Navn i nyhetene

– Å jobbe med prinsesse Märtha Louise hadde vært spennende

Lill-Eli Jørgensen-Dahl (46) er første samiske designer som deltar på den norske moteuka.

Hvem: Lill-Eli Jørgensen-Dahl (46)

Hva: Smykkedesigner med merket Lilleli.

Hvorfor: Første samiske designer som deltar på Fushion Oslo, i regi Oslo Runway

Du er første samiske designer som deltar på den norske moteuka. I 2020 er det ikke et øyeblikk for tidlig, hvordan føles det?

– Det er fantastisk! Sykt! Helt enormt! Jeg hadde virkelig ikke forventet det, og ble helt himmelfallen da de kontaktet meg og spurte om jeg ville delta.

Les også: Etiker i en uetisk bransje

Hvordan kom det seg til at dere fikk invitasjon til å delta på Fushion, som moteuka heter nå?

– Vi deltok på en visning med tre andre samiske designere under Sami Music Week i Alta i oktober i fjor og det var Per Sundnes som sa at det var på tide vi deltok på Oslo Runway. Han fikk Ditte Kristensen fra Oslo Runway til å ta kontakt med oss, og hun mente vi kunne gjøre det bra i Oslo så da ble vi invitert til å delta siste helgen i august.

Lill-Eli Jørgensen-Dahl.

Jeg hørte du hadde gjort noe helt spesielt med stylingen på den visningen som imponerte alle. Hva var det?

– Vi satt sammen smykker på en litt ny måte, og brukte dem sammen med gamle arvestykker fra klesskapet. Så det ble en sånn redesign-stil over det hele.

Hvilke forhåpninger har du med en tilstedeværelse på moteuka for merket ditt Lilleli?

– Det betyr veldig mye, kanskje først og fremst at vi der kan nå ut til et mye større publikum, også utenfor Sápmi. Og at alle skal kunne tenke seg at de kan bruke smykkene, selv om man ikke nødvendigvis har samiske gener.

Samiske artister og modeller er i vinden, hvordan står det til med det samiske motemiljøet?

– Vel, jeg er fra Karasjok men bor i Alta og vil vel si at det ikke er så verst, selv om det sikkert ligger litt etter det man finner i de store byene. Men jeg synes å merke at det er en stigende interesse blant folk som ønsker å pynte seg med samisk design, plagg eller smykker som heller mer mot mote og ikke er klassisk kofte.

Kofte bør man vel være samisk for å bære, men designplagg er friere?

– Ja, kofta blir som bunaden. Det handler om tilhørighet og arv. Men design handler om å finne en stil man liker helt uavhengig av etnisitet. Og akkurat på det området synes jeg det skal bli veldig gøy å ta med meg smykkene mine og få dem vist på en catwalk i Oslo.

Hvor selges LilleLi-smykkene i dag?

– De selges i en, blant annet på Norsk Folkemuseum i Oslo. Men det hadde vært vanvittig gøy å kunne selge dem i vanlige motebutikker også, slik at de kan gli mer inn i motebildet generelt.

Hvor mange av dere er det som jobber med LilleLi?

– Det er stort sett meg som har alle roller i bedriften – jeg er designer, markedsavdeling, ryddehjelp, vaskehjelp, you name it. Men jeg har god støtte i familien som stiller opp jevnt og trutt når det trengs.

Hva kjennetegner et LilleLi-smykke?

– Jeg designer i sølv, men er opptatt av bærekraft og lager også noen tresmykker. Og så liker jeg smykker som kan brukes på ulike måter - ett par øredobber som med et enkelt grep kan hektes på et kjede og bli til et anheng, for eksempel. Jeg har alltid likt å gjøre om på ting, redesigne festantrekke med smykker og så videre. Jeg husker jeg redesignet mors konfirmasjonssmykke som jeg bar da vi giftet oss, og det var kanskje da jeg begynte så smått å tenke på det. En god venninnen oppmuntret meg til å fortsette og da var det bare å peise på.

###

Hvor henter du inspirasjon?

– I ro og fred. Å gå en tur ned til elva, tenne bål og bare la tankene flyte - da popper det gjerne opp nye ideer i hodet.

Hva er det mest spent på når det gjelder deltakelsen på moteuka?

– Jeg er spent på mottakelsen. De tingene man lager føles jo veldig personlig og man våger liksom å selge en del av seg selv.

Les også: – Satser på mangfold

Har du alltid vært interessert i mote?

– Ja, alltid. Søsteren min pleier å si at jeg var en sånn som alltid måtte være først med det siste men jeg vet ikke om det er helt sant. Men jeg elsker å bla i magasiner og surfe rundt på Instagram og andre sosiale medier.

Om du fikk lov til å kle opp og style en kjendis - hvem ville du valgt?

– Prinsesse Märtha Louise. Hun har en personlighet som inspirerer, virker veldig spirituell og spennende. Tror hun kunne vært spennende å jobbe sammen med.

Er det noe du kunne gått i demonstrasjonstog for eller mot?

– Å bevare naturen. Mot vindmøllepark som ødelegger reinbeitemarkene på vidda.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Tenker at det må bli McGyver, han har løsninger på alt. Jeg liker mennesker som er løsningsorienterte og ser positivt på utfordringer.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Nyeste fra Dagsavisen.no: