Navn i nyhetene

Vil ta heis til naturen

Norsk Friluftsliv ønsker å bygge natur 135 meter til værs, midt i Oslo. – Barn vokser opp på betong og asfalt, begrunner prosjektkoordinator Lasse Heimdal.

Bilde 1 av 2

Hvem: Lasse Heimdal (58)

Hva: Fram til nylig prosjektkoordinator i Norsk Friluftsliv.

Hvorfor: Norsk Friluftsliv har inngått en avtale med KLP Eiendom om et nasjonalt besøks- og kompetansesenter for friluftsliv i øverste etasje av et planlagt 135 meter høyt bygg i Schweigaardgate ved Oslo Plaza. På taket kan det bli bygd både «nasjonalpark», bålplass og fossefall.

Les også: Etterlyser grønnere byer

Har vi kommet så langt i nedbyggingen av norsk natur at vi må begynne å bygge natur nå?

– Ja, i mange tettbygde strøk er det bygget så mye og så tett at mange barn vokser opp uten annen erfaring enn å vandre på betong og asfalt. Vi må begynne å ta tilbake de grønne rommene, de åpne plassene og tilgangen til vann og sjø. Det er en stor og viktig oppgave for byplanleggere å finne ut hvordan vi kan fornye trange byrom og bringe natur, luft og sol tilbake til innbyggere.

Om noen år kan Oslofolk ta heisen opp til naturen, hvis det blir noe av disse planene. Vil ikke det framstå som ganske paradoksalt?

– Jo, det vil det. Og det er jo nettopp det spennende i denne ville ideen. Midt i det mest urbane og travle bybildet kan vi gi mennesker en opplevelse av å være løftet høyt opp og bort fra bylarmen, kjenne lukten av lyng og mose og få byens beste panoramautsikt til fjorden, øyene og Oslomarka.

Dere skal disponere toppetasjen sammen med Syklistenes Landsforening. Da blir det vel sykkelvei på taket også da? Det vil vel kanskje være tryggere enn å ferdes i oslotrafikken for mange syklister?

– He, he. Kanskje vi må sette opp ergometersykler? Syklistene skal faktisk ha en helt spesiell viktig rolle i dette prosjektet. Sykler skal bringe oss fra dette bygget og ut til strender, byparker, Ekebergskogen og andre grønne områder. Syklistene har også en spesiell kompetanse på byplanlegging som vi blant annet skal bruke i undervisning av arealplanleggere sentralt og lokalt.

Les også: Nå dør flere trær enn normalt

Utviklingsdirektør Eskild Rolstad i KLP Eiendom, sier til Dagsavisen at mange ideer er aktuelle for bygget, som zipline til nabobygget og klatring på fasaden. Hva tenker du om akkurat det?

– Hadde ikke det vært kult? Tenk å kjenne magasuget ved å balansere på en stålwire fra det ene høyhuset til det andre, selvfølgelig godt sikret, men allikevel med en høydeopplevelse du skal lete lenge etter.

Rolstad forteller også at byggetillatelsen ennå ikke er på plass. Tror du det blir lettere å få tommelen opp fra Plan- og bygningsetaten for et bygg som skal bli 18 meter høyere enn Oslo Plaza, med Norsk Friluftslivs «nasjonalpark» på taket?

– Det må nesten KLP svare på. Vi har fått en forsikring om at uansett hva høyden på bygget til slutt lander på, så får byens innbyggere et unik toppetasje med opplevelser som det ikke finnes maken til i verden.

Slik kan det bli på toppen av Norges høyeste hus, hvis KLP Eiendom og Norsk Friluftsliv får det som de vil. Illustrasjon:

Slik kan det bli på toppen av Norges høyeste hus, hvis KLP Eiendom og Norsk Friluftsliv får det som de vil. Illustrasjon: Kristin Jarmund Arkitekter, C.F. Møller Arkitekter og Rodeo Arkitekter.

Langt fra alle er positive til så høye hus i norske byer, men for dere i Norsk Friluftsliv er det ikke noe problem?

– Det er mange miljø- og klimamessige fordeler med høyhus, men også utfordringer for de som må leve i skyggen av dem. Dette prosjektet har mange fordeler fordi det bringer tilgjengelighet, luft og åpenhet til et byrom som mange opplever utrivelig og utrygt. At KLP planlegger for tilgang til åpne byrom og sykler på bakkeplan, og et unikt kunnskaps- og inspirasjonssenter for friluftsliv på topp-plan, er unikt og forbilledlig i norsk sammenheng.

Forut for avtalen som dere har inngått med KLP Eiendom, ble det gjennomført en konkurranse om hvem som skulle få ta i bruk toppetasjen i det nye bygget. Det kom inn 204 forslag, forteller Rolstad. Hvorfor ble dere med på denne konkurransen?

– Vi regnet ikke med å vinne, men vi håpet på at konkurranseprosessen i seg selv ville utvikle oss til å tenke litt nytt om det urbane friluftslivet. Det gjorde det absolutt, og hadde vi ikke fått tilbud om å flytte inn i dette bygget, ville vi nok uansett sett etter et sted hvor vi sammen med kommunen kunne bygge opp et formidlings- og kompetansesenter for bynært friluftsliv.

Det at dere vant innebærer at dere får disponere lokalene gratis, i første omgang i ti år framover, fra ferdigstillelsen av bygget. Hva vil dette bety for Norsk Friluftsliv?

– Det betyr at vi i denne perioden kan flytte flere millioner kroner fra husleie og driftsutgifter til kunnskapsformidling. Dette vil i særlig grad komme barnehager og skoleklasser til gode.

Les også: Må nøye seg med 8 kvadratmeter skolegård

Hva vil dere fylle det planlagte nasjonale besøks- og kompetansesenteret deres for friluftsliv med, ut over muligheten for bål, foss og «nasjonalpark»?

– I tillegg til en smak av natur og friluftslivsopplevelser vil toppetasjen ha et topp moderne auditorium og formidlingssenter for undervisningsformål og til bruk for organisasjoner, lag og foreninger. Vi tenker også på et godt utstyrt studio hvor de frivillige organisasjonene kan lage filmer, podcaster, gjennomføre digitale kurs og konferanser. Det vil kunne spare organisasjonene for store beløp, og løfte kunnskapsformidlingen om norsk friluftslivskultur til et nytt nivå.

Hvem vil dette kompetansesenteret være rettet mot?

– Vi håper store deler av byens befolkning vil kunne få glede av dette stedet. Vår 18 medlemsorganisasjoner og andre vil få tilbud om å bruke dette stedet på skift, og invitere byens borgere til kurs og samlinger. På dagtid er vi overbevist om at særlig skoler, barnehager, mottaksklasser og andre vil være hyppige brukere.

Hvis Plan- og bygningsetaten sier nei til KLP Eiendoms planer, blir det heller ikke noe av kompetansesenteret da?

– Området rundt den nedlagte postterminalen skriker etter fornyelse. Det er utenkelig at kommunen ikke vil utvikle dette området videre til beste for byens befolkning. Vi er trygge på at KLP og kommunen sammen vil komme frem til en god plan for området, og at et kunnskaps- og formidlingssenter for friluftsliv vil bli en del av konseptet.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Bibelen.

Hva gjør deg lykkelig?

– En god klem fra en i kohorten i disse korona-tider.

Hvem var din barndomshelt?

– Det er mange, men søndagsskolelærer Hanevold var en av dem.

Hva misliker du mest ved deg selv? 

– Ingen ting. Jeg har mye forbedringspotensial på mange områder, men å mislike seg selv er ikke bra for helsa.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg trenger aldri å skeie ut. Jeg har fått gleden av å kjenne på at livet hver dag er meningsfullt, en glede og en gave. Men jeg må innrømme at et par timer på Biltema rett etter lønning kan bære preg av utskeielser, i hvert fall i konas øyne.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller imot?

– Nå gleder jeg meg veldig til jeg kan gå i 17.mai tog igjen. Det er jo et demonstrasjonstog for frihet, demokrati og selvstendighet, og det skal bli så befriende å gå sammen i tog uten munnbind og måtte tenke på én meters avstand. Jeg skal vennskapelig dulte borti alle jeg kan, og glede meg over det flotte landet vi får leve i.

Er det noe du angrer på?

– Nei. Ikke som jeg bærer på. Anger bør gjøres opp med Gud og mennesker løpende, og så legges vekk.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Akkurat nå er det Tania Michelet. Hun kommer nå ut med en ny bok, og jeg ser fram til en god samtale med henne om den.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.