Bård Folke Fredriksen er boliglagenes forsvarer

Nærhet til kollektivtransport, grønne områder og teknisk infrastruktur: Det vil boligbyggelagets nye direktør ha mer av.

Hvem: Bård Folke Fredriksen (52)

Hva og hvorfor: Ny direktør for boligbyggelagene (NBBL).

 

Direktør for NBBL, du? Hva går den jobben ut på?

– NBBL er interesseorganisasjon for 41 boligbyggelag som igjen har over en million medlemmer. NBBLs medlemmer er også landets største utbygger av nye boliger. Min rolle som sjef er å forsvare boligbyggelagene og bygging av boliger.

Hva blir primæroppgavene i tida framover?

– Det viktigste er at vi i Norge har valgt eierlinja, og har lykkes godt med det. Skal dette være mulig også i framtida, må vi sørge for at boligbyggingen er så stor at den holder prisveksten i sjakk i de store byene. Vi ser at blant dem som har dårligst råd, går eierandelen ned.

Hvordan skal boligutviklingen holde tritt med befolkningsveksten?

– Problemet er at boligbyggingen har vært for lav over flere år. Vi må øke takten, og myndighetene må gjøre det enklere å realisere boliger folk har råd til, og de må tilrettelegge for tomter som kan bebygges, og hindre forsinkelser i systemet.

Bør vi bygge høyere og tettere?

– Der kollektivtransporttilbudet er best, bør vi bygge høyere og tettere. Jeg er sikker på at det kan vi få til, uten å forringe bokvaliteten. Det avgjørende er nærhet til kollektivtransport, grønne områder og teknisk infrastruktur. Jeg synes områder som Skøyen, Ensjø, Løren og Hasle er områder som har greid å kombinere dette. På sikt tror jeg disse områdene vil bli bra, selv om utviklingen tar lengre tid enn hva de som har flyttet dit ble forespeilet.

Du har bred politisk erfaring, Blant annet som statssekretær for Høyre i kulturdepartementet, byråd for eldre og bydelene, byråd for byutvikling og byråd for kultur og utdannings. Hvordan skal du bruke din politiske erfaring i din nye jobb?

– Det tror jeg at jeg kan. Det å drive interessepolitikk for boligbyggelagene handler om å være til stede for beslutningstakerne, og tilrettelegge med fakta og gode eksempler. Der kommer min politiske bakgrunn godt med.

Du er Høyrepolitiker. Blir det også Høyrepolitikk i NBBL?

– Det blir det absolutt ikke. Jeg er ansatt for å ivareta boliglagenes interesser.

Gir du deg nå med politikk?

– Jeg har ingen folkevalgte verv, og skal heller ikke ha noen. Det er viktig når jeg trer inn i en interesseorganisasjon.

Som ihuga Liverpool-fan. Hva er viktigst. Det første ligagullet for Liverpool på 30 år, eller en god boligpolitikk?

– Haha. Det viktigste er å ha en god boligpolitikk. Og skulle et viktig styremøte kollidere med en avgjørende Liverpoolkamp, er det godt å ha meldingstjeneste på telefonen.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det spørsmålet har jeg tenkt litt på. Leseboka jeg fikk i første klasse, «Da klokka klang», gjorde at jeg lærte å lese. Alle bøker jeg har lest senere vil jeg tilegne den boken. Jeg leser mye historie, og er opptatt av biografier. Skal jeg trekke fram en bok, er det en bok som handler om forspillet til 2. verdenskrig, «Five days in London, May 1940». Den handler om de få dagene hvor krigen kunne vært avgjort før den egentlig startet.

Hva gjør deg lykkelig?

– Når jeg lykkes med noe jeg har jobbet med, er jeg lykkelig. Jeg er en veldig sosial person, så en flott helg med familie og venner betyr mye.

Hvem var din barndomshelt?

– Liverpools Kevin Keegan, skiløper og Lyn-gutt Ivar Formo og Winston Churchill. Jeg leste om Winston Churchill i bokserien «Historien om» da jeg var gutt, og det var da historien rundt 2. verdenskrig grep meg.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg blir utrolig irritert på meg selv når jeg glemmer hvor jeg har lagt noe jeg skulle ta vare på for en senere anledning. Jeg er en samler, og familien mener nok jeg har for mange ting.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da bruker jeg en hel lørdag på å lage en god middag, og finner en god vin som gjør at det blir en topp kombinasjon. Gjerne med norsk viltkjøtt. Helgematlaging er et øyeblikk hvor jeg kobler helt ut.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg brenner for mye, men er ikke en person som går i tog. Jeg mener seriøst at det er andre virkemidler som skal til. For meg så har demonstrasjonstog en viss massesuggesjon over seg. Men all ære til de som engasjerer seg.

Er det noe du angrer på?

– Jeg har noen ganger tenkt på at jeg burde studert ferdig som jurist. Men jeg har alltid vært en person som tar de mulighetene som ligger foran meg. Og nå er det vel for sent å angre.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– I etterkant av dette intervjuet, og hvis heisen var en tidsmaskin, Winston Churchill. Da ville jeg spurt ham om hvordan han greid å overtale britene til å fortsette kampen mot tyskerne og ikke bøye seg for forhandlinger. Hvis han ikke hadde lyktes hadde vel dette intervjuet foregått på tysk.