Navn i nyhetene

Fryktens sommer

Hva bør vi frykte i sommer? Hva er ufarlig? Zoolog Petter Bøckman oppklarer.

Hvem: Petter Bøckman (51)

Hva: Museumsmann, zoolog og lektor. Jobber på Naturhistorisk museum i Oslo.

Hvorfor: Hva skal vi være redde for i sommer?

Hei! Natur er farlig! Er det mange dyr jeg burde være redd for i sommer?

– Å? Sannsynligvis ikke.

Mygg, for eksempel. Farlig?

– Det har ikke vært det kjempesvære myggåret i år.

Jøss? De er jo overalt.

– Det kan være superlokalt. Myggen gidder maks å fly et par hundre meter.

Hvordan blir jeg kvitt dem?

– Det enkleste er å slå ut alle bøtter med vann. La oss si du har en bøtte eller trillebår i bakhagan. Det er et mygg-klekkeri. Slå ut den.

Hva hvis det er en liten dam, da?

– Ha salamandre oppi. Eller noe småfisk. De spiser mygglarvene.

Ok. Hva med slanger?

– I Norge har vi masse slanger som er helt ufarlige, og så har vi vår giftige venn hoggormen. Men den har ikke noe lyst til å bruke opp giften, så den bruker så lite som mulig.

Null stress, altså!

– Men hvis du holder fast hoggormen, så den ser for seg at «jeg blir spiiist, jeg døøør», da bruker den all gifta si. Så ikke lek med hoggormen.

Er mus farlig?

– Musa kan dra med seg sjukdom. Musepesten er ikke sunn. Den smitter med partikkelsmitte, så ikke klapp den. Og hvis du finner en dau mus, ikke gni den i trynet ditt.

Hva hvis den går i maten?

– Ja, hvis du finner muselort i forrådskammeret er det på tide med en husmorvask med grønnsåpe. De fleste har jo kjøleskap, der kommer ikke musa inn, så problem solved.

Jeg har lest om kjøttetende bakterier! Er det noe å være redd for?

– Ikke superredd. Men hvis du har et åpent sår, ikke bad i utedassen.

I Oslofjorden, da?

– Oslofjorden har de samme bakteriene som en utedass.Det er renseanlegg og greier, men de tar ikke alt. Har du åpent sår, så skal du ikke ut i vannet.

Hva med snegler? Dødelig?

– Vi har ikke farlige snegler. Folk er jo ikke glade i brunsneglen, men, den eter jo bare ting. Av og til ringer fortvila folk som har vært oppe hele natta og klipt 200 brunsnegler. Men hvem er det som er i hagen om natta? Ikke bruk livet på å gjøre det ekleste du kan, å klippe brunsnegler nattetid.

En gang var det to snegler som hadde seg i en tråd ned fra porten min.

– Ååå, leopardsnegler, de er så kule!

Nei, det var ekkelt, ass.

– Det er ikke ekkelt, det er så flott. Det er ikke så mange som har sett, så om du ser en sånn ting, nyt balletten!

Hva med igler? Blodsugere!

– Det er helt fint. Igler overfører ikke sykdommer. Hvis du får en igle på deg, dytt rundt munnen til den slipper taket. Så er du ferdig. Den dag i dag bruker man igler i legevitenskapen. Hvis du har kappa av deg en finger, og har sydd den på igjen, så trenger du litt blodgjennomstrømming. Da setter de en igle ytterst på fingeren, så siger det blod gjennom systemet.

Så nesten ingenting er farlig?

– Vi har noen dyr som faktisk er skumle. Det ene er elg. Den kjører vi på med bil, det går jo ikke alltid bra. Det andre er ku.

Morra mi ble jaga av farlig ku en gang.

– Det er jo flokkdyr. Og hvis du kommer mellom ku og kalv for eksempel, kan det være ubehagelig. Men hvis du blir jaga, hiv fra deg sekken og klatre opp i nærmeste tre.

Det kan fort bli familiehistorier av sånne stolte retretter.

– Ja. Men det er ikke flaut å gi seg overfor et dyr som veier fire ganger så mye som du sjøl.

Nå, faste spørsmål: Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– For å bevare naturen, og mot sosial urettferdighet, og mot at religiøs forståelse av verden skal ha forrang foran en juridisk forståelse av verden.

Hva gikk du for sist?

– For ulven, det såreste punktet i landet. Det er jo vondt og vanskelig å leve på bygda i Norge i dag. Det økonomiske systemet er ikke lagt opp til det. Hvis du bor på ei bygd og ser bygda dampe bort mellom hendene på deg, så dør jo hele identiteten din. Det er fantastisk tungt. Og så kommer ulven på toppen av det hele.

Ulven er syndebukken?

– Ja. Symbolet på alt som er gærnt med moderne landbruks- og distriktspolitikk.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Hm. Premisset for spørsmålet er at du ikke ved en tilfeldighet dumper bort i masse mennesker og har tid til å snakke med dem. Sånn er ikke livet for meg. Jeg dumper faktisk borti masse mennesker, og har faktisk tid til å snakke med dem!

OBS, ENDRING: En tidligere versjon av denne artikkelen kan ha gitt inntrykk av at Oslofjorden kanskje er skitnere enn den er. Petter Bøckman var sitert på følgende: "– Oslofjorden er nesten en utedass. Det er renseanlegg og greier som pumper dritt ut i fjorden. Har du åpent sår, så skal du ikke ut i vannet." Siden verken Dagsavisen eller Lektør Bøckman ønsker å skremme folk uten åpne sår fra gleden av et godt bad i Oslofjorden, er sitatet endret i ettertid.