Navn i nyhetene

Folkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan

– Når det gjelder det økonomiske, må du spørre Jan Eriksen. Jeg får ikke lov å uttale meg om det.

Hvem: Cecilie Lyngby (48)

Hva: Politiker for Folkeaksjonen nei til bompenger (FNB) og bompengeaktivist.

Hvorfor: Andrekandidat for FNB i Oslo, som ble målt til 9,1 prosent av VG i pinsen.

Dere er nå halvparten så store som Arbeiderpartiet i Oslo. Det var ikke mange som hadde forventet at vi skulle få det samme bompengeopprøret i Oslo som i Drammen eller Bergen, fordi vi faktisk har et ordentlig kollektivsystem her. Hva er det egentlig som skjer?

– Jeg er både kandidat for FNB og gründer av Facebookgruppa «Ja til miljø, nei til bompenger» og jeg bruker 7–10 timer hver dag på å lese og svare folk på den gruppa. 1. oktober 2017 smalt det da prisene økte fra 30 til 60 kroner for dieselbiler i rushen. Da fikk gruppa 15.000 nye medlemmer over natta. Vi fikk samlet 4.000 mennesker til demonstrasjon. Vi traff en nerve, og i dag er vi 53.000 medlemmer. Det handler også om beboerparkering og dyre parkeringsplasser. Det er hele pakka folk er sinte på, og de nye bompengene er bare dråpen som fikk det til å renne over.

Tilhører dere venstresida eller høyresida i Oslo?

– Vi sier at vi er blokkuavhengige. Hvis et parti er enige med oss i en sak kan vi samarbeide med alle, men vi kan være uenige med de samme partiene i andre saker. Så får vi se hvordan valget går. En meningsmåling er en meningsmåling, og ingenting er sikkert før 9. september.

Frp og Høyre har åpnet opp for å samarbeide med dere?

– Ja, og vi ville helt sikkert fått til noe på bompenger sammen med Frp. Jeg kan bare uttale meg på vegne av meg selv, men vi utelukker ikke samarbeid med Frp i bomsaken. Får vi til noe der sier vi ja takk til det.

Dere vil åpenbart rive ned de nye bomstasjonene, men hva med dem som sto der fra før?

– Først vil vi rive de nye, deretter de som sto der fra før. Alle bommene skal vekk. Men skal vi være realistiske vil ikke det skje allerede dagen etter valget. Dette er lange politiske prosesser, og det er ikke sånn at hvis vi vinner valget, kan folk skjære ned bommene dagen etter.

Bompengene i Oslo skal finansiere blant annet nye T-banelinjer, nytt signal- og sikringsanlegg, Røatunnel, lokk over E6 i Groruddalen, lokk over E18 ved Filipstad, og en storstilt satsing på kollektiv, gange og sykkel. Vil dere skrote alle disse prosjektene?

– Nei, vi er for mye av dette, og vi vil bygge ut kollektivtrafikken også. Når det gjelder det økonomiske, må du spørre Jan Eriksen. Han er styreleder. Jeg får ikke lov å uttale meg om det.

Ok. Dere vil jo også skrote eiendomsskatten for privatboliger. Samtidig vil dere ha gratis skolemat og AKS, kultursatsing, satsing på eldreomsorg, helse og rusomsorg. Hvor skal pengene tas fra?

– Vi har en solid plan som vi skal komme ut med før valget. Det er på stell. Men jeg får ikke lov å si noe om det, fordi det skal sies helt riktig. Men vi skal løse det uten bompenger.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Harry Hole-bøkene til Jo Nesbø. Også er jeg glad i «Beatles». Den kjenner jeg meg igjen i, fordi jeg er vokst opp i samme område.

Hva gjør deg lykkelig?

– Jeg er en person som er blid hele tida. Jeg er glad i livet, og livet er for kort til å ikke å bruke det til positivitet.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg vet ikke om jeg tør å si det. Egentlig var det Michael Jackson, selv om han har gjort mye galt. Jeg var danser selv, og drømte om å danse som ham.

Hva ville du gått i demonstrasjonstog mot?

– Jeg har demonstrert mot bompengene seks ganger, og det blir den sjuende gangen i august. Jeg håper det blir siste gang.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg er et ja-menneske, og det kan være litt slitsomt. Jeg liker å hjelpe andre, men noen ganger går det utover hverdagen. Jeg har vært frivillig for bymisjonen i 10 år, og jeg jobber som instruktør på SATS. Jeg sier aldri nei til vikartimer. Men det kunne vært ålreit å lære seg å si nei noen ganger.

Hvis du blir heltidspolitiker til høsten kommer du til å lære deg å si nei.

– Ja, da må jeg det ganske fort.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Trond Espen Seim virker som en spennende fyr!

Mer fra Dagsavisen