Navn i nyhetene

Oslo Høyre vil flytte iskanten sørover: – Dette er naturverdier vi må bevare

Mathilde Tybring-Gjedde (H) vil si tydelig fra til Erna Solberg (H) om at i spørsmålet om iskanten, må regjeringen sette miljøfaglige råd fremst.

Les også: Oljevedtak fra Oslo Høyre skaper bølger: – Det virker som en ønsker et Nord-Norge med uberørt natur

Hvem: Stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde (27)

Hva: Gikk inn for å flytte iskanten lenger sør, sammen med resten av Høyres største fylkeslag

–  Oslo Høyre har gått inn for å flytte Iskanten lenger sør. Hvorfor?

– Regjeringen skal nå ta stilling til forvaltningsplanen for Barentshavet. Det er viktig for oss å si tydelig ifra om at regjeringen da må ta hensyn til miljøfaglige råd. Det biologiske mangfoldet i iskantsonen er helt unikt. Dette området er et matfat for fisk, sel, grønlandshval og sjøfugl.  Dette er naturverdier vi må bevare. Klimaendringene skjer dobbelt så raskt i Arktis, men det betyr ikke at Høyre bør følge Ap og Sp, som da de satt i regjering gikk inn for en dynamisk iskant. Det vil si at oljeselskapene skulle kunne bore lenger nord i takt med at isen smelter.

– Hva eksakt er det dere har vedtatt?

– Vi har vedtatt at vi skal flytte iskanten lenger sør, men at dette ikke skal påvirke allerede gitte konsesjoner. Vi mener fortsatt at olje- og gassnæringen er Norges viktigste næring.  Slik vi ser det er dette spørsmål om naturvern, og hvor stor risiko man er villig til å ta.

– Hva betyr dette for hvor Høyre kommer til å lande i denne saken i regjeringen og i Stortinget?

–  Dette vedtaket låser ikke Oslo Høyres folk i storting og regjering, men vil være et klart signal til Oslo Høyres delegater på Høyres landsmøte. Vi vedtar dette nå for å vise vårt standpunkt, engasjere oss i samfunnsdebatten og selvsagt for å påvirke Høyre sentralt.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Av måneskinn gror det ingenting» av Torborg Nedreaas. Dette er en sterk skildring av abortkampen på 30-tallet.  Ellers er jeg født i perfekt timing til Harry Potter-serien, og er stor fan av den.

– Hva gjør deg lykkelig?

– Dette var store eksistensielle spørsmål tidlig på morgenen!  Før trodde jeg at jeg ble lykkelig av å reise ut og utforske verden, men de siste årene har jeg blitt mer og mer hjemmekjær. Så det som gjør meg lykkelig nå er egentlig å dra hjem til mamma, og se håndballkamp med et glass vin i hånda.

– Hvem var din barndomshelt?

– Jeg har alltid vært en politisk nerd, så da jeg var liten var jeg fan av både Kristin Clemet og Kristin Halvorsen. Så er jeg veldig glad i Humlesnurr. Jeg gråt og gråt og gråt i dagevis da han døde .

– Ja, uff!  Jeg gråt også. Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg må lære meg å velge mine kamper.  Rettferdighetssansen min fører ofte til at jeg fort kan bli irritabel over ting som det kanskje ikke er min rolle å si ifra om.

– Hva gjør du når du skeier ut?

– Hvis jeg skeier ut tar jeg en hel dag hvor jeg ikke snakker med noen. Da legger jeg bort mobilen og bare ser TV-serier, og strikker hjemme i pysjamasen.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller imot?

– Jeg kunne gått i demonstrasjonstog for en reform av hele spesialundervisningen i norsk skole. Godt over 10 prosent av norske elever får ikke god nok oppfølging, og møter altfor lave forventninger. Den norske skolen må gi disse elevene støtte, og tro på at de også kan få til noe. Det gjøres ikke stor nok grad i dag.

– Er det noe du angrer på?

–  Jeg har våknet netter og tenkt «det der burde jeg ikke sagt», men jeg prøver å ikke tenke så mye på hva jeg har gjort, mer på hva jeg vil gjøre.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Johnny Cash og Agatha Christie. Det tror jeg hadde vært en perfekt absurd heisopplevelse.