Navn i nyhetene

Vil redusere risikoen for nedetid på nødnummer

– Vi anbefaler å innføre den nyeste europeiske standarden for nødanrop på sikt, sier direktør John-Eivind Velure i Nkom.

---

Hvem: John-Eivind Velure (48).

Hva: Direktør i Nkom, Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.

Hvorfor: Nkom har nylig levert en rapport der de tar til orde for at Norge bør innføre at flere teleoperatører enn bare Telenor skal levere nødnummertjenester.

---

Les også: Bøker er best i gave: Her er årets harde julegavetips

Hvorfor bør Norge ha flere leverandører av nødnummertjenester (i et beredskapsperspektiv)?

– Det henger sammen med at vi har sett på sårbarheten i å ha bare én. Vi vil aldri få sårbarhet og risiko helt ned til null, men hensikten er å gjøre veien inn til nødsentralene så lite sårbar som mulig. Ved feil i dag, vil det få følger selv om man ringer inn via telenett fra andre enn Telenor, siden alle anrop rutes via Telenor før de kommer inn til nødsentralene.

Hvordan lar det seg løse i praksis?

– Det blir ikke slik at en annen leverandør står klar til å ta over hvis den første faller ut. Løsningen vi ser for oss er at flere leverandører har et samtidig ansvar for å ta nødanropene helt fram, altså at nødnummertjenestene har flere parallelle spor fram til politi, helse og brann. Det er flere måter å gjøre dette på, som vi har sett i andre land, men fellesnevneren er at det brukes flere enn ett telenett for å rute anropene. Vi anbefaler å innføre den nyeste europeiske standarden for nødanrop på sikt. Det vil gi en robust og moderne løsning. Den kan i tillegg ta imot ikke bare taleanrop, men også tekstmeldinger og video.

Hvilke problemer kan oppstå i framtiden, med bare én leverandør?

– Feil oppstår i infrastrukturen, men årsakene kan være både villede og ikke villede handlinger. Uansett er det bedre å ha flere bein å stå på og være mest mulig robust dersom feil oppstår. Trusselvurderingene som er gjort, forteller at feil på infrastrukturen kan oppstå som følge av planlagt arbeid, graveskader samt vær og vind og i tillegg sabotasje, som det er økt frykt for i disse dager.

Og hvilke problemer har vi allerede hatt?

– Fire hendelser nå i høst har trolig oppstått av ulike årsaker. Vi ønsker å unngå at det får alvorlige konsekvenser, som det heldigvis ikke er rapportert om i denne omgang. Sist gang var tilgangen til nødsentralene borte eller redusert i flere timer på én dag. I verste fall kan slikt føre til at liv går tapt. Forventningen man har når man ringer et nødnummer er jo at det er rask hjelp å få.

Hvorfor har vi ikke to eller flere leverandører allerede? Noen må jo ha tenkt tanken før 2024?

– Om det kjenner ikke jeg historien godt nok, men det kan blant annet handle om at brann, politi og helse har ulike løsninger. Det kan være sammensatte tekniske årsaker. Dessuten har jo også dagens løsning noen fordeler, men vi mener den totale og mest alvorlige risikoen blir mindre med flere leverandører.

Hva er vanlig i land vi kan sammenligne oss med?

– Vi har undersøkt flere land i Europa, som viser at det å ha flere bein å stå på blir den nye standarden. I Frankrike har alle teleoperatørene en linje inn til nødetatene. I Sverige håndterer et offentlig eid selskap, SOS Alarm, 112 som et felles nummer for alle nødetatene og tar imot nødnummeranrop fra alle teleoperatørene. I Belgia har man nylig gått fra én til to nødnummertilbydere. Ungarn, Nederland og Portugal er andre land vi har undersøkt, hvor fellesnevneren er den samme, men på ulike måter.

Les også: Kamp mot «klimamelk»: Ytre høyres kulturkrigere har vunnet en stor seier

Vi hopper over til de faste spørsmålene. Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg?

– Ja, det var et stort sprang i tema. Da tror jeg vi skal en del tilbake i tid, og til en bok som åpenbart må ha gjort inntrykk mens jeg vokste opp, da jeg leste den flere ganger: «Beatles» av Lars Saabye Christensen. Det skyldtes nok blant annet formidlingen hans.

Hva gjør deg lykkelig?

– Hvis familien er fornøyd, er jeg fornøyd. Det gir meg også en del lykke, som veldig opptatt av fotball, at favorittlaget Manchester United vinner kamper. Akkurat nå nyter jeg en opptur etter seieren over byrival City.

Les også: Advarer mot angrep mot telenettet

Hvem var barndomshelten din?

– Det ble mye fotball i oppveksten, vi var ute og lekte at vi var heltene våre. De store for meg på 80-tallet var Mark Hughes og Bryan Robson – i tillegg til manager Ferguson.

Hvilket valg skulle du gjerne tatt om igjen?

– Hvis jeg fikk være student på nytt, ville jeg vært en mer aktiv student både sosialt og faglig.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Akkurat nå ville jeg demonstrert for at barns omgang med og tilgang til sosiale medier skal bli sterkere regulert, på grunn av påvirkningen de utsettes for. Voksne blir jo også påvirket av sosiale medier, gjennom blant annet falske nyheter, som har stor makt gjennom sin påvirkning på folk.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Kona burde vært greit, men hvis du vil ha en kjent person blir det Sir Alex Ferguson. Han har gitt meg mange av mine største gleder i oppveksten. Men kunne jeg hatt med tolk? Det er ikke sikkert jeg hadde skjønt alt han sier på skotsk.

Les også: Vil ha flere enn Telenor på banen

Les også: Ekspert om Donald Trump-effekt i Nato: – Min store frykt (+)

Mer fra Dagsavisen