er viktig. Hvis man står i ting uten fritid tror jeg man fort blir uttømt.

I VG tirsdag kan vi lese at Orkla og matvarekjeder opplever en kraftig økning i etterspørselen etter hermetikk og tørrmat. Tror du det er korona-hamstring som er i gang?

– Det er vanskelig å si med to streker under svaret, men jeg ser ikke bort fra at noen er bekymret for at hyllene skal gå tomme. Da er budskapet vårt at folk ikke skal være redd for det.

Du sier det ikke er noen grunn til å hamstre. Hvorfor ikke?

– Vi har robuste systemer og gode leveringssystemer på plass. Hamstring er ikke det man skal bruke tid på nå.

Hva sier du til dem som likevel nå har handlet inn både posesupper og vanndunker?

– Vi har som grunnleggende råd at befolkningen må kunne klare seg selv i inntil tre døgn. Vi har sendt ut en brosjyre til alle om hva det bør inneholde, med tanke på at vi er et land der vi tidvis blir utfordret av klimaet, vi er ganske teknologibasert og feil kan skje, eller at noen vil oss vondt. Da kan det være greit å ha mat og drikke til tre dager. Men dette er en helt annen situasjon, der forsyningssikkerheten ikke er truet. Ting vil gå på skinner, og hyllene i butikken vil bli fylt på vanlig måte.

Du sier at budskapet er «keep calm and carry on»?

– Jeg synes det er et veldig godt sitat. Lev livet som normalt, lytt til helsemyndighetene, og da tror jeg vi alle gjør de rette tingene.

Kan vi sammenligne det som skjer nå med tidligere kriser, for eksempel svineinfluensaen i 2009?

– Det er et medisinskfaglig spørsmål, men folks uro for det ukjente tror jeg alltid går igjen i slike situasjoner. Desto viktigere er det å ikke overreagere, lytte til råd og ta vare på seg selv og familien, huske på hygienen og de andre rådene som gjelder.

Du maner til ro, men skjønner du at folk blir bekymret?

– Det skjønner jeg veldig godt. De ser bilder i avisene og hører ting på radioen, og det er et virus man verken ser eller lukter. Jeg skjønner at folk blir bekymret av dette, men mitt råd er å lytte til de andre rådene fra helsemyndighetene, lev livet og vis hensyn til andre hvis du er syk.

DSB kan gi råd til og veiledning til langsiktig planlegging, leser jeg på nettsida deres. Hvilke råd har dere gitt myndighetene nå?

– Vi holder på å lage en såkalt kontinuitetsplanlegger. Det går rett og slett på alle som har ansvar for tjenester det er viktig skal fungere uansett. De må planlegge for at mange av deres ansatte ikke møter på jobb. De må tenke kontinuitet for å kunne drive videre.

Tirsdag sa Helsedirektoratet at de nå venter lokal spredning av koronaviruset. Hva betyr det for deres rolle?

– Det endrer i liten grad rollen vår. Budskap og råd fra helsemyndighetene står seg. Vi gjør jobben vår knyttet til det oppdraget DSB har.

Blir det vanskeligere å gjøre den jobben når det også kan bli lokal spredning?

– Nei, det gjør det ikke. Men sannsynligheten for å bli smittet vil jo øke.

Til noen av de faste spørsmålene våre. Hva gjør deg lykkelig?

– Når fredagskvelden kommer og barn og barnebarn er på besøk.

Man bør ikke begrense nettopp besøk nå, da?

– Nei, det skal man ikke. Man skal leve livet og gjøre det man er glad i og det som føles naturlig.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg vil si at Winston Churchill var interessant, på alle mulige måter. Personen, statsmannen, livet han levde og den betydningen han hadde.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

Urettferdighet for barn. Og riving av Y-blokka.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

Kona mi.

Mer fra Dagsavisen