Navn i nyhetene

Den nye lederen i Natur og ungdom skeier ut med flytur

– Når jeg skal hjem fra Oslo til Tromsø og Lofoten kan jeg velge mellom å ta tog i over ett døgn eller å skeie ut med å ta fly for å få mer ut av ferie- og fridagene. Noen ganger velger jeg å fly en av veiene og ta toget den andre, sier Therese Hugstmyr Woie.

Hvem: Therese Hugstmyr Woie (22)

Hvorfor: Velges til ny leder i Natur og ungdom på landsmøtet i Fredrikstad.

Hvorfor er det nettopp du som overtar som ny leder i Natur og Ungdom etter Gaute Eiterjord?

– Jeg kommer fra Tromsø og ble medlem av Natur og Ungdom i 2014. Det siste halvannet året har jeg vært daglig leder i Natur og Ungdom og har derfor vært ute av det politiske arbeidet, men jeg har brent etter å komme inn i debatten igjen. Da valgkomiteen spurte meg om jeg ville bli ny leder, lurte jeg først på om jeg orket enda ett år eller to i Oslo, for du forplikter deg som leder, men så innså jeg at det å være leder i Natur og Ungdom er verdt det.

«Orket enda ett år eller to i Oslo»? Er det Oslo som er ille eller Tromsø som er så mye bedre?

– Ofte er det slik at de som flytter sørover for å jobbe politisk blir igjen i Oslo. For meg vil det være et nederlag. Jeg har et klart mål om å komme meg nordover igjen. Tromsø er noe annet enn Oslo, noe jeg kjenner bedre og har et nært forhold til.

Hvordan vil du oppsummere året vi nettopp har lagt bak oss, med tanke på klima og miljø?

– I 2019 skjedde det som miljøbevegelsen i mange tiår ikke har våget å håpe på. Ungdom innså hvor stor urett de er blitt møtt med av politikerne. Takket være Greta Thunberg våget ungdom å komme ut i gatene for å protestere. Vi fikk også veldig alarmerende beskjeder fra klimaforskere om hvor lite tid vi har igjen, og hvor lite fossilt brensel vi kan bruke før vi når taket. Nå har dette blitt farlig nok til at Erna Solberg tar det opp i nyttårstalen sin. Nå kan heller ikke hun ignorere dette lenger. Debatten har kommet mye lengre.

I dag åpner Solberg likevel Johan Sverdrup feltsenter i Nordsjøen, i etterkant av produksjonsstarten i oktober i fjor.

– Det at hun ikke kan innse at kloden ikke tåler mer oljeutvinning er skummelt.

Hva blir de viktigste sakene for deg som NU-leder i 2020?

– Det blir å koble den store klimaoppvåkningen til oljenæringen gjennom forvaltningsplanen for Barentshavet, og få gjennomslag mot oljeleting i iskanten. Stortinget skal dessuten behandle kvoteendringer for fiskeriene, og så er det fjordsaken om Førdefjorden og Repparfjorden. Saker over mange år nærmer seg en avgjørelse. Ja, og så kommer jo utfallet av lagmannsrettens behandling av klimasøksmålet i midten av januar. Jeg tror den saken går til Høyesterett uansett.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Brødrene Vega» av Lars Lendt. Det er en roman som handler om oppdrett og miljøproblemer i sårbare fjorder.

Hva gjør deg lykkelig?

– Jeg reiste hjem til jul med hurtigruta, verdens hyggeligste og viktigste rute. Det tok flere dager. NRK har en serie med gamle programmer om hurtigruta. De anbefales.

Hvem var din barndomshelt?

– Lars Monsen var den kuleste i verden. Tenk å kunne leve av det du helst vil bruke tid på.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg tror jeg må jobbe mye med samarbeid, forventningsavklaringer og delegering i grupper, i den nye posisjonen min som leder av Natur og Ungdom.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Når jeg skal hjem fra Oslo til Tromsø og Lofoten kan jeg velge mellom å ta tog i over ett døgn eller å skeie ut med å ta fly for å få mer ut av ferie- og fridagene. Noen ganger velger jeg å fly en av veiene og ta toget den andre.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– I tida fram mot stortingsvalget i 2021 bør alle partier som tar miljø og klima på alvor, begynne å gå i tog mot mer leting etter olje og åpning av nye oljefelt. Det vil være et første skritt i riktig retning for Norge.

Er det noe du angrer på?

– Ja, sommeren 2013 valgte jeg å dra til Norway Cup for å spille fotball, i stedet for å melde meg inn i Natur og Ungdom og delta på sommerleir i Lofoten mot oljeboring utenfor Loften, Vesterålen og Senja.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Olje- og energiministeren har jo nettopp blitt byttet ut. Jeg gleder meg til å begynne å debattere med Sylvi Listhaug, og en prat på tomannshånd i en heis kunne jo vært en fin måte å starte på.

Nyeste fra Dagsavisen.no: