Navn i nyhetene

Kjell er Norges siste fyrvokter

Når Kjell Olsen går av med pensjon denne uka, finnes det ikke lenger en eneste fyrvokter igjen i kystnasjonen Norge.

Fyrvokter Kjell Olsen.

Hvem: Kjell Olsen (63)

Hva: Nypensjonert fyrvokter

Hvorfor: Norges siste i sitt slag

Denne uken setter du en rød strek i norgeshistorien. Vi lever nå i et fyrvokterløst land. Tenker du mye på akkurat det? 

– Jeg har ikke tenkt på det akkurat sånn som du sier det nei, men det er jo riktig.

Det er ikke sånn at du har holdt ut i noen ekstra år sånn at du fikk navnet ditt skrevet inn i historiebøkene, vel?

– Nei, da, overhodet ikke. Å jobbe som fyrvokter er en fantastisk fin jobb man ikke gir slipp på med letthet. Selv om jeg strengt talt kunne jobbet i et par år til, jeg er jo bare 63 år gammel.

Jeg visste ikke en gang at dere var utrydningstruet. Hvordan reagerer folk når du forteller at du er den aller siste i ditt slag?

– Jeg tror det er mange som ikke vet at det snart ikke er noen igjen av oss, men det er også mange som ikke visste at det faktisk var noen av oss igjen, som har trodd at alle fyr har vært avbemannet i årevis. Det siste er jo faktisk mest riktig. Lindesnes er et nasjonalt fyrmuseum, og det er det som er grunnen til at Kystverket bestemte seg for å beholde de ansatte til vi selv gikk av med pensjon.

Les også: Murhusene på Ekeberg har stått tomme i årevis (+)

Hva er det du har drevet med de siste årene egentlig, sett i lys av at det ikke er behov for å erstatte deg? 

– Jobben som fyrvokter på et hvilket som annet fyr er stort sett vedlikehold. Her på Lindesnes er det såpass mange turister at 30 prosent av jobben å være tilgjengelig for publikum. I tillegg har vi mange skoleklasser som kommer på besøk om vinteren gjennom Den kulturelle skolesekken. Det er en skikkelig vitamininnsprøytning når de er på besøk!

Når jeg hører yrkestittelen din så tenker jeg på en skjeggete fyr som bor ute på fyret helt alene. Er det sånn det har vært?

– Da jeg begynte som vikar på slutten av 80-tallet bodde det to familier der ute, som delte på ansvaret for fyret. Fra begynnelsen av 90-tallet ble det gjort om til en turnstasjon, hvor de ansatte er på jobb i en 14-dagers turnus og drar hjem til seg selv når vi ikke er på jobb. Jeg har altså bodd ute på fyret omtrent halve tiden.

Men nå har du altså din aller siste uke på jobb, og dermed har vi ikke en eneste fyrvokter igjen?

– Da min tidligere kollega gikk av med pensjon for et par-tre år siden ble det ansatt en i påvente av at jeg skulle gå av med pensjon, vi er jo nødt til å være to for å gå i turnus. Det er litt usikkert hva som skjer med den stillingen nå, men jeg skal være den siste fyrvokteren, ja.

Hvordan ble du fyrvokter egentlig, fantes det en egen utdannelse for det?

– I 1989 fikk jeg en telefon fra min tidligere kollega som lurte på om jeg kunne tenke meg å være der en ukes tid på grunn av sykdom. På den tiden jobbet jeg som trailersjåfør og tenkte «hvorfor ikke?». Etter at de 14 dagene hadde blitt til nesten to år visste jeg hva jeg ville gjøre med livet­­, hvis jeg fikk muligheten. I 1995 fikk jeg min første fyrvokterjobb og siden har jeg vært fyrvokter.

Og hvor mange fyrvoktere fantes det den gangen, for 31 år siden?

– Da tror jeg det var noen og tredve bemannede stasjoner igjen. De aller fleste med en fyrmester og to eller tre betjenter.. Så har vi vært gjennom mange avbemanningsrunder, etter den siste i 2005 og 2006 så var det bare oss her på Lindesnes fyr igjen.

Hva skal du bruke tiden din til nå, egentlig?

– Det blir ikke noe problem! Jeg har et lite gårdsbruk jeg skal bruke litt tid på. Og så har jeg masse hobbyer jeg kan fylle resten av tiden med.

Vi har noen faste spørsmål også. Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Kanskje kona?

Hvem var din barndoms helt?

– Min bestefar. Han var på seilskute, han ble født i 1875 og var på skute på slutten av 1800-tallet. Han hadde væt med på mye og hadde alltid mange spennende historier å fortelle.

Bjerke travbane: Her planlegges gigantisk boligprosjekt (+)

Hva misliker du mest med deg selv?

– At jeg er utålmodig.

Og hva er du aller mest fornøyd med?

– Allsidigheten kanskje? Jeg har mange interesser i mange retninger.