Navn i nyhetene

Carina Dahl: – Jeg liker å lage rølpete festmusikk med mye humor og drøye tekster

– Men, det må være med glimt i øyet, sier Carina Dahl som nå er ute med singelen «Mammagutt».

Hvem og hva: Carina Dahl, musiker og artist
Hvorfor: Er ute med den nye singelplaten «Mammagutt».

Gratulerer med ny singleplate og releasekonsert, er det ekstra mye kok akkurat nå?
– Vel, jeg syns det koker for meg hele tida, men når man skal slippe låt er det litt ekstra. Men det er bare gøy.


Hyggelig å høre at det koker i kulturlivet, det har vært et tøft år for artister?
– Ja herre fred, det har vært et tøft år. Jeg fikk meg en stor knekk da koronaen brøt ut. Men jeg har prøvd å være flik til å gjøre det jeg kan, gå i studio og lage låter. Samt at jeg har gjort en akustisk turné som strakk seg over 6 uker i sommer hvor jeg spilte coronavennlige konserter 2-3 ganger hver helg.


Ja, du har gitt ut 5 singler hittil i år, er det vanlig å være så produktiv?
– Jeg har aldri sluppet så mange låter på ett år, men har jo vært mye mer i ro i år og dermed vært mye mer i studio.

Les også: Går ut mot «mannemenn»


Så du har klart å holde motet oppe og få inspirasjon til å skrive nye låter?
– Ikke i starten, da var jeg bare skikkelig knekt. Jeg slapp en singel «Få meg hjem» som funka som bare det, og som ga meg mange nye bookinger. Og så kom nedsteningen av Norge og hele påsketurneen gikk i vasken. Jeg var booket til å spille på Treungenfestivalen i sommer, som har vært en av mine store drømmer. Det er ikke så ofte man får sånne sjanser, det er gjerne i sammenheng med at man har en hitlåt som fenger at man blir invitert til de store festivalene så når det endelig skulle skj så skulle det ikke skje likevel.


Da gikk du i kjeller'n?
– Ja, jeg må innrømme at jeg mista litt piffen. Jeg vet jo at det er mange som har opplevd langt tøffere ting men man føler jo litt på sin egen greie, og det må man få lov til.


Har det betydd et stort inntektstap for deg?
– Ja, nesten alt jeg gjør er publikumsbasert, man blir ikke akkurat millionær på streams så det å spille konserter er den største delen av inntekten.

Les også: – Skinnvest? Ja takk!


Låta heter «Mammagutt» - er den tilegnet noen spesiell?
– Nei, men jeg lager låter som jeg ønsker at flere skal kjenne seg igjen i. Denne låta skrev jeg sammen med tre gutter, to av dem er veldig unge og vi hadde det kjempeartig i studio mens vi holdt på og kom stadig på ting vi kunne bruke. Så alle som har hørt låta kjenner seg nok igjen på den ene eller andre måten enten de er 20 eller 30, har Liverpool på sengesettet og kanskje ikke har tatt lappen ennå.


Mammagutter er ikke akkurat det hotteste som finnes?
– Nei, hva skal jeg si....gutta henger alltid litt etter jentene når det gjelder det meste, gjør de ikke det da? Og så er det jo mange flinke hønemødre der ute som gutta sliter litt med å gi slipp på, så de blir kanskje litt uselvstendige.


Men du er datter av rockestjerna Diesel Dahl, er du pappajente?
– Ja, jeg vil nok si det. Jeg er litt begge deler, men siden pappa og jeg er i samme yrke så deler vi jo mye – på godt og vondt. I starten var pappa i en slags managerrolle, men jo eldre jeg blir, jo mer må han kanskje høre på meg når han ikke helt klarer å henge med på alt det nye som skjer.


Så du må holde han ung?
– Ja, han skulle for eksempel ikke være på Facebook, så der måtte jeg overbevise han, og i dag er kanskje han den av oss som poster mest på Facebook. Han skulle heller ikke være på Spotify, så jeg sa bare sånn «kom igjen, da!». Mitt nye mål er å få han på Instagram.

Jeg lover å følge han. Har han påvirket musikkmsaken din på noen måte?
– Egentlig ikke, og selv gjør jeg jo pop. Men jeg og mine søsken har vokst opp med rock og jeg hører mye rock, countryrock spesielt. Og du kan nok si jeg er blitt litt inspirert. Jeg syns det er dritkult å se pappa på scenen, noe jeg har gjort omtrent siden jeg ble født.


Hender det at du er nervøs før du går på scenen?
– Ja, og det handler om respekten for det man gjør. Den dagen jeg ikke har litt nerver før jeg går på så bør jeg kanskje tenke på noe annet.


Du slo igjennom omtrent samtidig med at du var med i et visst reality-program på TV...
– Ja, jeg var jo med i Big Brother i 2006 og så det som en gyllen mulighet til å få fart på musikkarrieren. Så jeg og pappa laget en plan, jeg var hos Stargate og spilte inn en låt som ble sluppet mens jeg var inne i Big Brother-huset, og da jeg kom ut hadde pappa booket en hel turné med fullt band, jeg skulle varme opp for TNT. Da ble det liksom alvor og jeg tenkte: hva har jeg begitt meg ut på nå? og fikk litt panikk. Og det funka, i dag lever jeg jo av dette som jeg elsker å gjøre.


Hvordan er det å synge på norsk istden for engelsk?
– Da jeg gjorde «Despacito»var det en åpenbaring, jeg følte liksom at jeg kom litt hjem. Så gjorde jeg «Bikinin min» og «Få mæ hjæm» som er to skikkelige humorlåter, så det å synge på norsk har gitt meg mye mer enn å synge på engelsk, egentlig. Jeg opplever at det treffer annerledes. Og så liker jeg å lage litt rølpete festmusikk med mye humor og litt drøye teskter og glimt i øyet. Det er det vel bare jeg som jente som gjør i Norge.


Hvorfor det tror du?
– Ikke godt å vite, noen må være den første.


Å covre Lady Gagas suksesshit «Så ekte nå» («Shallow») sammen med Åge Sten Nilsen, var det skummelt?
– Det er det alltid, men den gikk jo så bra at vi må ha gjort noe riktig med å synge på dialekt i tillegg, han på østfolding og jeg på trøndersk. Den ble jo også litt annerledes.


Hvordan kom du på å covre DDEs «Rumpa mi» med Linni Meister?
– Det var i forbindelse med Allsang på grensen der vi ble spurt om vi villehylle DDE med en sang og da valgte vi den. Jeg og Linni er så gode venninner og vi har lenge sagt at vi hadde lyst til å gjøre noe musikalsk sammen for gøy, men har liksom ikke funnet ut hva.


Du har ofte følt deg forhåndsdømt når du gir ut musikk, hva skyldes det tror du?
– Jeg tror nok at det handler mye om at jeg er datter av faren min, at enkelte har trodd at jeg har kunnet gi ut musikk bare på grunn av han. I tillegg har jeg vært på forsiden av FHM og i Norge er det vanskelig å komme ut av den båsen, da får man ikke lov til å gjøre så mye annet.


Er det fortsatt sånn i Norge at det er en ulempe å ha vært modell dersom man vil satse på noe annet?
– Nå som influenserbegrepet er blitt mer etablert så er det litt enklere. Men det tok mamge år før det ble slutt på at jeg ble omtalt som glamour-Carina, dattera til Diesel-Carina eller Big Brother-Carina. Jeg husker fortsatt første gan det stod artisten Carina. Det var en veldig stor dag.

Les også: Vil ta heis til naturen


Men du, det er noe faste spørsmål til dette intervjuet. Hvem var din barndomshelt?
– Åh, Madonna har absolutt vært en helt. Henne hørte jeg veldig mye på i oppveksten.


Hva gjør du når du skeier ut?
– Jeg er veldig glad i god mat. Siden jeg er singel så blir det ikke så mye at jeg lager mat, men jeg elsker å gå på restauant og prøve noe nytt. Spise en 3-retters med god vin til.


Er det noe du kunne gått i demonstrasjonstog for eller mot?
– Mot mobbing, det er noe jeg har brent for i alle år. Både på skolen og i arbeidslivet. Og for eksempel komikere som liker å henge ut andre profilerte mennesker og, som siden det liksom er humor, er helt uangripelige.


Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– Petter Stordalen, han virker som en eksentrisk og flink fyr.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen