Navn i nyhetene

– Vi klarte spanskesyken, så vi skal klare koronaen og

På Norges eldste restaurant forbereder Kay Johnsen seg på en julebordsesong litt utenom det vanlige, med koronarestriksjoner og avbestillinger.

Bilde 1 av 2

Hvem: Kay Johnsen (56)

Hva: Restauratør på Engebret Café, Norges eldste restaurant, blant annet kjent for sine middager i julebordsesongen.

Hvorfor: Fra natt til onsdag kan ikke flere enn 50 deltakere delta på private sammenkomster på offentlig sted eller i leide lokaler. Det gjelder også julebord.

Nå har det kommet nye regler og oppfordringer til julebordsesongen. Hvordan påvirker det dere?

– Alltid når det kommer nye restriksjoner ramler det inn med avbestillinger. Vi har sett det siden mars og etter at vi åpnet igjen i mai. Det er klart det blir en tøff julebordsesong i år. Vi har heldigvis en stor restaurant og et stort hus, så vi kan enkelt holde meteren og holde avstand. Så for oss er det ikke det største problemet, men jeg tenker på alle kolleger som har mindre lokaler.

Restaurantør Kay Johnsen på Engebret Café i Oslo.

Restaurantør Kay Johnsen på Engebret Café i Oslo. Foto: Privat

Les også: Nytt koronatiltak: Færre kan delta på private sammenkomster

Hvor mange avbestillinger har dere fått siden mandag? 

– Det er sikkert 200 personer som har avbestilt i løpet av mandag og tirsdag. I en normalsesong har vi inne rundt 33.000 gjester. Vi kommer på rundt 15.000 i år, hvis alt blir som det ser ut nå.

Hva betyr det for dere å ha halvt belegg? 

– Det blir halve kostnader også, og vi har fortsatt folk som er permitterte. Det er så synd, for mange hadde også gledet seg til å tjene godt. Det er gode penger å tjene i julebordsesongen, med tips og nok jobb. For alle dem vi ikke har hentet inn igjen er det veldig leit. Som bedrift sier vi at vi klarte spanskesyken på Engebret, så vi skal klare koronaen også. Vi var en av få restauranter i Oslo som var i drift under spanskesyken.

Har dere kanskje lært noe fra den gang også?

– Det er ikke noen protokoller eller tiltaksplan fra den tida, hehe. Vi må bare stå på. Det er en dugnad, som alle sier. Vi gjør vår del, og myndighetene gjør sin. Vi må bare håpe at de tiltakene som er gjort blir bra, så alle utesteder og restauranter i hvert fall kan overleve.

Hvor mange er fortsatt permitterte hos dere?

– Nå har vi vel seks stykker som vi ikke har tatt inn igjen for fullt. På det meste var det alle sammen. 10. mars var det smekkfullt hus, 11. var det tre fjerdedels fullt og 12. mars hadde vi fire gjester. Så det var en brå læringskurve.

På nettsida deres har dere ei liste med alt av smitteverntiltak. Gjør gjestene som de skal?

– De oppfører seg veldig bra. Alle har forståelse, og vi har ikke noen som har ytret seg negativt om det. Ytrer du noe negativt skal du gå et annet sted. Folk er klar over det og holder avstand der de skal. Dette er et samarbeid mellom oss som næring og mellom gjester. Det er ikke noe vits at vi opprettholder alt av regler, og så stimler gjestene sammen i et hjørne for å snakke.

Har dere noen av de større julebordene?

– Vi har mange av dem, men vi kansellerte det ganske tidlig. Vi så tidlig at vi ikke ville klare å håndtere det på en fornuftig måte. Vi tok kontakt med alle de store, og alle booket om til neste år. Allerede har 15.000 gjester booket i 2021.

Hvordan ser du på framtida?

– Framtida må være bra, det er bare å komme seg gjennom det på en så fornuftig måte som det går an. Jeg synes det tristeste er alle de unge og flinke som kanskje har startet opp litt små restauranter, og som blir rammet nå og kanskje ikke har klart å bygge opp egenkapital. Det er leit, jeg ønsker virkelig at de skal klare seg.

Så til de faste spørsmålene: Hvilken bok har betydd mest for deg? 

– Jeg har akkurat lest Ketil Bjørnstads bøker fra 1960-tallet og fram til nå. Det er morsomt, for en del skjer her på Engebret.

Hvilket tiår er favoritten? 

– 80-tallet. Det var da jeg flyttet til Oslo, og jeg husker veldig godt en del av de restaurantene som nevnes i den boka.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da går jeg dypt ned i vinkjelleren og åpner en god flaske vin med kona mi.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot? 

– Oljeboring i Nord-Norge. Det synes jeg vi kan la være.

Og sist, men ikke minst, hvem vil du helst stå fast i heisen med? 

– Ole Paus. For det første er han en fantastisk låtskriver og en morsom mann. Og så skulle vi hatt en flaske vin i baggen med oss i heisen.

Les også: Derfor strammer Raymond kraftig inn nå: Vil redde jula

Mer fra Dagsavisen