Navn i nyhetene

Diba (17) har kommet inn på et av Norges mest krevende studier

Diba Ainechi hoppet over åttende klasse og fullførte videregående på bare to år. Nå har hun kommet inn på medisinstudiet ved UiO, og kan bli en av Norges yngste leger.

Hvem: Diba Ainechi

Hvorfor: Har kommet inn på medisinstudiet ved UiO som 17-åring

Gratulerer med studieplass! Hvordan er det å komme inn på et så krevende studium når du er så ung?

– Tusen takk! Det er veldig gøy og jeg er veldig spent. Men jeg tror ikke det blir så annerledes, egentlig. Jeg har jo tross alt blitt stilt de samme kravene på skolen som de andre som også skal begynne på universitetet.

Har du alltid vært så målretta?

– Ja, jeg har drømt om å bli lege helt siden barneskolen. Det var da, under krisen i Syria, jeg fikk øynene opp for leger og det norske helsevesenet. Jeg ble veldig inspirert av Leger uten grenser.

Les også: Hva skjedde med fylla og interrail?

Var det derfor du hoppet over åttende klasse og du fullførte videregående på to år?

– Nei, ikke bare derfor. Jeg synes pensum på barneskolen var veldig lett, og krevde mer av lærerne og rektor. Skolen måtte sette inn ekstra tiltak, sånn at jeg kunne få nok utfordringer. Jeg gikk gjennom mye av pensum for åttende klasse da, og ble anbefalt å begynne rett i niende klasse. På ungdomsskolen tok jeg engelsk på videregående-nivå, og så søkte jeg meg inn på et komprimert løp. Jeg var veldig ivrig etter å lære mer og gjøre mye ut av tiden min.

Saken fortsetter under bildet. 

Diba Ainechi har jobbet hardt for å komme inn på medisinstudiet. Foto: Privat 

Hvor mye tid bruker du på skolearbeid?

– Jeg anslår at jeg har brukt omtrent 70 timer i uka de siste to årene. Men ikke like mye i sommerferien, da.

Du pleier altså å jobbe med skole i ferien?

– Ja, det var nødvendig. Jeg jobbet ikke så mye med det forrige sommer, men jeg leste bøker til fordypningsemnet i norsk, så dette er vel første sommer jeg tar helt fri fra skole.

Hvordan er det å ha fri, da?

– Det føles fint! Jeg har sommerjobb, så det er ikke helt fri, hehe. Men det er deilig med et avbrekk og å kunne gjøre andre ting som å trene og drive med kjøreopplæring.

Er du ikke litt sliten eller skolelei nå?

– Heldigvis ikke! Det begynte å bli tøft mot slutten, men på grunn av korona fikk jeg mer tid til meg selv og til å strukturere dagene sånn at jeg fikk litt mer søvn. Så jeg ble ikke så utbrent som jeg ellers ville ha blitt.

Hvordan var det for deg å ha hjemmeskole?

– Det var ganske interessant. Jeg er imponert over hvor raske lærerne var til å tilpasse undervisningen. Men det var litt stressende med nye rutiner.

Hvilke fag likte du best på skolen?

– Jeg likte best biologi, siden det er mest rettet mot medisin. Men jeg var glad i alle fagene jeg hadde.

Hva gleder du deg mest til med å studere?

– Jeg gleder meg til å oppleve studentlivet og en annerledes studiehverdag enn jeg er vant med. Også gleder jeg meg til å bli kjent med medstudenter og å lære mer om hvordan jeg kan bli en god lege.

Er det noe du gruer deg til?

– Det vanlige eksamensstresset gruer jeg meg til, som alle andre. Men ikke noe utover det.

Nå fikk jo du en litt spesiell russetid, og fadderuka går kanskje heller ikke helt som normalt. Hva tenker du om det?

– Det er klart at det er litt kjipt når det er noe man har gledet seg til. Men jeg er sikker på at fadderuka blir veldig fin!

Er det ikke rart å være yngre enn klassekameratene dine?

– Nei, egentlig ikke. Jeg har ikke merket så mye til det. Det er heller et problem på offentlige arrangementer med aldersgrenser.

Har du noen studietips til andre elever eller studenter?

– For meg har selvdisiplin vært viktig. Det har vært tider jeg har mistet motivasjonen. Men hvis du har høye mål, er det egentlig bare å ha nok disiplin til å gjennomføre. Det hjelper også å ha god dialog med lærerne og ta til seg tilbakemeldingene man får.

Så til noen faste spørsmål: Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg holder på å lese en bok nå som jeg kan anbefale. Den heter «Den edle kunsten å gi f**n» av Mark Manson. Forfatteren skriver en del om det jeg har erfart de siste årene; at det ikke finnes en perfekt sti, men at livet er en berg-og-dalebane, og man må akseptere de dårlige stundene.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å kunne sette av tid til familie og venner. Og å kunne unne seg selv en dag fri, og for eksempel gå en tur i skogen.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Det hender jeg et par filmer på rad på Netflix. Når jeg først har tid til det, må jeg liksom ta igjen det jeg ikke har fått sett.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– For ytringsfrihet, pride og Black Lives Matter.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Mamma og pappa. De er veldig løsningsorienterte!