Navn i nyhetene

Hadia Tajik: – Sånn kan vi ikke ha det i Norge

Ap-nestleder Hadia Tajik (37) mener Høyre må føle seg rimelig avkledd etter en ny rapport om formuesskatt.

Hvem: Hadia Tajik (37)

Hva: Nestleder og finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet

Hvorfor: En rapport bestilt av regjeringen om formueskattens påvirkning på små og mellomstore bedrifter, konkluderer med at økt formuesskatt skaper flere arbeidsplasser. Dagens Næringsliv skrev om rapporten først.

En ny rapport, bestilt av regjeringen, konkluderer med at økt formuesskatt skaper flere arbeidsplasser. Hva er din reaksjon? 

– At Høyre må føle seg rimelig avkledd nå, når en rapport de selv har bedt om konkluderer så tydelig som den gjør. De har brukt milliarder av kroner på å gi skattekutt, som først og fremst har gått til å øke formuene til de som har aller mest penger, ikke til å skape arbeidsplasser.

Les også: Støre lover lavere skatt for folk uten høy inntekt

Hva vil dere i Arbeiderpartiet gjøre med formuesskatten?

– Vi vil at de som har store formuer skal betale mer i formuesskatt, og at vanlige folk skal få et høyere bunnfradrag. Det er viktig å omfordele fra de som har mest, til resten av befolkningen gjennom velferdssatsinger. SSB slapp forrige uke en rapport om at de 1 prosent rikeste i landet andelsmessig betaler mindre i skatt enn sykepleiere. Sånn kan vi ikke ha det i Norge. Vi har tidligere i vårt alternative statsbudsjett foreslått å øke satsen for formuesskatt til 1,1 prosent, i dag er den på 0,85.

I rapporten heter det at økt formuesskatt i gjennomsnitt reduserer størrelsen på eiernes uttak av utbytte og lønn fra selskapet. Hva med et generelt utbytteforbud? 

– Nei, Arbeiderpartiet ønsker ikke et generelt utbytteforbud. Vi har i forbindelse med koronatiltakene flere ganger argumentert med at det bør legges begrensninger på dem som mottar penger fra staten. Fellesskapets penger skal ikke gå til privat berikelse.

Så hvorfor ikke gå inn for et generelt utbytteforbud, også utenfor koronapandemien?

– Det er ingen grunn til at private eiere ikke skal ha en generell mulighet til å ta ut utbytte fra sin bedrift. Det vi er kritiske til, er hvis fellesskapets penger ender opp i private lommer. Men det er vanskelig å bli opprørt over at private investeringer gir privat gevinst, så lenge de som har mest penger også bidrar mest til velferden vår gjennom rettferdige skatter.

Les også: Flere av Norges mest formuende hardt rammet av koronakrisen

Regjeringen sier at politikken om formueskatt ligger fast, og at deres politikk om å senke skatten på arbeidende kapital, uten å endre formuesskattsatsen, vil bidra til å øke sysselsettingen?

– De har ikke grunnlag for å si det. Å gi aksjerabatt er en av mange påstander de har kommet med knyttet til formuesskatten, som de ikke har klart å dokumentere. Det som virkelig er arbeidende, er humankapitalen – arbeidsfolka. Rapporten som kom i dag, sier at økt formuesskatt kan bidra til at bedriftene investerer mer i arbeidsfolka.

Er det med disse sakene dere skal hente tilbake velgere? Dere har mistet en del til Høyre, som VG skrev forrige uke.

– Det at formuesskatten slår så urettferdig ut - den øker forskjellene og skaper heller ikke arbeidsplasser, gir selvfølgelig ammunisjon til Arbeiderpartiets politiske argumenter.

Hvilke andre saker er viktige for dere fram mot valget neste år? 

– Trygge jobber, faste hele stillinger som gir forutsigbarinntekt, en sterk velferdsstat uansett hvor i landet du bor, og klimapolitikk som kutter utslipp og skaper jobber.

Oslo 20200319. 
Medlem av Stortingets finanskomité Hadia Tajik (Ap) holder pressekonferanse på Stortinget om regjeringens krisetiltak  i forbindelse med korona utbruddet torsdag.
Foto: Terje Bendiksby / NTB

Hadia Tajik under en pressekonferanse på Stortinget i mars om regjeringens krisetiltak i møte med koronautbruddet. Foto: Terje Bendiksby/NTB

Stortinget er offisielt åpnet, og dere er i gang igjen. Hvordan er det? 

– Det er fint å være i gang igjen, men det har vært nok å gjøre gjennom sommeren og i august. Koronapandemien har gjort det til en uvanlig arbeidssituasjon å sitte på Stortinget, med krisepakkeforhandlinger gjennom våren og på høsten. I tillegg har vi hatt saken om ansettelse av ny oljefondsjef på Stortinget, som jeg har hatt ansvaret for.

Vi må jo innom at du er gravid. Hvordan går det? 

– Det går fint.

Når tar du permisjon?

– Jeg har termin tidlig i januar, så jeg går ut i permisjon i slutten av desember.

Så du rekker å være tilbake til valgkampen?

– Det gjør jeg. I god tid før valgkampen.

Hvilken bok har betydd mest for deg? 

– Norges lover. Jeg er jo jurist.

Hva misliker du mest med deg selv? 

– Det er mange ting, men jeg ser egentlig ingen grunn til å fortelle alle andre om det.

Hva gjør du når du skeier ut? 

– Da spiser jeg veldig masse god mat. Jeg liker alle mulige typer, libanesisk, thai og tradisjonell norsk mat, som komler og fårikål. Jeg har allerede spist litt fårikål, og så skal jeg få laget litt komler snart.

Hvem vil du helst stå fast i heisen med? 

– Han jeg er sammen med, Kristian. Vi har tilbrakt mye tid sammen på hjemmekontor, og det har vært veldig fint.

Les også: Rødt krever kraftig utvidelse av dagpengeordningen: – Krisen er langt fra over

Nyeste fra Dagsavisen.no: