Navn i nyhetene

Nå kommer edderkoppene inn i huset ditt

Petter edderkoppekspert Jordan synes disse krypene er spektakulære og flotte rovdyr som du ikke skal være så redd for.

Navn: Petter Jordan

Yrke: Zoolog, med edderkopper som spesialfelt

Hei! Du i går tok jeg en edderkopp på badet, den var kjempestor og hårete ...

– Så heldig du er! Norsk husedderkopp, eller Eratigena atrica som den heter, kan bli opptil 8–10 centimeter i fullt beinspenn. Hannen har litt mindre kropp enn hunnen.

Heldig? Jeg drepte den, jeg. Syns de er superekle og får litt spader av å tenke på at den kan kravle oppover beina mine.

– Ja det er den raskeste edderkoppen i verden. Men jeg syns det er trist at du er så redd for dem, det er jo et helt fantastisk rovdyr og nyttedyr. Har du en sånn i huset så slipper du mye annet kryp som du absolutt ikke vil ha i huset, som maur og sølvkre.

Petter og Petter - her viser Petter Jordan fram et hårete beist som du ikke trenger være redd for. Foto: Lina L. Jordan

Jeg bor midt i byen og har ikke hatt edderkopper inne siden jeg bodde i Drøbak for mange år siden, men der krydde det av dem ...

– Ja det finnes 48 000 beskrevne arter i verden og rundt 630 av dem i Norge. Men ingen av dem er farlige for folk. Det finnes i det hele tatt svært få edderkopper som er farlige for folk.

Les også: Ikke Korsika-ferie, ikke bryllup i Polen. Men Norge, i bobil. Det kunne da ikke være så galt? Jo da (DA+)

Sønnen min er like fascinert av edderkopper som deg, han har hatt en theraposa blondi og da nekta folk å komme på besøk ...

– Å ja, det er en fugleedderkopp, den største i verden. De kan bli opptil 25 centimeter lange. Og de skal du helst ikke komme for nær fordi den bruker bakbeina til å børste forsvarshår fra bakkroppen, som kan gi deg en intens kløe – omtrent som Glava. Og så kan den bite, men som regel bare i selvforsvar.

Kan man dø av et bitt fra en stor, giftig edderkopp?

– Nå er det ikke alltid de største som er de giftigste. En sort enke er ikke så veldig stor men den regnes som en veldig giftig edderkopp men sjansen for å dø av et bitt fra den er mindre enn 1 prosent. Du kan få symptomatisk behandling, men motgift finnes, så sjansen for å dø av et bitt er minimal.

Hvilken edderkopp er den aller farligste i verden?

– Ifølge Guinness rekordbok finnes det en brasiliansk vandreedderkopp, likner på en ulveedderkopp og på størrelse med en liten tarantell. Den er også ganske aggressiv og kan gå til angrep om du kommer over den i for eksempel en bananklase eller andre steder der den liker å oppholde seg. Da kan du bli bitt, og det gjør vondt, men sjansen for å dø er heller ikke stor om du får motgift.

Jeg leste om noen på Vestlandet som hadde fått en sort enke med i en pakke fra utlandet en gang, der det ikke uvanlig?

– Ja, da jeg jobbet i Bergen fikk vi inn en levende enke en gang som hadde kommet med noen paller maskindeler fra USA. Så det skjer.

Les også: Insektenes dronning

Nå som folk også har sånne eksotiske krypdyr som kjæledyr så kan det vel hende noen rømmer og kryper rundt i naturen vår også?

– Det skjer nok ikke så ofte. Men de dør etter relativt kort tid, delvis på grunn av temperaturen, og på grunn av at de lever av andre ting enn det de finner på bakken her. Det kravler og kryper mer i varmere strøk, kakerlakker, sirisser og sånt. Så mangel på mat blir et problem for dem. Og så kommer vinteren.

Men jeg må spørre – når du heter Petter og er så interessert i edderkopper, så har du vel fått mange kommentarer til navnet?

– Ja da, det har fulgt meg så lenge jeg kan huske, det. Og jeg bruker navnet petterkopp i eposten min. Så ja, jeg ble nok født til dette tenker jeg.

Dette kunne vi snakket om i timevis kjenner jeg. Men, dessverre ett par faste spørsmål til dette intervjuet også.

–  Ja, men om du har flere spørsmål om edderkopper så var jeg med i Rekommandert, podkasten til Kristopher Schau i fjor og da snakket vi om edderkopper i over en time.

OK, sjekket det! Han reklamerte med at edderkoppen er det villeste, mest utspekulerte vesenet på planeten ... jeg ble ikke beroliget?

– Jeg synes det er et spektakulært, flott rovdyr med et litt dårlig rykte, men har sympati for at du er redd for dem.

Jeg har fobi og det er vel det en rasjonell frykt?

– Vel det er det to teorier om hvordan fobier oppstår: den ene går ut på at det er et sunnhetstegn fordi det handler om å beskytte seg mot noe som kan være potensielt farlig. Den andre mener det skyldes hva man har lært. Jeg er mest tilhenger av den siste teorien. Edderkopper er omspunnet av mystikk og myter, er med i skrekkfilmer og alt er lagt opp til at man skal oppfatte dem som hårete og skumle.

Les også: Lille Petter rydder opp

Nå kom jeg på at Rune, en av lekekameratene mine i barnehagen dælja meg i brystet med en stokk en gang da vi oppdaget en edderkopp på meg. Kan det være opphavet til frykten?

– Det er meget mulig. Du opplevde sikkert situasjonen som skummel og så forbant du det med edderkoppen. Sånn kan frykt oppstå.

Men altså, de faste spørsmålene – hva gjør du når du skeier ut?

– Hm ... vet ikke om jeg skeier ut. Kaker og kaffe kanskje. Og en is. Men det er vel neppe å skeie ut ...

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Sir David Attenborough. Som barn fikk jeg lov å være oppe litt sent for å se programmet hans «Livet på jorda». Han fortalte om spennende ting med en særdeles fin behagelig stemme. Han er direkte årsak til at jeg ble så interessert i dyr og naturen, og at jeg valgte å spesialisere meg på edderkopper, dra på feltarbeid til Costa Rica og studere tarantellens systematikk.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.