---
Hvem: Erika Fatland
Hva: Forfatter av store reise-, historie- og reportasjebøker fra Russland, de tidligere sovjetstatene og Himalaya.
Hvorfor: Hennes nyeste bok «Sjøfareren» kan bli årets mest solgte bok i Norge.
---
Den nye boka di «Sjøfareren» har hittil nådd i 80.000 i opplag, fått strålende anmeldelser og Bokhandlerprisen. Det er vel ikke urimelig å tro at boka kommer til å ligge under mange juletrær i år?
– Det kan hende. Det er nok fordi det er den boken som ligger an til å selge mest i Norge i år. Det er helt spinnvilt!
Hvem skulle trodd at så mange ville være interessert i et for lengst glemt, gammelt portugisisk imperium?
– Nei, ingen, verken forlaget, bokhandlene eller jeg så dette komme! Det er ikke min første bok, og vi håpet jo på hyggelige salgstall, men dette har overgått alle forventninger. Jeg syns det er – hvilket ord leter jeg etter – «fortrøstningsfullt», at en 700 siders bok om noe så sært som det portugisiske imperiet blir årets store bestselger, i en tid der det heter at folk ikke leser bøker lenger. Men det er tydelig at folk er ikke skremt fra å lese tjukke, deilige bøker. Det syns jeg er kjempegøy!
Du har vært i 29 (!) land i arbeidet med boken, og du reiser gjerne alene i farlige land med tvilsomme farkoster. Har det vært øyeblikk der du har angret på hele opplegget?
– Folk spør meg jo hele tiden, «men er du ikke redd?». Jo, selvfølgelig! Jeg husker for eksempel at jeg på flyet fra Senegal til Guinea-Bissau nærmest håpet at det aldri skulle gå inn for landing. Jeg visste null og niks om Guinea-Bissau, og lurte på hvordan dette skulle gå. Samtidig går jeg alltid «all in» når jeg skriver en bok. Jeg er kanskje litt «mann» i hodet, og holder bare på med én ting av gangen! Jeg tenker: «Hvor finner jeg de beste historiene til boka?». Det gjør at jeg havner i situasjoner som jeg synes er ganske forferdelige der og da.
Les også: Ekspert om Donald Trump-effekt i Nato: – Min store frykt (+)
Jeg leste at du skulle ha eksamen i ukrainsk denne uka. Du kalte det «en varslet katastrofe»?
– Ja, det var best å senke forventningene! Det har jo vært en helt vanvittig travel høst med foredrag og arrangementer. Jeg har vært på én ukrainsk-forelesning i hele høst, så jeg har ikke vært en veldig flink student. Med det som bakteppe, så er jeg fornøyd med hvordan det gikk. Jeg tror jeg står.
Så Ukraina blir ditt neste store bokprosjekt?
– Planen er å reise mye fram og tilbake til Ukraina neste år. Jeg har lyst til å skrive om dette store, multikulturelle landet, der det har skjedd svært mye dramatisk siden jeg var der i 2016. Vi hører om Ukraina på nyhetene hver dag, men jeg tror likevel vi vet altfor lite om Ukraina.
Samtidig skrev du på Facebook: «Nå stikker jeg snart til Tbilisi, for der skjer det dramatiske ting»?
– Jeg tar en liten tur til rett før jul. Jeg var tre måneder i Tbilisi i vår, og bestilte turen før de største politiske demonstrasjonene i Georgias historie begynte. Jeg havnet ganske uplanlagt midt oppi det. Nå er det nye demonstrasjoner der, så nå vil jeg reise ned for å se hva som skjer.
Les også: Bøker er best i gave: Her er årets harde julegavetips
Men i jula skal du vel være hjemme i Norge?
– Eh, nei, ikke akkurat! Under arbeidet med «Sjøfareren» reiste jeg med et transportskip der mannskapet var filippinsk. De skrøt av landet sitt og viste meg bilder, og jeg kan bare si at propagandaen deres virket! Så til jul reiser jeg med moren min på ferie til Filippinene.
God tur! Så noen faste spørsmål: Hva gjør deg lykkelig?
– Det er å drikke deilig kaffe fra Solberg & Hansen, som jeg har tilberedt etter alle kunstens regler, mens min nydelige hund sover på teppet ved siden av meg.
Du har skrevet bøker som har betydd mye for andre, men hvilken bok har betydd mest for deg?
– Dette er kanskje et litt pompøst svar, men jeg er nødt til å svare Fjodor Dostojevskij og hans klassiske «Forbrytelse og straff». Jeg leste den som tenåring, og den ga meg lyst til å lære russisk og reise til russiskspråklige områder. Man kan si at denne boken sterkt har preget mitt videre liv og karriere.
Hvem vil du helst stå fast i heisen med?
– Hvis han fortsatt hadde vært i live, noe han dessverre ikke er, så ville jeg valgt antropologen Thomas Hylland Eriksen. Det hadde garantert ikke blitt kjedelig! Han kunne snakke om interessante ting på både inn- og utpust.
Les også: Overlevde Hiroshima: – Det var som om sola falt ned fra himmelen
Les også: Vil fjerne toaletter: – Dette budsjettforslaget stinker
Les også: Donald Trump: – Putin har tapt