Navn i nyhetene

Emil Gukild er dårlig til å lande

Emil Gukild valgte bort en karriere i skyene, fordi han var så dårlig til å lande. Den neste drøye uken skal han lede NRKs kveldssendinger fra VM i skiskyting sammen med Emil Hegle Svendsen.

Hvem: Emil Gukild (27)

Hva: Journalist

Hvorfor: Skal lede NRKs kveldssendinger fra VM i skiskyting sammen med Emil Hegle Svendsen.

Du debuterer som programleder i et så stort program. For å ta det på sportsspråket. Hva føler du nå?

– Det er en stor ære å få gjøre dette. Dette blir spennende og gøy, og jeg gleder veldig. Jeg tror deg blir mange norske jubeldager. Vi skal ha studio i en gammel, italiensk låve, hvor det er kuer og griser i kjelleren. Vi rydder bort høyet, og setter inn et stort trebord og stoler som vi har fått kjørt ned fra Norge med trailer. Jeg er på vei ned dit nå, etter en strabasiøs tur fra Norge, med vind og innstilte fly. Det blir spennende å se hvor vi skal jobbe. Jeg skal lede sendingene sammen med en annen Emil, nemlig tidligere skiskytter Emil Hegle Svendsen. Før vi begynte samarbeidet, hadde vi bare møttes en gang, da jeg jobbet for TV Norge under OL i 2018, og lagde en «Love Actually-variant» med Emil og kona hans.

Hva er du mest redd for at går galt?

– Det blir spennende å se hvor raskt utøverne kommer seg fra medaljeseremonien til låven, for sendingene begynner samtidig som seremonien. Og jeg regner med at det blir endel nordmenn der. Da får de vise at de ikke bare er raske i sporet, og men også til å komme seg til våre sendinger. Dette er et direkte show, men NRK har god erfaring med dette, og det har gått bra tidligere, så det går nok bra nå også. Dette er en løype som er gått opp før.

Hvordan har du forberedt deg til en så stor sending?

– Vi har kastet ideer fram og tilbake i flere måneder, og har også filmet en god del. Jeg har brukt mye tid på å bli kjent med utøverne, og fulgt dem tett. Vi skal også ha et kjendis-VM i skiskyting, som jeg tror blir veldig morsomt.

Så dette blir litt sånn Emil og Emil minutt for minutt?

– Det blir sendinger hver dag, og det blir ledet av to Emiler som har lyst til å formidle festen på en best mulig måte. Totalt ni sendinger, hver på tre kvarter, så det blir noen timer med Emilene.

Hvis du kunne velge å lede et TV-show fra øverste hylle. Hva er den ultimate TV-jobben?

– De store talkshowene i USA, som Jimmy Kimmel og Jimmy Fallon. Jeg ser mye på den type programmer og er veldig fan av dem. Jeg er født i USA, og bodde der i 2012. Da fikk jeg oppleve både David Letterman og Jay Leno Live. De har mye å lære bort, og kreativiteten og intervjuteknikken er noe jeg prøver å ta med meg.

Da jeg googlet deg, så kom det opp at du hadde vært med i en TV-serie om Forsvarets Flyskole. Hva skjedde med den karrieren?

– Etter at jeg hadde tatt en bachelor i journalistikk i Volda, måtte jeg ta førstegangstjenesten. Jeg søkte flyskolen, og kom inn. Men jeg var rett og slett for dårlig til å lande, til at det ble pilot av meg. Det ble noen myke, og mange harde landinger. Jeg fikk tilbud om å bli navigatør, men takket for følget og valgte journalistikken. Jeg har ikke noen spesiell stor flygerinteresse, men det er gøy å ha opplevd det.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg leser mye, og da særlig om ting som har skjedd i virkeligheten. Men velger meg Tina Feys «Bossypants». Det er den morsomste boka jeg har lest.

Hva gjør deg lykkelig?

– Gode venner og folk jeg er glad i.

Hvem var din barndomshelt?

– Det var Thomas Numme. Han ledet de første Idol-sendingene da jeg var ni år gammel, og senere Senkveld. Han er den som kicket i gang drømmen min om å jobbe på TV.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Ja, hva er det? Jeg er utålmodig. Jeg er «keen» på å komme fort i gang og bli ferdig. Men jeg liker den egenskapen også.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da drar jeg ut i Oslo med gode venner og dama.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Det er ikke så lenge siden jeg snakket med kompisene mine om dette. Hva som skal til for å gå i et demonstrasjonstog. Og vi slet med å komme opp med noe. Det finnes andre måter å ytre sin mening på, men jeg har all respekt for dem som går i tog.

Er det noe du angrer på?

– Nei, egentlig ikke. Gjort er gjort.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Den britiske popartisten Robbie Williams. Han har alltid vært en helt, og det ville vært interessant og fått en prat med ham.

Nyeste fra Dagsavisen.no: