Navn i nyhetene

Tror Trump gradvis vil gå i oppløsning som president

USA-kjenner Bjørn Hansen mener rapporten FBI-etterforsker Robert Mueller vil kreve så mye tid og krefter av Donald Trump, at den omstridte presidenten ikke vil få tid til stort annet når den foreligger.

Bylinebilder spaltister.
Bjørn Hansen.

Hvem: Bjørn Hansen (80)

Hva: Gjennom 30 år i NRK var han blant annet USA-korrespondent og programleder for Urix. Nå skriver han om europeisk og amerikansk politikk i Dagsavisen.

Aktuell: Onsdag holder han foredraget «To år med Trump. Hva nå?» i Drammens museum.

Ja, hvor starter man, når man skal foredra om Donald Trump?

– Jeg begynner med den unike historien, splittelsen han har forårsaket i det amerikanske folket og ikke minst rasismen. I tilfellet Trump er dette noe han har spilt på hele veien. Han har for eksempel erklært medlemmer av nynazistiske grupperinger og Ku Klux Klan for «veldig fine folk». Han støttet republikanernes senatorkandidat Roy Moore i Alabama, en mann som vil tilbake til segregeringen mellom hvite og svarte. Dette samtidig med at klassisk, hvite amerikanere, om bare en generasjon, vil være i mindretall. De første synlige sprekkene i det hvite maktmonopolet oppsto da Obama ble valgt til president. Trump var da høyst delaktig i å spre løgnkampanjen om at Barack Obama var født i Kenya – og derfor ikke kunne være president i USA. Trump er ikke bare rasist, han er også full av kvinneforakt og demokratiforakt og på det personlige plan er han sykelig selvopptatt; en ekte narsissist.

Hvordan har en slik mann kunnet sitte som president i to år? Biter ingenting på Trump-fansen?

– Han har et grunnfjell av velgere, på rundt 30 til 35 prosent, som aldri ser annet enn Fox News. De får rett og slett ikke vite om Trumps løgner, som Washington Post har regnet ut at det kommer omtrent seks av om dagen. Under det hele ligger frykten for at de hvite skal miste makten. For Trump har planen om å bygge en mur mot Mexico blitt en symbolsak, men han får ikke demokratene med på det. Det sier litt om dimensjonene at det ikke skal finnes nok sement i hele USA til et sånt byggverk, men da vil Trump bare bygge i stål i stedet. Nå støtter de færreste amerikanere bygging av denne muren, som nå også skal betales av skattebetalerne. Uansett nytter det ikke med fornuftige resonnementer mot Trump, han er helt uvitende om sin egen uvitenhet.

Kan dette virkelig holde framover?

– Jeg tror Trump gradvis vil gå i oppløsning som president. Han har sparket alle kompetente folk rundt seg – og det er startet granskninger av hans personlige økonomi, hans forhold til Russland og samtaler med Putin. I løpet av noen måneder kommer rapporten fra FBI-etterforsker Robert Mueller. Denne rapporten frykter han virkelig, for Mueller er en svært respektert og erfaren etterforsker – som sitter på et mektig materiale. Uansett vil disse granskningene kreve så mye tid og krefter av Trump, at han ikke vil få tid til stort annet.

Men har ikke Trump vist at han orker det meste, inkludert hardkjør på dagtid og iherdig tvitring nattetid?

– Nå skal du huske at mannen knapt gjør noe rent praktisk. Han leser ikke dokumenter eller prøver å sette seg inn i noe. Han bare mener masse, tar ting på sparket og sender tweets. Han har rett og slett ikke den intellektuelle kapasiteten som skal til. Hvis han mot formodning skulle bli sittende en periode til, vil han fullstendig ødelegge det internasjonale arbeidet gjennom internasjonale organer. Dette er han jo allerede godt i gang med.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Seierherrene av Roy Jacobsen. En fantastisk skildring av overgangen mellom fattigdom på Helgelandskysten til det moderne samfunn i Oslo.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å seile.

Hvem var din barndomshelt?

– Vi gutta så nok veldig opp til tungvektsbokseren Joe Louis.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg ikke får gjort alt jeg drømmer om.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Det kan gå i lammekoteletter og rødvin sammen med kona. Eller, etter at jeg har forsikret meg om at båten ligger godt fortøyd i brygga, en anker-grog. Den består av rom, varmtvann og sukker.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot eller for?

– For ytringsfriheten. Du kan ha ytringsfrihet uten demokrati, men ikke noe demokrati uten ytringsfrihet.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Betty Lou Oliver, som var heisfører i Empire State Building sommeren 1945. Da et bombefly krasjet inn i bygningen falt heisen ned 75 etasjer, men Betty Lou kom fra det med livet i behold.

Les også: Storavis: Donald Trump har ved flere anledninger ønsket å trekke USA ut av NATO