Navn i nyhetene

Ber Siv bremse i tide

Professor Øystein Thøgersen ved NHH spår vanskelig jobb for finansminsisteren.

Øystein Thøgersen (51) leverte utredningen «Finanspolitikk i en oljeøkonomi – Praktisering av handlingsregelen» til finansminister Siv Jensen torsdag.

Hva konkluderer dere med i rapporten?

– At oljeinntektene bør fases inn mer gradvis enn det som er blitt gjort de siste årene. For finansministeren betyr det at antall ekstra kroner vil gå ned. Det kan gjøre jobben mer krevende.

Hvorfor konkluderer dere som dere gjør?

– Vi står foran en topp i hvor mye penger som kommer fra oljefondet i forhold til størrelsen på økonomien. Enten kan vi skru pengebruken opp og få en smertefull innstramming kjapt, eller så kan vi, som vi foreslår, skjære gjennom denne toppen for å bidra til en stabil økonomisk utvikling.

Hvordan syns du reaksjonene har vært?

– Jeg føler at vi får støtte for våre analyser. Samtidig er det tegn til høyere arbeidsledighet i norsk økonomi, så i det neste statsbudsjettet vil regjeringen stå overfor en krevende avveining. De må skjele litt til konjunkturene, samtidig som de bør lytte til våre anbefalinger om å stramme inn på pengebruken.

Finansministeren har vært forsiktig med å uttale seg om rapporten. Hadde du forventet mer selvransakelse?

– Finansministeren må få fordøye innholdet. Samtidig som en rekke fagøkonomer sier at hun må bruke mindre oljepenger for å møte de langsiktige utviklingstrekkene, må hun vurdere hvordan hun skal svare på kortsiktige konjunkturhensyn. I lys av det er det forståelig.

Sentralbanksjefen har foreslått at man bør justere ned handlingsregelen til tre prosent. Dere anbefaler at vi skal holde oss på fire prosent. Hvorfor det?

– På lang sikt mener vi at fire prosent er en sannsynlig avkastning av petroleumsfondet. På mellomlang sikt mener vi det har noe for seg å tenke i retning av tre prosent, fordi lave renter gjør at fondet kommer til å ha lav avkastning i årene som kommer.

Hvor stor frihet bør politikerne ha til å tilpasse oljepengebruken etter tilstanden i økonomien?

– Handlingsregelen har vært vellykket fordi reglene er fleksible. Det finnes ikke regler som kan dekke alt som kan skje, og derfor må politikerne ha fleksibilitet.

Tror du det er politisk vilje til å bruke mindre oljepenger?

– Ja, vi tror at det langsiktige handlingsrommet er så godt forstått at de fleste politikere ikke vil gå inn for en utvikling der offentlig pengebruk går rett opp, for deretter å måtte stramme kraftig inn. Sånn sett er handlingsregelen et eksempel på at politikerne evner å tenke langsiktig.

Hva gjør deg lykkelig?

– Den årlige skiferien i Alpene med min sønn.

Hvem var din barndomshelt?

– Skiløperen Ivar Formo.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– En blanding av utålmodighet og lav teknisk innsikt.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg skeier nok ikke så mye ut. De som kjenner meg godt ville nok sagt at jeg burde skeie ut mer.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Alle partilederne. Da ville jeg holdt et engasjert innlegg for at det politiske systemet må forvalte petroleumsinntektene på langsiktig vis.

Mer fra Dagsavisen