Navn i nyhetene

– Som biolog tenker jeg at det er litt ålreit med en pandemi

Insektekspert Lars Ove Hansen forklarer hvorfor det er så mange mygg på T-banen i Oslo for tida. Personlig er han mer glad i parasittveps.

1 av 2

Hvem: Lars Ove Hansen

Hva: Entmolog og naturfotograf ved Naturhistorisk museum

Hvorfor: Det er unormalt mye mygg nå. Hvorfor?

Foto: Per Aas/UiO

Alle snakker om mygg for tida. Er det spesielt mange mygg i år?

– Det kommer an på hvor du oppholder deg. Naturhistorisk museum har fått mange spørsmål om mygg i det siste, så det tyder jo på at det kan stemme at det er mange av dem i år, kanskje spesielt i Oslo. Der er det dessuten en spesiell type mygg som holder til på T-banen. Siden det er så varmt der nede, hender det at den også dukker opp på vinterstid. Den utvikler seg under skinnegangen og kan dukke opp innendørs og stikke folk som går inn eller ut av T-banen.

Hva er grunnen til at det er så mange mygg i Oslo?

– Det blir gjerne flere mygg når det er varmt og fuktig, men de liker ikke for mye regn heller, så det må være en balanse. Myggen utvikler seg i stillestående vann som dammer eller andre. Noen myggtyper utvikler seg i dammer, mens andre bare utvikler seg i innsjøer. På Cuba deler de faktisk ut bøter til folk som har vannansamlinger på tomta si for at det ikke skal komme for mange mygg. Myggen kan jo være farlig og spre virussykdommer!

Les også: Vestkantbydelen må kutte millioner i helsetjenster (+)

Er det farlige mygg i Norge?

– Ja, det finnes mygg som sprer virus også her. Hvis du er ute i skogen og plukker bær for eksempel, kan det hende du blir stukket av en slik mygg. Myggen er jo mest kjent for å spre Malaria. Hvis klimaendringene fortsetter kan dette også skje i Norge. Myggen står klar for å spre sykdommer, så det er vanskelig å forutse hva som kommer til å skje. Vi har jo hatt Malaria i Norge før. Det var vel for rundt 200 år siden.

Kan Malaria komme tilbake til Norge?

– Hvis det skulle komme mange mennesker med Malaria til Norge, for så og bli stukket av mygg, så er det i gang. Lignende ting har skjedd i andre land. Det var et tilfelle fra Tyskland, men jeg husker ikke helt detaljene. Det finnes jo mange andre virus og sykdommer, som for eksempel zikavirus, men det har vi foreløpig ikke i Norge.

Hva med koronaviruset? Kan det smitte via mygg?

– Det skal nok mye til. Ekspertene sier det er usannsynlig!

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hvorfor liker myggen noen mennesker bedre enn andre?

– Det går jo på blant annet kjønn og svette. Myggen går etter pust og varme, og så finner de frem. Det er mange teorier om hvorfor noen blir stukket oftere enn andre, men jeg kommer ikke på alle. Selv synes jeg at jeg blir stukket ofte.

Hva hadde skjedd dersom alle mygg i verden plutselig ble utryddet?

– Hva som er funksjonen til insekter blir jeg ofte spurt om. Mange liker ikke insekter, men det er jo vi mennesker som ødelegger naturen. Mygg er mat for fisk, og det inngår sånn sett i næringskjeden til mennesker. Hvis du har et negativt syn på mennesker kan du si at mygg regulerer menneskebestanden ved å spre sykdommer. De går mest på varmblodige arter som fugler og pattedyr. Sviknott kan også gå på andre insekter, men det er ikke tilfelle for myggen.

Du er jo ekspert på andre insekter også. Hva er ditt favorittinsekt?

– Jeg liker godt parasittveps. Det er ikke egentlig en egen art, men det finnes mange forskjellige typer. Greia med dem er at de legger egg inni andre insekter og dreper dem på den måten, men jeg vet ikke om de går på mygg. I drivhusene i Botanisk hage pleier vi å sette ut en cocktail bestående av parasittveps og marihøne for fjerne skadelige insekter. Biologisk bekjemping heter det. Det er mye bedre enn alternativet som er kjemisk bekjemping. Det kan være veldig skadelig for natur og andre insekter. Egentlig er det parasittvepsen du burde spurt meg om. Det er mye morsommere å snakke om enn mygg, ikke sant?

Jo, men den høres veldig ekkel ut?

– Nei da, den er ikke ekkel. Mygg er ekle!

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg har ikke lest så mye av Darwin, men hans bøker har nok betydd mest for det jeg driver med. Men jeg leste The Selfish Gene av Richard Dawkins da jeg studerte til masteren. Det gjorde at eksamen gikk ganske greit i hvert fall.

Hva gjør deg lykkelig?

– Våren gjør meg lykkelig. Spesielt blomster. Ikke hestehov, men blåveis og marianøkleblom som jeg har mye av på hytta i Røyken.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg husker godt naturprogrammene til Per Høst og Per Hafslund. Hafslund var veldig inspirerende, synes jeg. Han er utdanna entomolog, sånn som meg.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Hva er det fine ordet igjen? Prokrastinering! Jeg er veldig flink til å utsette ting, og finner alltid noe som er viktigere enn det jeg skal gjøre. Det hater jeg meg selv for.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Nå har jeg blitt ganske snill, men det må være greit å ta noen øl med venner.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– Klima! Nå blåser vi i klima, og det går sin gang. Det er for mange som hører på skeptiskere, og jeg synes ytre høyre får for mye spalteplass. Som biolog tenker jeg at det er litt ålreit med en pandemi. Det viser at vi mennesker ikke er så spesielle. Vi er bare en del av helheten, og kan ikke gjøre helt som vi vil uten at det får konsekvenser.

Er det noe du angrer på?

– Egentlig var det ganske tilfeldig at jeg begynte å jobbe på Naturhistorisk museum. Jeg har nok vært for lite fokusert. Jeg tok bare en mastergrad, og er egentlig ikke forsker, men tekniker. Jeg jobber mye med veps, gresshopper og kakerlakker, og ikke med så mye med mygg. Jeg kunne tatt en doktorgrad, men så er jeg er jo en eventyrer, og har reist mye rundt i verden. Det gjorde at jeg kom seint i gang med studiet.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Kan jeg velge en avdødd person? Kanskje Carl von Linné. Det er han som først ga latinske navn til ulike arter. Systemet han lagde på 1700-tallet brukes fremdeles i dag. Han kunne jeg godt tenke meg å prate med!

Les også: I Kina spiser de manet