Navn i nyhetene

Freddy mot rasisme

Hvordan bør Fotball-Norge reagere mot rasisme? Vi spurte Freddy dos Santos.

Hvem: Freddy dos Santos (44)

Hva: Eks-fotballspiller for Vålerenga.

Hvorfor: Nå jobber han for Norsk Toppfotball, og leder kampanjen #Stopp som ble startet etter tribunerasisme i Ålesund denne måneden.

Yo! Er det mer rasisme i fotballen, eller bare hører vi den bedre nå?

– Nei, det kan du spørre om. Tribunestøyen har kanskje pleid å ha en positiv effekt også der. Enda en grunn til å ønske at vi snart kommer tilbake til vanlige tilstander!

Les også: Lager veileder i kampen mot rasisme (DA+)

Men det er mye rasisme i fotball?

– Det er dessverre det. Det kommer kanskje ikke så ofte til syne. Men vi har jo sett det nå. Og så hører man mer om det i breddefotballen, hvor det hvert år har vært rapportert historier.

Hvordan arter den seg?

– Rasismen har jo mange ansikter. Den som er uttalt og tydelig og kan høres gjennom utrop er en ting. Men så er det også mer grunnleggende, akkurat som i resten av samfunnet. Man trenger å normalisere at en med innvandrerbakgrunn får plass i ledelse, for eksempel. Det stikker dypere, gjennom hele fotballen.

Da du farta rundt som spiller, opplevde du mye konkret rasisme sjøl?

– Ikke på egne vegne, men med lagkamerater. Særlig da vi spilte i Europa, da kunne vi oppleve mye hets mot enkelte spillere. En gang spilte vi med helt svarte og hvite drakter etter at Glenn Roberts ble sjikanert.

Les kommentar: Det er blitt legitimt å ty til mobbernes språkbruk

Hva skal #Stopp gå ut på?

– Først og fremst ble det satt i gang for å markere avstand fra det som skjedde i Ålesund. At et samla Fotball-Norge ga fra seg et klart og tydelig budskap. Så ser man jo av reaksjonene etterpå at sanksjoner mot er vanskelig materie.

Hvordan da?

– Når noen roper noe rasistisk, hva skal reaksjonen bli? Noen mener ett år og tre måneder utestengelse er fair. Andre mener det skal være livstid. Men det er ikke noe felles regelverk her, fordi klubbene selv har ønsket å ha sanksjonsretten. De vil ikke bli overstyrt av toppfotballen etter blussing eller andre sånne overtredelser. Men akkurat her ønsker man nok en felles plattform.

Lett å rope på utestengelse, kanskje?

– Ja, den intuitive følelsen min er «Dette må vi få vekk! Forby det! For alltid!». Men så tenker jeg det kanskje er litt overilt. Kanskje fotballen bør ta et større ansvar og forbedre holdninger i stedet?

Nå, noen faste spørsmål! Hva gjør deg lykkelig?

– I kveld skal datteren min spille fotballkamp, og jeg er trener. Hun har fremdeles ikke skåra mål i år. Så hvis hun gjør det, eller gjør noe annet bra ute på banen, og så snur seg mot meg og er stolt som bare det ... da er jeg lykkelig.

Haha, jeg synes alltid det er litt flaut når ungen er mer opptatt av å vinke til pappa på sidelinja enn av kampen.

– Ja, men siden jeg er treneren får det et faglig perspektiv. Så hun kommer unna med det

Dagsavisen mener: Tonedøvt å foreslå avskaffing av rasismeparagrafen

Hvem var din barndomshelt?

– Det var Henning «Proffen» Bjarnøy. Han spilte midtbane på Vålerenga på 80-tallet. Jeg så på treningene hans på Valle.

Da bare A-laget fikk trene på den fine gressmatta innafor gjerdet?

– Ja, jeg turte ikke å se på det gresset en gang. Nå er det den minst attraktive banen der oppe. Vet du forresten hvorfor han ble kalt Proffen?

Neeeei?

– Han trente én trening med et engelsk lag. Mer skulle det ikke til.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Akkurat nå har jeg gått over fra smågodt til julebrus. Jeg er god til å holde meg, og venter i spenning, men når julebrusen kommer ... det er noe av det beste jeg veit. Nå må jeg gå og kjøpe en. Jeg er barnslig på sånt.

Men, du slutter å spise smågodt når julebrusen kommer?

– Ja. Jeg er jo 44. Noe må man ofre.

Er det noe du angrer på?

– At jeg skøyt til venstre på mitt avgjørende straffespark i Brügge. Hadde jeg skutt til høyre i stedet hadde kanskje både Vålerenga og jeg vært et annet sted nå.

Tror du ikke VIF bare hadde surra bort de penga?

– Det kan jeg garantere at de hadde. Og de hadde i hvert fall ikke gått til spillerne som allerede var der!

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Tja, etter å ha hørt Baracks tale på onsdag tror jeg at jeg velger han. Jeg har stått fast i heisen med Kjetil Rekdal i 40 minutter, og det blir ikke han i hvert fall.

"Per" ble ikke trodd: Opplevde å ikke bli tatt på alvor da kona slo (+)