Navn i nyhetene

27.000 tonn juleavfall

Kari-Lill Ljøstad (52) er kommunikasjonssjef Grønt Punkt Norge og vil at vi husker å kildesortere i jula.

Jula er også høytid for emballasje og avfall. Hvor mye emballasje går det med i jula?
- Vi har beregnet at i desember omsettes det 27.000 tonn emballasje. Det er alle former for emballasje, men mest plast og kartong. Desember er den måneden med mest emballasje, og julemåneden står for 11 prosent av totalen.

Er det nødvendig med all denne innpakningen?
- Emballasje har en viktig funksjon, og det er å beskytte varen. Nå i desember ser vi at noen varer kan være er overemballert. Men næringslivet er i grunnen flinke til å bruke riktig mengde emballasje. Det er en større miljøbelastning å ha mye ødelagte varer enn at det er litt overemballert. En del bransjer har et forbedringspotensial, men de flinkeste i klassen er norske matprodusenter. Der brukes det ofte riktig mengde emballasje. Er varen riktig emballert, reduseres svinnet.

Hva skjer med alt juleavfallet?
- Det viktige er at man ikke glemmer kildesortering i julestria og at man forbereder seg på kildesortering før juledagene. Det er viktig i en stresset situasjon at vi kildesorterer. Kilde­sortert emballasje brukes som råvarer i produksjon av nye varer.

Hva bør folk gjøre med all innpakningspapiret etter jul?
- De aller fleste kommunene vil at det kastes i restavfallet. Det finnes et godt verktøy på nettet som heter Sortere.no, hvor alle kommuner og avfallsselskaper har gått sammen. Her kan man se hva man skal gjøre i den kommunen der du bor. Mange kommuner har også delt ut egne sekker for julepapir og bånd. Det er viktig at emballasje som kan materialgjenvinnes, ikke skal i den sekken.

Hvilken bok har betydd mest for deg?
- Jeg leser veldig mye, og det er mange bøker som betyr noe for meg. Den jeg kommer tilbake til, er «Balansekunst» av den indiske forfatteren Rohinton Mistry. Det er en roman om oppvekst og forhold i Bombay på 70-tallet. Den ga meg et innblikk i en kultur jeg kjenner lite til.

Hva gjør deg lykkelig?
- At alle rundt meg har det godt og er friske. Og god mat og drikke sammen med gode venner.

Hvem var din barndomshelt?
- Dette er ting jeg ikke har tenkt over i det hele tatt. Må si Pippi. Hun er tøff, uredd og setter spørsmål ved alle sannheter.

Hva misliker du mest ved deg selv?
- At jeg noen ganger blir så engasjert at jeg mister evnen til å lytte. Jeg blir en dårlig lytter.

Hva gjør du når du skeier ut?
- Da tar jeg to glass rødvin ekstra.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?
- Urett, særlig mot barn.

Er det noe du angrer på?
- Sikkert mye, men ikke noe jeg vil dele med Dagsavisens lesere.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
- Hvor lenge skal heisen stå? Det er mange jeg kunne ha diskutert med, men gjerne Thorvald Stoltenberg. Han hadde helt sikkert hatt mye å gi.

Mer fra Dagsavisen