Åsne Havnelid. FOTO: CORNELIUS POPPE/NTB SCANPIX

Barndommens helt var mamma

NAVN I NYHETENE: Det er ingen tvil om hvem som var Åsne Havnelids største helt da hun var liten.

Åsne 
Havnelid (52)

Generalsekretær, Røde Kors

Over 600 har meldt seg til Julesentralen, en møteplass både for dem som ikke vil være alene i jula og dem som har plass til flere i sin julefeiring.

 

Hva er Julesentralen, og hvorfor driver dere den?

- Det er mange som sliter med ensomhet hele året, og for dem kan jula være ekstra sårbar. Vi håper at vi ved å skape oppmerksomhet rundt dette i jula skal gjøre det enklere og ikke så tabubelagt å snakke om ensomhet. Julesentralen er et samarbeid med VG der man kan gå inn på en nettside og registrere om man har lyst til å være en gjest eller invitere en gjest. I tillegg er det mange fellesarrangementer, hvis man syns det er vanskelig å komme inn som gjest i en privat sammenheng.

Hva med dem som ikke bruker internett?

- Vi har også hatt en telefonlinje som har vært åpen, og Røde Kors har dessuten besøksvenner som besøker folk hele året. De som er med på dette er blitt spurt om de trenger noen å feire med i jula, så mange er blitt fanget opp der.

Hvordan har interessen vært?

- Det har vært et enormt engasjement. Det som også er viktig er ringvirkningene det gir: Det er ikke alle som melder seg på, men kanskje flere tenker på om det er noen i deres nærområde som trenger noen å være samme med. Alle kan ha kjent på ensomhet. Folk som trenger noen å feire med kan være studenter som bor langt hjemmefra, fraskilte, alle slags grupper. Det er viktig at vi ikke stigmatiserer dette.

Hvorfor er det så stort behov for dette?

- Jula blir en ekstra belastning hvis man er ensom. Det er mye som er stengt og mange som er opptatt av sitt.

Er det fortsatt mulighet til å melde seg på?

- Julesentralen er nå stengt for påmeldinger, fordi det tar tid å koble dem som vil ha noen å feire med og dem som inviterer. Men det er fortsatt mulighet til å komme på en av de mange fellesarrangementene som blir arrangert rundt omkring i landet julaften!

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Jeg leser enormt mye, så det er vanskelig å trekke fram det beste. Men «Livets skole» av Kristin Solberg gjorde inntrykk.

Hva gjør deg lykkelig?

- Ofte de små tingene, jeg blir glad når jeg møter frivillige, og når jeg i Røde Kors-arbeidet mitt ser at det nytter å hjelpe. Og så er det å ha tid med familien. Jeg får noen dager nå i jula, før jeg reiser til Filippinene etter nyttår.

- Hvem var din barndoms helt?

- Mamma.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg kan nok bli litt utålmodig, vil at ting skal skje raskt.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Veldig ofte er det å ha tid til å lese en god bok, eller ta et glass rødvin med gode venner.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Jeg er ingen typisk demonstrant, jeg er mer en handlingens person. Men jeg kan gå i fakkeltog, og gikk sist for Filippinene.

Er det noe du angrer på?

- Jeg skulle ønske at jeg hadde hatt mer tid med familien.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Mannen min, Terje, for han ser jeg så sjelden.