Navn i nyhetene

Kondolerer med dagen!

– Regjeringa har satt likestilling i revers i fem år, og topper det med angrep på abortloven. Det er ikke mye å gratulere for, sier Anette Trettebergstuen.

Hvem: Anette Trettebergstuen (37)

Hva: Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, og kanskje den neste lederen av Aps kvinnenettverk.

Hei og gratulerer med dagen!

– Jo, gratulerer tilbake.

Å, er det dét man skal si?

– Nei, det er vel ikke det. 8. mars er jo en dag man skal være glad for rettighetene vi har. Men det er først og fremst en dag for kamp. For det som mangler.

Ikke ta «kamp» ut av kampdag, liksom!

– Og i dag har vi større grunn til å kjempe enn på lenge. Regjeringa har satt likestilling i revers i fem år, og topper det med angrep på abortloven. Det er ikke mye å gratulere for, altså. Til kamp!

Men vi kan ikke godt begynne å kondolere med dagen, heller.

– Vi kan gratulere, og så snakke om hva vi skal kjempe for.

Greit! Hvilken parole skal du gå under?

– Jeg skal gå i Hamar ...

... og der har dere bare én parole?

– Haha, nei. Vi har mange. Det blir «Forsvar abortloven». Men det er masse saker. Det blir fokus på barselstilbudet. Og vi har hatt halvannet år med Metoo, vi må ta det videre.

Hvordan da?

– Hvis vi skal sørge for varig endring, må vi ha flere virkemidler. Vi må få på plass lavterskeltilbud for behandling av den typen saker, og en massiv innsats på forebygging. Vi må begynne i barnehagen, skolen. Likestillingsombudet må styrkes.

Og nå: Lede Aps kvinnenettverk?

– Jeg er foreslått, i hvert fall.

Hvordan jobbes det egentlig med feminisme internt i Ap?

– Kvinnenettverket er enormt viktig. Både for å rekruttere damer, men også å få damer til å ta på seg verv. Og utvikle politikk.

Jobber Kvinnenettverket med Metoo-saker? I det daglige?

– Ja, det er Kvinnenettverket som adresserer disse tingene. Som har pusha på regler mot ukultur og så videre. Så viser jo det siste året at vi overhodet ikke er i mål. Men så er det blitt tatt grep etter det. Bra grep.

Men har det blitt godt nok?

– Målet må være å jobbe så godt at det aldri skjer. Jeg er ikke fornøyd. Men det siste året har vist at alle partier har stort forbedringspotensial på dette området. Kanskje det har vært fokusert på i Kvinnenettverket, men ikke nådd resten av organisasjonen i så stor grad som det burde.

Synes du Giske bør kunne komme tilbake i ledelsen i Arbeiderpartiet?

– Nei.

Hva synes du om partiets håndtering?

– Når det er sånn at de jentene som har varsla ikke har følt seg godt nok ivaretatt, og at det skjer ting som gjør at de føler seg støtt, så er det det aller viktigste. Det må vi ta lærdom av. Deres trygghet, at de føler de blir trodd, og at ting får riktige reaksjoner. Derfor er det for tidlig at Trond Giske får verv i Trøndelag nå. Det var det mange som reagerte på, og det forstår jeg.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg identifiserte meg med Gummi-Tarzan. Jeg var også litt tynn og lang og skranten, og kanskje ikke alltid den som ble valgt først på fotballaget. Jeg ble ikke mobba, og fikk ikke buksevann altså, men jeg kunne identifisere meg med den som var litt ... rar.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Haha, da har jeg et dirty kvinnenettverk som drikker cava i badstua, isbader og legger skumle planer. Det er jo så inn nå.

Hva er den rareste demonstrasjonen du har gått i?

– En gang tok AUF med bannere og demonstrerte for at Ariel Sharon skulle sendes til Krigsdomstolen i Haag. Men vi gjorde det foran Hedmark fylkeskommune. Jeg er ikke helt sikker på hva vi mente Hedmark fylkeskommune skulle gjøre med det. Og ingen fikk det med seg.

Er det noe du angrer på?

– En gang skrev jeg og Gunn Karin Juul en kronikk hvor vi knyttet likestillingspolitikk opp mot ekteskap og bryllup. Plottet var at likestilte hjem har de lykkeligste ekteskapene. Og så ... i en innskutt leddsetning, var det noen som hadde fått inn at likestilte ektepar har mer sex enn andre. Da kom det på forsida av VG: Ap-topper gir sextips. Med tidenes kjipeste bilde. Det var liksom ingen som kunne tenke at disse to ga gode sextips. Haha. Det angra jeg på.

Det er sikkert sant, da.

– Ja. Men moralen er: Ikke trekk sex inn i intervjuer om politikk.

Nyeste fra Dagsavisen.no: