Navn i nyhetene

Jenny Skavlan: – Jeg er ikke den som alltid må være først med det siste

Gjenbruksdronning Jenny Skavlan har designet en ny kolleksjon for Pierre Robert, men anbefaler oss heller å kjøpe brukt.

Jenny Skavlan har designet en ny, bærekraftig kolleksjon i ull for det norske merket Pierre Robert.

Hvem: Jenny Skavlan

Hva: Skuespiller og gjenbruksentusiast

Hvorfor: Har designet en bærekraftig mini-kolleksjon i ull for norske Pierre Robert.

Har du alltid vært interessert i klær og mote?

– Ja. Ikke nødvendigvis mote, men jeg har alltid vært interessert i klær. Jeg er ikke den som alltid må være først med det siste, kan godt hive meg på en trend når alle de andre har hatt det en stund. men med en mor som er kostymedesigner og bestemor som er tekstilkunstner så jeg har en dragning mot tekstiler. Jeg kan se en film eller TV-serie på grunn av klærne, det er et kult medium.

Du har hatt shoppe-stopp og oppmuntrer alle til å være bevisste på forbruk, har du noen gamle shoppingsynder?

– Åh ja. Jeg har vært gjennom alle faser. Da jeg var yngre løp jeg til kjedebutikkene hele tida. Jeg fordrev faktisk tida i klesbutikker, noe som resulterte i et klesberg og total shoppestopp i ett helt år. Først nå syns jeg at jeg har et klesforbruk jeg kan leve med, gjennom å drive med redesig og å kjøpe mye brukt.

Vet du hvor mange plagg du har i garderoben

– Oi, det vet jeg ikke. Skal jeg gjette? Kanskje 200. Er det mye?

Les også: Etiker i en uetisk bransje

Har du walk-in-wardrobe?

– Nei, jeg har et vanlig Ikea-skap, pluss ett skap til med vintagekjoler. Utover det har jeg ingen kasser i garasjen, på loftet eller i kjelleren. Jeg har faktisk oversikt over de klærne jeg har.

###

Vi som elsket «Sex og singelliv» er oppdratt til at det å eie minst 200 par sko er toppen av lykke?

– Ja. jeg har vokst opp med at kvinneidealene på film shoppet, og det var montasjer av Visa-kort til fin musikk på skjermen. Både i «Gossip Girl», «Legally Blonde» og «Sex and the City» var det å gå rundt med masse handleposer skikkelig kult. Det er nå skamfullt, synes i hvert fall jeg.

Men har du noen tro på at motebransjen er villig til å tjene mindre og kutte ut såkalt fast fashion?

– Vel, at et merke slipper 20 kolleksjoner i året for å fange opp hver minste trend, det holder ikke i lengden. Så både forbrukere og de som produserer klærne må roe ned tempoet. Du rekker jo knapt kjøpe et plagg for det blir utrendy igjen. Om de nøyde seg med å slippe en kolleksjon per sesong og klærne holder i flere sesonger hadde det vært en bra start. Og så må vi betale mer for klærne. At en bukse koster 299 kroner er ikke bærekraftig.

###

Hva skjer når klær koster mer, blir de også mer verdt for oss?

– Ja, jeg tror både at det kan gjøre at folk slutter å impuls-shoppe så mye, og at de tar bedre vare på de plaggene de faktisk kjøper. Og kanskje tenker man bedre over at de tingene man kjøper skal passe sammen slik at du ikke trenger å kjøpe alt nytt hele tida.

Hva er favorittplagget ditt?

– I den nye kolleksjonen er det den stripete genseren i svart og hvitt. Den er like fin på skitur under anorakken, som til fest sammen med for eksempel et glitrende skjørt. Og så ammer jeg om dagen, så jeg liker å kunne fiske fram puppen. Derfor designet jeg en omslagstopp som både funker som gravid, ammende og som ingen av delene. Og siden den er i ull vil den også holde deg varm, og kan forhåpentligvis erstatte mange andre plagg.

Stemmer det at du er kosedress-entusiast?

– Ja, eller mys-kostym som det heter på svensk. Da jeg ble bedt om å designe denne nye kolleksjonen var det viktig for meg å lage en myk, deilig dress som passer nettopp til det. Mens jeg jobbet som dommer i «Det store symesterskapet» på NRK har jeg prøvd å ta så mye nattog som mulig til og fra Bergen. Og da er det å ta på seg en sånn dress helt fantastisk. Du føler du kan gå og legge deg hvor som helst, og samtidig se «reiseverdig» ut.

Du liker fransk stil, hvordan er du blitt så frankofil?

– Jeg tror det delvis skylder den «Den fabelaktige Amélie fra Montmartre»-filmen. Når jeg er i Frankrike liker jeg og sitte å studere franske damers måte å kle seg på, det er så effortless, de hiver seg liksom ikke på alle slags trender, men har pene solide klær av god kvalitet som de har hatt i årevis. Kjøper de ett par boots går de for de klassiske, ikke de med nagler og tull. De har en pen, tidløs jeans og enkel høyhalset topp – min idealgarderobe. Jeg vet at om jeg kledde meg sånn ville jeg nesten aldri trenge kjøpe noe nytt. Å eie færre ting er deilig.

###

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg var forelsket i Aaron Carter. Så jeg hadde plakat med han på rommet mitt. Og Michael Jackson, jeg drømte om å bli med han til neverland. Akkurat det er jeg glad jeg aldri gjorde.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da drar jeg på nachspiel og blir sen, selv om jeg har små barn.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Ja. Alt som handle rom klima. Var på Klimabrølet på fredag.

Les også: Motebransjen? Nei takk.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Bjarne Meldgaard. Jeg rakk dessverre ikke Aschehoug-festen forrige torsdag, men så gjennom bildene. Og da så jeg at Bjarne Meldgaard – det var de eneste bildene som trigget ett sånt «åh, jeg vil møte han!!»