Navn i nyhetene

– Velkommen til Bergen. Hvis du synes noe virker rart er det sannsynligvis riktig

NAVN I NYHETENE: Byrådet i Bergen ser ut til å gå av. Men hvorfor? Jens Kihl forklarer.

Jens Kihl er kommentator i Bergens Tidende. Det gir han den tunge jobben å forklare bergensk politikk til oss andre.

Hvem: Jens Kihl (33)

Hva: Politisk kommentator i Bergens Tidende.

Hvorfor: Når Bergens-politikken er i totalt kaos (igjen), er det han vi ringer for å forstå hva som foregår.

Hei! Jeg hører rykter om byrådskrise i Bergen. Hva skjedde, egentlig?

– Byen har fått en ny skole-app, som er for kontakt mellom skolen og foreldre.

Ahh. Sånn har vi i Oslo også.

– Men så lasta man på en måte bare ned hele folkeregistret, og da fikk også personer som ikke skal ha opplysninger om barnet sitt, tilgang. Dermed sto man i fare for at folk fikk vite ting de ikke skulle vite.

Folk har bodd i skjul for voldelig pappa, og så har voldelig pappa fått adressen til barnet?

– Ikke nødvendigvis har fått. Men potensielt. Hvis du ikke lenger har samværsrett med barnet, så skal du ikke nødvendigvis ha info om det. Essensen er at man som innbygger i Bergen ikke lenger kan være trygg på at informasjonen sin er sikker.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Skjønner.

– Så har skolebyråd Linn Kristin Engø blitt hardt kritisert for oppfølgingen. De tok stikkprøver og sa at «nå er det trygt». Men stikkprøver var ikke nok. Det er jo ekstremt alvorlig for dem det gjelder, selv om det er få.

Og det har skapt politisk trøbbel.

– Ja, nå var det åpen høring på onsdag, hvor fire partier slo fast at de ikke lenger har tillit til skolebyråden. Så ga byrådsleder Roger Valhammer beskjed om at «en mistillit mot en av mine byråder er en mistillit mot alle». Så da går han av.

Men har de faktisk vedtatt mistillit, eller bare sagt at de skal gjøre det?

– Nei, gruppemøtene i SV, FNB, Høyre og Frp har sagt at de ikke har tillit. Men saken kommer ikke offisielt opp før bystyremøtet 11. mars.

Hæ? Skal byrådet sitte på oppsigelse i halvannen måned?

– Det kan skje. Velkommen til Bergen. Hvis du synes at noe virker veldig rart, så er det sannsynligvis helt riktig, når det gjelder Bergens-politikk.

Jeg skjønner.

– Flere ting kan skje. Skolebyråd Engø kan gå av, da kan byrådet bli sittende. Byrådet kan gå av, da må ordføreren gå til Høyres gruppeleder og be han søke å danne et flertall. Eller det kan skje ingenting, da tikker klokka videre mot 11. mars. Og Arbeiderpartiet kan miste makta i landets nest største by.

Hvorfor vil SV kaste Ap, egentlig?

– Vel, SVs hjertesak i bergenspolitikken er utsatte kvinner og barn. Så kombinerer du det med det som SV oppfatter som en voldsom maktarroganse fra Arbeiderpartiets side. Det slår aldri bra ut. Men SV har ikke ønsket å kaste Ap. Det er Ap som har sagt at Linn Engø blir sittende. Da går de heller av.

Hva slags folk er byrådene deres, egentlig? Er de erfarne ringrever, eller nye og ferske?

– Det er et veldig ungt byråd. Og mange reagerte nok på høringen, da en advokat sa «min klient sov i en periode med balltre under senga fordi hun var så redd for eks-samboeren sin», og byråden svarer «kjedelige avvik vil forekomme i digitaliseringsprosesser». Det hjelper ikke, når du står i en krise.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Noen faste spørsmål: Hva misliker du mest ved deg selv?

– Av og til kan jeg bli så jævlig ivrig. Så tar jeg så mye plass at det ikke blir plass til andre i samtalen. Etterpå går jeg hjem og skjønner at jeg ikke har lært noe.

Er det noe du angrer på?

– Hmm. Jeg gikk en periode ut med en som jeg hadde veldig trua på at det kunne bli noe mer ut av. Men så hadde jeg gleda meg til å flytte til Berlin. Og det gjorde jeg veldig kort etter. Jeg tenkte at ... ja, man får jo til alt her i verden. Men det gjør man jo ikke. Så det tok slutt. Det måtte jeg lære av. Man kan ikke få alt. Du kan ikke regne med at alle bare venter mens du springer rundt og realiserer deg selv.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– For tida leser jeg Bibelen på sengekanten. Så jeg svarer Gud. Jeg har en del spørsmål. Jeg ville spurt om det er sant at hen har skrivi alt i bibelen.

Hva tror du Gud ville si?

– Jeg er jo ikke kristen selv, så ...

Men det ville du vel blitt, om du plutselig traff Gud!

– Ja, jeg ville fort bli omvendt. Jeg tror Gud hadde svart nei på spørsmålet. Jeg leste for eksempel kapittelet om sex mellom likekjønnede, som blir likestilt med sex mellom mennesker og dyr. Det tror jeg er en eller annen sur gammal gubbe som har sniki inn i ettertid.

Det kan ikke komme rett fra oven?

– Nei, hvis det finnes en gud, så ... sånt småtteri som homsesex, det tror jeg ikke hen bryr seg om.