Navn i nyhetene

Ingen fare for smøring når stortingspolitikerne møtes i skiløypa

På samme dag som valentinsdagen, går Stortingets 45. skirenn av stabelen. Der er det lite rom for smøring, men desto større plass til romantikk, forteller Tore Berge i Stortingets idrettslag.

Hvem: Tore Berge (58)

Hva: Leder for Stortingets idrettslag.

Hvorfor: Torsdag arrangerer Stortinget skidag.

Stortinget har egen skidag! Hvem skulle trodd?

– Ja, og det er en gammel tradisjon. Det første rennet var allerede i 1974. Det begynte med at den finske og svenske riksdagen arrangerte skikonkurranser i 1972, og da tenkte ildsjeler i det norske Stortinget at vi ikke kunne være noe dårligere. Stortinget idrettslag ble stiftet, og siden den gang har vi hatt Stortingets Holmenkollenrenn i samarbeid med Skiforeningen.

Holmenkollen. Høres fornemt ut?

– Vi holdt oss der i mange år, men det er mye aktivitet i Holmenkollen, og det lar seg ikke alltid kombinere med en hektisk møteplan. Så de siste årene har vi vært på Finnerud i Sørkedalen. I sin tid var rennet faktisk en del av Holmenkollen-uka, det som nå er World Cup. Da deltok statsminister og partiledere i spissen for regjering og storting, samt parlamentarikere fra Finland og Sverige. Både Gro og Kåre var ivrige deltakere, og for noen var dette en ganske alvorlig konkurranse.

Men det er ikke like alvorlig nå?

– Nei, nå prøver vi først og fremst å bygge fellesskap og å spre skiglede. Det er flest ansatte i administrasjonen og partigruppene som deltar, men det er stadig vekk noen representanter som ønsker å være med, selv om de ikke alltid får det til. De siste årene har skidagen kommet samtidig som årstalen til direktøren i Norges Bank, og da kan det jo være vanskelig å prioritere skitur. I tillegg er det kjøreløyve på skogsbilveiene på Finnerud, så da må vi ta bussen og det er enda mer kinkig.

Er det noen gjengangere i løypa?

– Jorodd Asphjell (Ap) pleier alltid å stille opp. Og så har vi hatt en gjeng fra KrF som har vært med på mange av rennene, blant andre Knut Arild Hareide og Kjell Ingolf Ropstad. Sp og Høyre har også stilt med sterke lag de siste årene. Vanligvis er vi mellom 100 og 150 personer.

Har dere konkurranser?

– De som er med kan enten gå tur på beina eller ta en skitur på fem kilometer. Vi har også et individuelt fellesstartrenn for kvinner og menn på rundt to-tre kilometer som de går to-tre ganger. Høydepunktet er Stortingets uformelle sprintstafett. Da går lagene en runde på ca. én kilometer med vekslinger underveis.

Les også: Brynjar Meling: – Vi kan selvsagt ikke stole på regjeringen 

Da er det venstresiden mot høyresiden?

– Nå følger gruppene partitilhørigheten. Tidligere var konkurransen mellom komiteene, og den med best deltakelse vant. I lang tid var det forsvarskomiteen som stakk av med seieren, og det var gjerne fordi komitélederen beordret alle medlemmene til å stille.

Er regjeringen også invitert?

– Ja, men de har gjerne regjeringskonferanse på torsdager, så da er det vanskelig å få til. Den siste statsråden som var med, var tidligere landbruksminister Terje Riis-Johansen (Sp).

I år sammenfaller skidagen med valentinsdagen. Hvordan skal vi tolke det?

– Det er faktisk helt tilfeldig. Men det er ingenting i veien for å feire valentinsdagen på Finnerud.

Hva med de stakkarene som må droppe skirennet for å delta på stortingshøringen om endringer i innskuddspensjonsloven?

– De står på for fellesskapet, men det er jo tøft for dem og synd for oss andre. Det er alltid hyggelig å treffe kollegaer i uformelle omgivelser.

Er det fare for smøring i løypa da, eller?

– Hehe, nei. Det tror jeg neppe. Vi forholder oss til alle regler, og så smører vi før vi går ut. Nå er det nok fare for klisterføre. Vi har hatt noen faste smørere som har vært med oss siden 1974, men sist vi så dem var i forfjor. De begynner jo å bli noen skikkelig gamle karer.

Les også: Ble lei kommentarene fra mannen – skrev bok om egen skiglede (+)

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Lillebror og Knerten» av Anne-Cath. Vestly, «1984» av George Orwell, «Momo, eller kampen om tida» av Michael Ende, «On the Road» av Jack Kerouac og «Das Kapital» av Karl Marx.

Hva gjør deg lykkelig?

– Kona, selvfølgelig.

Hvem var din barndomshelt?

– James Bond og Oddvar Brå.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg liker ikke å bli stressa, men det blir jeg jo sjelden.

Hva gjør du når du skeier ut? 

– Da tar jeg et morgenbad på Tjuvholmen før et kafébesøk med kaffe og en matbit, før jeg sykler videre til jobb. Da kjenner jeg veldig godt hvor heldig jeg er, og enda bedre er det om vi er flere i lag. Oslo er bra!

Les også: Politikerne trenger flere som vintersyklisten Bård (38) (+)

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– For det europeiske samarbeidet og generelt samarbeid mellom land.

Er det noe du angrer på?

– Jeg angrer stadig vekk på små og store ting, men jeg angrer kanskje mest på at jeg bruker tid på å angre.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Aksel Lund Svindal. Eller kona, da.

Mer fra Dagsavisen