---
Hvem: Anne-Karin Rime (56).
Hva: President i Den norske legeforening.
Hvorfor: Den profilerte legen Wasim Zahid opplevde nylig å ha blitt uvitende brukt i falske reklamer for kosttilskudd og angivelige legemidler, ifølge TV 2.
---
En kjendislege som i fortvilelse oppdager at han «reklamerer» for produkter som pasienter anskaffer – dette kan vel ikke han lastes for?
– Nei, det kan han helt klart ikke. På profesjonell basis er dette det skumle med teknologien som vokser fram, og som vi har gjort oss avhengig av, at det ser ut til å være ganske enkelt å lage falske reklamer med folk som verken har godkjent eller er klar over at de medvirker. Det er laget falsk reklame for produkter som mottakere av reklamen tenker at er bra for dem, på grunn av denne legens profil og tilliten han har opparbeidet.
Får dere rapportert inn mange sånne saker?
– Ikke som jeg vet. For kosttilskudd har vi jo sett at en del kjendiser generelt er blitt misbrukt på liknende måte. Dette er jo egentlig det samme som «fake news».
Hvor problematisk er det at leger kan bli utnyttet til falsk reklame?
– Leger er avhengig av høy tillit der ute i befolkningen og at enkeltpasienter kan stole på at det de anbefaler er trygt og godt. Når leger blir brukt i en falsk setting som dette, kan det føre til større skepsis til leger blant folk, og det kan generelt skade lege-pasient-forhold.
Les også: Mistet sønnen til selvmord: – Jeg visste ikke at man skal spørre om selvmordstanker (+)
Hva er de største farene?
– Den største faren ved dette utover det som går på tillit, er jo at inntak av produktene det reklameres for blir helsemessig skadelig for pasienter, som følge av at de anså det som trygt på grunn av tillit til legen i den falske reklamen. Dette viser at man må være mer kritisk til det man leser og ser i dag. Det blir stadig vanskeligere å skille ekte fra uekte, også når det gjelder nyheter og reklame.
Er det i det hele tatt mulig å stoppe denne type svindel?
– Det må du egentlig spørre andre enn meg om, for det handler jo om teknologi. Men jeg har inntrykk av at det ofte kan være vanskelig å finne ut hvem som står bak slik type svindel. Så tenker jeg at det alltid vil være folk som prøver å utnytte det som kan utnyttes.
Hva må gjøres, mener dere, og av hvem?
– Den enkelte lege som blir utsatt for liknende vil forhåpentligvis politianmelde slike hendelser og rapportere inn der det kan rapporteres. Det ligger selvsagt et ansvar hos myndighetene når det gjelder forebygging, etterforskning og straff, men det tror jeg myndighetene mener selv også. Det er jo id-tyveri vi snakker om.
Les også: Skolefraværforsker om generasjon «bomullsbarn»: – For enkelt (+)
Jeg må spørre deg om det vi alltid gjør i denne spalten: Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg?
– Akkurat nå har jeg nettopp hørt på «Søsterklokkene» av Lars Mytting, hvor han leser selv. Jeg kan anbefale hele trilogien.
Hva gjør deg lykkelig?
– Det er å være ute i skogen eller på skjæra, helst på gåtur eller på ski. Jeg er veldig glad i å gå på ski.
Hvem var barndomshelten din?
– Det var kanskje Nancy Drew i bøkene om Frøken Detektiv, som løste mysterier. Det var spennende som barn.
Hvilket valg skulle du gjerne tatt om igjen?
– Jeg er ikke en som angrer.
Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?
– Jeg er villig til å gå i demonstrasjonstog for at man skal slutte å bombe helsearbeidere og sykehus i hele verden. Vi er nødt til å sikre at helsearbeidere kan hjelpe folk i krig, uten at de skal løpe større risiko enn de allerede gjør.
Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– Akkurat nå måtte det blitt Jens Stoltenberg. Jeg tror hans ro og viten om det geopolitiske verdensbildet, samt optimismen han viser, ville vært interessant å høre mer om.
Les også: Natos nye «spydspiss» viser muskler. Målet er å skremme Putin (+)
Les også: Portrett med Odd Nerdrum: – Hvorfor slo far så fælt? (+)