Navn i nyhetene

Redd for at «luftingen» bare fortsetter som før

– NRK benekter at de driver med «lufting». Det er bare helt hysterisk morsomt. Det kan jeg ikke skjønne, sier tidligere P3-profil Vida Lill Berge

Hvem: Vida Lill Berge (29)

Hva: Radiovert, tidligere P3-profil og Paradise Hotel-vinner

Hvorfor: NRK blir igjen kritisert for behandlingen av midlertidig ansatte og vikarer.

Hallo, Vida Lill. Du gjorde jo det alle som er med på «Paradise» vil: Du vant og fikk en respektert jobb etterpå. Hvordan var det?

– Nei, det var et eventyr det. Man kan si mye rart om «Paradise Hotel», men nå som jeg er 29 år så kan jeg ikke si at jeg angrer på det. Jeg tror ikke jeg hadde snubla inn i mediebransjen om det ikke var for «Paradise Hotel». Selv om jeg har vært masse naken på TV, runka to mannfolk og det ikke er måte på hvor mye idiotisk jeg har gjort, så er jeg glad for at jeg var med.

Det ble også veien inn til NRK. Hva tenker du om NRK nå?

– Jeg har ikke kjempesans for NRK. Men jeg har mange gode minner derfra. Det har vært en veldig god arbeidsplass for meg også, hvor jeg traff mange kule kollegaer og lærte mye. Men det ble et så stygt brudd, som dessverre har ødelagt mye.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Jeg fikk et inntrykk fra intervjuet ditt i fagbladet Journalisten hvor du snakker om kjærlighetssorg og kjipe stunder. Er det litt som om drømmekjæresten skulle vært utro?

– Kanskje ikke utro, mer som at drømmekjæresten kommer hjem og slår opp med deg, mens du tenkte at dette forholdet blir giftemål. Det hele ender opp med et brudd uten at du får forklaringen på hvorfor.

Det virker som midlertidighetsproblemet tas opp med jevne mellomrom. Nå er det i gang igjen. Tror du det kan hjelpe denne gangen?

– Huff, jeg håper det. Men jeg er redd det bare fortsetter som før. Jeg håper det sitter noen og leser sakene som kommer ut og tenker: Fy fader, her har vi et forbedringspotensial. NRK benekter at de driver med «lufting». Det er bare helt hysterisk morsomt. Det kan jeg ikke skjønne. Jeg vet ikke om jeg har knalltro på en endring, men jeg håper.

Hva mener du med hysterisk morsomt?

– For alle som har vært i NRK er det helt opplagt at de driver med «lufting», selv om de kanskje bruker et annet ord for det. De tar ut midlertidig ansatte og vikarer etter to år, så er de uten jobb i NRK i et halvt år, også kommer de tilbake på magisk vis. Jeg vet ikke hva NRK kaller det, men jeg kaller det «lufting».

Les også: Når offentlig sektor er verstingen

Hva syns du egentlig om ordet «lufting»?

– Nå er det mange negative ting som er forbundet med det ordet, men vi trenger et ord for det, for å kunne snakke høyt om det som skjer, og si ifra om at midlertidige og vikarer ikke blir behandlet ålreit.

Jeg bare har en følelse av at man bruker et koselig ord for å ufarliggjøre et problem, hvis du skjønner hva jeg mener?

– Ja, det er et godt poeng. Kanskje vi trenger et litt mer negativt ladet ord. For jeg er enig i at det er litt sånn:

(Synger en lystig trall) Vi skal ut på luftetur!

– Men hva skulle man kalt det da? Jeg skal tenke litt på det, og se om jeg kommer på et bra navn.

Du har sagt at du ikke vil tilbake til NRK P3, men du vil fortsette med radio andre steder?

– Ja, men vet du hva? Etter at jeg havnet på NAV føler jeg litt på en krise. Jeg lurer på om jeg skal bytte beite fullstendig. Jeg tenker at jeg nærmer meg en alder hvor jeg får lyst på barn og det å ha en fast inntekt er viktig. Det å vite når man har ferie og å ha et ryddig forhold til økonomien, det savner jeg så fælt. Jeg har egentlig bare gitt opp at det går an i mediebransjen.

Les også: Over halvparten på deltid i Oslos sykehjem

Nå blir jeg litt redd selv her.

– Å ja, sorry! Det skal sies at jeg har ikke den journalistiske utdannelsen i bunnen, så jeg har mange færre strenger å spille på. Jeg har bare det programlederkortet, også kan jeg være litt produsent. Men det er jo bare radio. Det er nesten ingen jobber i radio. Hvem faen velger noe så smalt?

Har du tenkt på noen spesiell retning å velge da?

– Jeg har fått en skikkelig hang-up på planter under korona-tiden. Så gartner, landskapsarkitektur eller plantevitenskap, men det er en grunn til at jeg ikke har studert før. Jeg gleder meg ikke til å komme tilbake på skolebenken.

Hvis du finner riktig interesse så blir du kanskje et skolelys?

– Kanskje, men hvem vet. Muligens så snakkes vi igjen om ti år også er jeg fortsatt vikar for en fyr i pappaperm i P4-gruppen.

Er du klar for noen faste spørsmål da? Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Å, det er vanskelig spørsmål, da, men Erlend Loe har utvilsomt betydd mye for meg. Kurt-bøkene hans, som jeg leste og ble lest for da jeg var yngre, har gjort at jeg har funnet leseglede. Jeg er ikke en høykulturperson.

Nei, men jeg husker jo Bruse-Kurt og resten av gjengen.

– Ja, «Kurt blir grusom» og «Kurt støvsuger verden» betydde mye og det har nok gjort at jeg har blitt veldig glad i skjønnlitteratur, men faktabøker og sånt er helt yach. Det tror jeg at jeg kan takke Erlend Loe for.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg har innsett at jeg ikke er så lett å dra på hyttetur med. Jeg er en litt styrete dame som vil at folk skal følge min klokke.

Har det blitt trøbbel ut av det før?

Ja, eller jeg tror vennene mine er blitt vant til det. Jeg har en sånn «følg-min-klokke-side» ovenfor venner, som jeg skjønner at er veldig irriterende.

Hva er det med den klokka da? Går den fort, eller starter for tidlig?

– Nei, den er bare tilpasset meg. Når jeg vil drikke vin, da er det vin. Når jeg skal på tur, da skal vi gå tur.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg kan gå for at alle mennesker betyr like mye, uavhengig av legning eller hudfarge. Innvandrere og mørke har blitt diskriminert og undertrykt i så mange år, så det er på tide at vi andre holder kjeft og lytter til hva de sier.

Les også: – Vi ser jo at det kommer en backlash i flere land hvor høyresiden vokser

Er det noe du angrer på?

– Jeg har en veldig god egenskap som gjør at det er mye jeg angrer på, men at jeg kommer meg videre ganske kjapt. Jeg tror det er en greie man bare må ha hvis man har vært med på «Paradise Hotel». Noen ganger blir det sånn at man tenker: Å herregud, hva er det jeg driver med? Men så innser man at folk stort sett er opptatt av seg selv.

Det er sikkert mange som kunne trengt å høre det.

– Ja. Men du, jeg kunne gått i demonstrasjonstog mot lakseoppdrett også. Menneskerettigheter og lakseoppdrett.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Er det lov å si Trump, også har jeg med en liten giftflaske på innerlomma?

Har du kommet på hva du vil kalle «lufting»?

– Nei, fader altså. Jeg får prøve å komme på noe morsomt seinere.

NRK ønsker ikke å komme med tilsvar, eller kommentere saken på nåværende tidspunkt.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Lest denne?: Donald Trump-bok: «Betalte en kompis for å ta opptaksprøven til universitet»