Navn i nyhetene

Vil ha billigere brus, godteri, øl, vin, brennevin og tobakk

– I Danmark slo politikerne alarm da grensehandelen var betydelig mindre enn det den norske er, sier Petter Haas Brubakk i NHO. Han frykter for norske arbeidsplasser hvis ikke avgiftene på flere varer blir lavere.

Hvem: Petter Haas Brubakk (53)

Hva: Administrerende direktør i NHO Mat og Drikke.

Hvorfor: Er bekymret over fortsatt høy grensehandel.

Les også: Oppfordrer 370.000 butikkansatte til å redde klimaet og egne jobber

Nordmenn grensehandlet for 15,6 milliarder kroner i fjor, mot 15,7 milliarder året før, ifølge SSB. Hvorfor bekymrer det deg?

– Det rekordhøye avgiftsnivået sender forbrukerne til Sverige, og det rammer hele den norske mat- og drikkeindustrien; helt fra bonden til dagligvareleddet. Og det bekymrer meg veldig at regjeringen sitter passivt og ser på at arbeidsplasser på sikt flyttes til Sverige.

85 prosent av varene som grensehandles er dagligvarer, brus, godteri, alkohol og tobakk, ifølge grensehandelsbarometeret. Hvorfor er dette billigere i Sverige enn i Norge?

– Brus- og mineralvann, godteri, øl, vin, brennevin og tobakk har betydelig høyere avgifter i Norge enn i Sverige. Sverige har ikke avgifter på sukkerholdige produkter og alkoholfrie drikker slik vi har. Avgiftene på alkohol og tobakk i Sverige har derimot ligget fast i flere år, blant annet  for å stimulere svenske forbrukere til å handle i Sverige.

Hva brukes de siste 15 prosentene til?

– Vi vet ikke med sikkerhet hva de siste 15 prosentene er, men en stor del er trolig tjenester som bilverksteder, tannleger, hotell- og restaurantbesøk i forbindelse med annen handel.

Hvor mye mer enn 15,6 milliarder kroner måtte vi ha brukt for å kjøpe de samme varene i Norge?

– Det er ikke mulig å fastslå med sikkerhet hvor mye mer vi måtte ha brukt i Norge, blant annet fordi vi ikke har de konkrete volumene i kilo og liter. Grundige analyser fra dansk grensehandel i Tyskland viser med stor sikkerhet at grensehandelen fører til hamstring av produkter med høye avgifter, som alkohol, tobakk og brus. Erfaringene fra Danmark viser at dersom grensehandelen trekkes tilbake til Norge, vil ikke norske forbrukere bare kjøpe færre «usunne» produkter, men også øke omsetningen i norske butikker og på Vinmonopolet og dermed også betale mer skatt og avgift i Norge.

Les også: Han vil endre streikevåpenet

Finnes det eksempler på at varer i Norge er billigere enn i Sverige?

– Det er ikke mange dagligvarer, alkohol eller tobakk som er billigere i Norge enn i Sverige. Vi vet likevel at bleier og meierismør ofte er billigere i Norge. Det samme gjelder for enkelte produkter, blant annet norskprodusert pålegg som eksporteres for å selges til nordmenn i Sverige. Men her er det viktig å understreke at prisene varierer og hovedbildet er at prisene jevnt over er lavere i Sverige. Sverige har i tillegg lavere moms på mat enn i Norge.

Ser du for deg noen mulighet for mer omfattende «norskehandel», som et svar på svenskehandelen?

– Den som sitter med svaret på dette er regjeringen. Erfaringene fra Danmark er tydelige på at en betydelig avgiftsreduksjon ville ha snudd handelen.

Hva er det egentlig dere i NHO Mat og Drikke ønsker med tanke på grensehandelen?

– Vi mener helt klart at avgiftsnivået i Norge må tilpasses den internasjonale konkurransesituasjonen og må ned mot samme nivå som i Sverige.

Hvor mye penger er det greit at vi bruker på grensehandel?

– I Danmark slo politikerne alarm da grensehandelen var betydelig mindre enn det den norske er. Vi vil alltid ha grensehandel. Det vi reagerer på er nivået som gjør at grensehandelen får konsekvenser for verdiskaping og avgiftsinntekter i Norge, og at grensehandelen drives av norsk avgiftspolitikk.

Kan ikke grensehandel også skyldes bedre vareutvalg i svenske butikker?

– Forbrukerne er sjefen og bestemmer selv hvor de vil handle. Det som driver grensehandelen, er nok likevel først og fremst prisnivået, ikke vareutvalget.

Vil billige varer i Sverige kunne ta knekken på mange norske virksomheter?

– Vi vet at dette allerede er et stort problem for våre medlemsbedrifter. En undersøkelse vi har gjort viser at 49 prosent av bedriftene i mat- og drikkeindustrien regner med å miste markedsandeler til grensehandelen de neste to årene. Derfor er det på høy tid at regjeringen skjønner at tiden er overmoden for en endring i avgiftspolitikken.

Les også: Vil gi alle 240.000 kroner årlig

Har du selv handlet i Sverige?

– Jeg er oppvokst i Østfold. Da gir nok svaret seg selv. Jeg synes ingen forbrukere skal angre på, eller enda verre, skamme seg for å handle i Sverige. Det vi må gjøre noe med, er politikken som gjør det så gunstig å handle i Sverige.

Hvem var din barndomshelt?

– 70-tallsheltene var vel ganske uskyldige. Jeg husker at major Heyward fra boken «Den siste mohikaner» gjorde inntrykk både som gentleman og djerv soldat.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg prøver å gjøre noe med det jeg måtte mislike.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Å gjøre absolutt ingenting er å skeie ut.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Eller for? Demokrati og frihet.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Winston Churchill. Men det spørs hvor den heisen hadde ført oss når den hadde startet.

Mer fra Dagsavisen