Navn i nyhetene

– Jeg hater ordet «naturlig»

Kjernefysiker Sunniva Rose tar et oppgjør med «mammapolitiet» og andre som mener mye når en kvinne blir gravid.

Foto:

Hvem: Sunniva Rose

Hva: Kjernefysiker, vitenskaps- og teknologitolk

Hvorfor: Er gravid og slår tilbake mot «mammapolitiet» på bloggen sin «SunnivaRose. About nuclear physics and research and stuff».

Hallo! Ikke hver dag man treffer en kjernefysiker med egen blogg. Men nå om dagen er du også gravid. Det overskygger det meste?

– Ja, og det å være gravid er veldig altoppslukende, man merker det både fysisk og psykisk. At andre rundt en også blir veldig bevisste på det er heller ikke så rart, det syns jo tydelig. Men jeg har ikke vært like oppmerksom på andres blikk før jeg ble vraket fra et oppdrag på grunn av det nylig.

Ja, hvordan var det egentlig det der hang sammen?

– Jeg ble foreslått som en av 3 mulige kandidater til et oppdrag, men ble droppet fordi oppdragsgiveren var usikker på hvordan en gravid kvinne på scenen ville ta seg ut for utenlandsk presse. Det traff meg mye hardere enn jeg hadde trodd. Nå er jeg helt innforstått med at dersom andre passer bedre til et oppdrag enn meg så får de jobben. Men om jeg skal spekulere kan jeg i dette tilfellet ikke se det annerledes enn at de foretrakk en slank kvinne på høye hæler framfor en med gravid-mage.

Men hallo, du går på 13 centimeter høye Louboutins, har jeg hørt ...

– Ja, men ikke akkurat nå. Jeg har dessverre fått en skikkelig plagsom bekkenløsning som gjør at jeg må være mer forsiktig, også med valg av fottøy. Det er frustrerende både mentalt og fysisk fordi jeg må velge mellom å være aktiv ute i samfunnet og ha smerter, eller sitte hjemme i en stol og kun treffe mannen min som eneste andre voksne mennesket i løpet av dagen, men være smertefri.

Du skriver på bloggen at du «driver med svangerskap, ikke lobotomi»?

– Ja, å bli redusert til å være kun en livmor og en rugemaskin helt uten å ta med i betraktning av hva man kan, det føles som en degradering. Det er også en kommentar til noe som er veldig privat.

Du er opptatt av at folk må få lov å prestere også når man er gravid?

– Ja, om man er fysisk i form til det. I en facebookgruppe jeg er med i postet noen et bilde av et amerikansk magasin med en gravid toppleder på coveret, og det utløste en debatt om hvorvidt det var fint eller om det legger usunt press på kvinner. Jeg ønsker ikke at kvinner skal føle noe press, men synes likevel det er flott og viktig å se at gravide kvinner også kan være toppledere.

Les også: Mammapoliti, yoghurt og barnets beste

Jeg lo godt da du tok et oppgjør med det såkalte mammapolitiet og ett av de ordene du liker minst, nemlig «naturlig» på bloggen.

– Ja, og det er ikke bare mammapolitiet, men også andre som henger seg på når du diskuterer noe som gravid. Jeg husker da jeg var gravid med mitt første barn for 9 år siden så hang jeg mye rundt på mammaforumene på nettet. Der skulle du ikke ytre noe som var mye utenfor de offentlige råd om hva som er bra, før folk spurte om du var helt dust og ropte om mishandling og barnevern. Så man skal være ekstremt påpasselig med hva man gjør og hvordan man oppfører seg – bortsett fra når man plutselig kan argumentere for at «ja, men de selger det jo på helsekosten og det er helt naturlig, så da tror jeg ikke det kan være skadelig for baby heller». Og da er alt plutselig helt greit ...!

Du kaller deg rosa-nerd, hva er egentlig det?

– Jeg elsker fargen rosa, og det er en deilig, leken farge som også vekker sterke følelser, både positive og negative. En dame i rosa drakt, for eksempel ...

Blir man tatt for å være litt bimbo? Samme som en som elsker rosa lipgloss?

– Ja. Om du er interessert i ting som mote, interiør og sminke er det på en måte underforstått for mange at du bryr deg mer om overfladiske ting og mindre om det som er viktig.

Har du opplevd denne rosadiskrimineringen selv?

– Jeg opplevde det som student, før jeg fikk min mastergrad. Men som godkjent doktorgradsstipendiat ble jeg mer selvsikker på hva jeg kan, og da turte jeg også å ta den feminine siden ved meg selv helt ut. Om det kan inspirere flere jenter til å bli mer interesserte i realfag blir jeg glad, mangfold er viktig.

Ok, jeg kan ingen ting om fysikk. Men når jeg leser at du som forsker snakker varmt om kjernekraft – da blir jeg litt redd, jeg ...

– Det er det mange som blir. Og jeg sier ikke at kjernekraft er løsningen på klimautfordringene, men at den kan være en del av det. Klimapanelet sier vi trenger fornybart, vi trenger karbonfangst og lagring og vi trenger kjernekraft.

Les også: – Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten

Men hva med sikkerheten? Har du sett «Tsjernobyl»-serien på HBO?

– Ja, og den er kjempegod. Tsjernobyl er nettopp årsaken til at jeg ble interessert i kjernekraft og stråling og ville fordype meg i fysikken. Folk er ofte redde for ting de ikke vet nok om, for eksempel at et kjernekraftverk kan eksplodere som en atombombe og utløse Hiroshima. Det er like sannsynlig som at jeg en dag begynner å fly. Forutsetningene er ikke til stede.

Men du, radioaktiv stråling da – det er jo temmelig skummelt vel?

– Stråling i store doser er farlig. men ikke i små. Vi har radioaktiv stråling rundt oss hele tiden, du som menneske genererer 5000 becquerel til enhver tid. Om du spiser kjøtt fra et reinsdyr som har fått i seg radioaktivt stoff gjennom fôr fra vidda er det ikke farlig. Du får i deg mer stråling på en flytur mellom Oslo og New York.

Ok, du nå begynner det å gå rundt i hodet. la oss ta de faste spørsmålene: Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det er jo ingen bok, men Wikipedia har jeg allikevel lyst til å si. Hvis jeg må si en faktisk, fysisk bok som har betydd mye så tror jeg at jeg vil trekke fram Aschehougs illustrerte juniorleksikon, som jeg fikk av morfar en gang på barneskolen. Det er to bind, så strengt tatt to bøker, men de har virkelig gitt meg ekstremt mye kunnskap og interesse for å lære mer.

Er det noe du kunne gått i demonstrasjonstog for eller mot?

– Ja, retten til selvbestemt abort.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– William Conrad Röntgen, for da kunne jeg spurt ham om hva han egentlig følte da han oppdaget røntgenstråling, og som første menneske i historien så gjennom sin egen hånd – det er jo egentlig en helt syk ting å oppleve ...

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!