Navn i nyhetene

Benkekrenkeren

NAVN I NYHETENE: Hasti Hamidi skulle ønske de andre sakene i bydelsutvalget i Gamle Oslo fikk like mye oppmerksomhet som den om benken i Botanisk Hage.

HVEM: Hasti Hamidi (33)

HVA: Lokalpolitiker for SV i Gamle Oslo.

HVORFOR: Har stått i mediestorm etter at hun foreslo i Bydelsutvalget at dedikasjonen til Carl von Linné burde fjernes fra en benk i Botanisk Hage.

Yo! Jeg leser i avisene at du vil fjerne en «rasistisk benk» i Botanisk Hage. Hva skjedde, egentlig?

– Jeg er bydelspolitiker i Gamle Oslo, og ble kontakta av en person som fortalte meg om denne benken, og om hyllesten av Carl von Linné på den. Personen lurte på om jeg kunne gjøre noe.

Så da ...?

– Så var det flere ungdommer som tok det opp med meg. De syntes det var rart at han har fått en sånn hyllest. Dermed tok vi det opp i bydelsutvalget.

Og hva var det dere vedtok?

– At bydelsutvalget sterkt vil oppfordre styret ved Naturhistorisk Museum og UIO om å fjerne dedikasjonen til Carl von Linné.

Ahh. Dere skulle ikke fjerne benken?

– Nei, det har ingen foreslått.

Dere har kanskje ikke sagt at benken er rasistisk heller?

– Nei, da. Haha. Men mediene skrev jo det.

LES OGSÅ: Oslobudsjettet: Her skal det kuttes og kuttes enda mer!

Var Carl von Linné en rasist?

– Jeg kjente jo ikke fyren. Men det han har gjort er å kategorisere mennesker inn i raser, hvor han ga dem egenskaper. Svarte personer har negative egenskaper, mens hvite er intelligente. Sånn jeg ser det er det rasistisk å systematisere mennesker på den måten. Hvis dette arbeidet er gjort ut av kjærlighet, så har det i så fall vært av kjærlighet til hvite, ikke til de nederst på rangstigen.

Så, hva bør da skje med benken?

– Benken må gjerne stå der den. Men dedikasjonen opplyser ikke om denne delen av hans virke.

Det var kanskje ikke så mange som visste om dette, før denne debatten?

– Nettopp. Sånn sett er jeg fornøyd. Jeg har hatt om Linné selv, da jeg studerte medisin. Den gangen visste jeg ikke om den siden ved han.

Hvis du fikk velge en person som burde fått en offentlig hyllest ... Hvem?

– Jeg synes det hadde vært jævlig kult om vi lagde en hyllest til Elsa Laula. En helt rå sørsamisk dame, som organiserte samekamp, og startet verdens første sameforening.

Men du, det har vært en litt uvanlig uke, dette?

– Det stemmer. Jeg var på et seminar i helga, og skulle holde et faginnlegg. Men rett før jeg skulle på scenen begynte jeg å få meldinger om at jeg var et naut og måtte komme meg ut av landet. Da skjønte jeg at Document hadde skrevet om meg igjen. Og etter det har det bare ballet på seg. Jeg skulle ønske at de andre sakene vi fremmer i bydelsutvalget fikk like mye oppmerksomhet.

LES OGSÅ: Guro Sibeko mener debatten om å fjerne statuer egentlig handler om Norge

Er det litt gøy også? At folk blir så ... benkekrenka?

– Tja. Det som er trist er at ungdommene som tok kontakt om denne saken, de ser jo hvordan vi blir møtt med hat, rasisme og hets. Jeg mener forslaget er rimelig, men et langt større problem enn den dedikasjonen er jo at folk blir redde for å ta opp sånne saker.

Det blir vanskeligere å være antirasist?

– Ja, definitivt. Jeg tåler uenighet, men når det blir usaklig og pur rasisme, og sånne «bare vent og se»-meldinger ... Når folk aktivt leter meg opp på sosiale medier og mobilen, så blir det et problem for min og familiens sikkerhet.

Nå, noen faste spørsmål. Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Boka til søstera mi, Nina Bahar. Den er ikke ute ennå, men jeg har fått lese manus. Den handler om ... overraskende nok ... rasisme!

Hvem var din barndomshelt?

– Det finnes en persisk barnebok som heter «Den lille svarte fisken». Faren min pleide å lese den for meg. Den fisken var min helt! Den trosser regimet, eller de strenge grensene som ble satt for den.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da drikker jeg litt rosévin eller øl, og tar meg noen sigg og en kebab. Hvis det ikke er for å roe meg ned. Da perler jeg portretter av kule folk. Jeg har perlet Elsa Laula!

Du perler? Sånn som i barnehagen, med strykejern og greier?

– Nja, litt mer proft. Og med dobbeltsidig teip.

Hvor mye tar du i benken, forresten?

– Oj, jeg har ikke noe tall, jeg gjør det ikke noe særlig. Men jeg er sterk. 20 kanskje? Er det lite?

Hvis det står Carl von Linné på benken greier du litt til?

– Ja, da greier jeg nok 30, altså.

LES OGSÅ: Hvem fløy drone over SIAN-demonstrasjonen på Mortensrud, mon tro?

Nyeste fra Dagsavisen.no: