Navn i nyhetene

– Det er et tveegget sverd - dugg på brillene eller godt smittevern

Mange sliter med dugg på brillene når de må bruke munnbind. Generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges optikerforbund har flere tips til en brillefin hverdag.

Hvem: Hans Torvald Haugo (48)

Hva: Generalsekretær og fagsjef i Norges optikerforbund (NOF).

Hvorfor: Dugg skaper trøbbel for flere brillebrukere når de må bruke munnbind. Mange steder i Norge er det nå påbud om bruk av munnbind.

Jeg bruker briller, og siden mars har jeg irritert meg over dugg når jeg bruker munnbind. Kan du redde meg?

– Det ene du kan gjøre er å finne et munnbind som sitter godt over nesa, og som eventuelt kan justeres og strammes hvis det er behov. Og så kan du få tilpasset brilla di hvis den ikke sitter godt over munnbindet.

Hvordan da? 

– Det kommer an på hvordan brilla er laget. Hvis den har nesesteg med justerbare føtter på nesa, kan de justeres. For eksempel ved å lage føttene større. Hvis du har en plastbrille, for eksempel med fast form, kan stengene justeres så brilla sitter lenger fram eller bak.

– Når du har på munnbind sitter brilla litt høyere enn vanlig. Det er kanskje spesielt de med progressive briller som opplever at de ser dårligere med munnbind på. Det er briller som er sterkere når du heiser dem lenger opp på nesa. Kjører du bil i mørket med progressive briller og munnbind, kan du oppleve dårlig syn eller at du må lene hodet litt framover.

Noen sier man skal «puste nedover» for å unngå dugg på brillene ...?

– Da tror jeg at jeg heller ville prøvd å tilpasse munnbindet, så det er tett oppe og heller lufte på sida. Det er litt slitsomt å tenke på å puste ned hele tida. Hvis du tilpasser munnbindet så luftstrømmen enkelt går ut i bunn, er det ikke sikkert at smittevernet er like bra. Det er et tveegget sverd, med dugg på brillene eller godt smittevern.

Du har sagt til NRK at du ikke anbefaler å teipe fast munnbindet øverst over nesa, slik noen leger gjør. Hvorfor ikke? 

– Nesa vår har veldig skjør og tynn hud. Hvis du bruker mye munnbind og teiper, er det risiko for at du får sår på nesa. Når briller sitter feil kan det gi sår på nesa, særlig for eldre mennesker. Så jeg vil ikke gi et sånt råd, for folk bruker plutselig mye rar teip. Røsker de av den teipen et par-tre ganger, så har de plutselig sår på nesa.

Les også: Slik bruker du munnbind riktig – og dette må du ikke gjøre

Jeg har sett mange trips og triks, som å vaske brillene med barberskum, for så å skylle og tørke av. Funker det?

– Jeg har ikke fått sjekket det skikkelig, men i min verden vil jeg ikke anbefale barberskum. Jeg er ganske sikker på at det inneholder ulike typer kjemikalier, som kan ødelegge overflatebelegget i brillene.

Er det belegget så viktig, da? 

– Ja, i moderne brilleglass kan det ligge både seks og sju forskjellige tynne lag med behandling som kan gjøre glass glattere, gi mindre reflekser, mindre gjenskinn, gjøre det ripesikkert og mer. De beleggene er veldig tynne, så hvis du tar på forskjellige stoffer kan det løse opp belegget, som kan skade brilla. Jeg kjenner ikke innholdet i barberskum, så derfor kan jeg ikke anbefale det. Jeg var overrasket over at NRK fant ut at det fungerte.

Elderly man with fuzzy eye glasses wears a face mask at the Hakaniemi Sunday market in Helsinki, Finland, on  November 1, 2020, amid the novel coronavirus COVID-19 pandemic. - Finland has now 16 291 confirmed cases of Covid-19 with 358 fatalities. (Photo by Markku Ulander / Lehtikuva / AFP) / Finland OUT

En mann i Finland med dugg på brillene. Foto: Markku Ulander/AFP/NTB

Har du selv vært plaget av dugg på brillene når du bruker munnbind? 

– Jeg har nesten ikke vært på jobb i Oslo siden midten av mars da vi stengte ned kontoret. Jeg har ikke brukt så mye munnbind, jeg bor på landet i Vestfold. Men jeg brukte det på en flytur til Molde, og da hadde jeg problemer med dugg. Jeg har samme problem som alle andre og slipper ikke unna.

Les også: Nye koronaregler i Oslo: Utesteder klør seg i hodet etter munnbindforvirring

Vi er sikkert mange som er i samme situasjon. Har dere tall på hvor mange nordmenn som bruker briller? 

– Circa 76 prosent av befolkningen over 15 år bruker briller. Det kan være lesebriller, i kombinasjon med kontaktlinser eller folk som bruker briller hele døgnet. Det er bare 4 prosent i Norge som kun bruker kontaktlinser, så mer enn 70 prosent av den norske befolkningen har briller på nesa.

Har vi blitt flere brillebrukere med åra i takt med mer skjermbruk?

– Vi har målt det siden 2005, og tallet er ganske stabilt, Men det er økende. Grunnene til det er at samfunnet vårt blir mer og mer visuelt krevende. Vi sitter mer ved skjerm, og der vi tidligere for eksempel bestilte togbilletter i skranken, gjør vi det nå over en skjerm.

Hva skal vi gjøre for å være greie med synet vårt? 

– Ikke sitte i statiske situasjoner for lenge, som å sitte og se i en PC-skjerm eller diskutere med en kollega på én meters avstand. Det er fornuftig for alle å variere blikkretning og blikkavstand. Det å bare sitte og se på skjerm blir som å løfte bøtta i konkurransen på Farmen. Hvis du bruker øynene aktivt, slapper de av mer.

Noen faste spørsmål til slutt: Hvilken bok har betydd mest for deg? 

– «Hvite niggere» av Ingvar Ambjørnsen. Han var vel den forfatteren som gjorde at jeg begynte å lese litt. En periode leste jeg alt han skreiv. «Hvite niggere» var engasjerende, både som spenningsbok og med en tematikk jeg synes var interessant. Og så er han fra Larvik, så jeg kjente meg igjen av mange av stedene som beskrives i boka.

Hvem vil du helst stå fast i heisen med? 

– Jeg kunne godt tenke meg å møte Snåsamannen. Jeg tror han er en interessant person, uten at jeg nødvendigvis kan forstå evnene hans.

Les også: Sjekk din bydel: Slik er koronasmitten i Oslo nå

Mer fra Dagsavisen