Hvem: Jenny Kristine Sandbakk (21)
Hva: Medredaktør av feministtidsskriftet Under Arbeid
Under Arbeid har kritisert norske kvinneblader som ELLE og Det Nye for å ha et gammeldags kvinnesyn. Er disse bladene fortsatt relevante?
– Jeg opplever at de ønsker å være det. Og de har jo av og til saker som tar opp feministiske temaer. Det som blir problematisk er at de snakker med to stemmer, altså de skriver både saker som er feministiske og saker som har et uttrykk som føyer seg inn i et mer tradisjonelt kjønnsrollemønster. Det synes jeg blir dobbeltmoralsk.
Da du kritiserte en sak om hvorfor ikke jenter kan være litt mer som gutter i Det Nye i sommer ble du beskyldt av bladets redaksjonssjef for å ikke ha humoristisk sans?
– Ja, og det var det eneste argumentet de hadde.
Så forestillingen om humørløse feminister lever i beste velgående?
– Det kan se sånn ut. Jeg synes det er synd vi ikke kan ha en seriøs diskusjon uten at det man mener skal bli bagatellisert og at alt ender med å handle om hvem som er tøff nok til å ta en spøk. Det ble liksom helt på siden av det jeg forsøkte å ta opp.
Det kalles vel god gammeldags hersketeknikk?
– Vel, jeg har mye godt å si om Det Nye, jeg. Og jeg leste det selv mens jeg gikk på videregående. Jeg synes de har mye bra stoff også. Og de gir jo uttrykk for at de selv ønsker å bli tatt seriøst som et forbilde for unge jenter. Så derfor tok jeg dem på alvor og konfronterte dem med den kommentaren.
Dere har strukket ELLE også, etter at de ble konfrontert om manglende mangfold og svarte at de ikke representerer det norske samfunnet, men ELLE-staben selv?
– Ja, vi vil jo tro at seriøse medier ønsker å tegne et bilde av den virkeligheten de eksisterer i, ikke bare tegne et glansbilde ingen kjenner seg igjen i.
Ordet mansplaining er mye brukt – hva er egentlig det?
– Det er når menn forklarer kvinner hvordan verden henger sammen, uten respekt eller interesse for hva slags kunnskaper kvinnen har.
Når mansplaina noen deg sist?
– Det husker jeg faktisk ikke. Kanskje jeg har spesielt greie venner.
Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!
Vi lever i en tid der det visuelle står i sentrum, med sosiale medier som Instagram og Snapchat. Er det tøffere for jenter enn for gutter?
– Jeg tror ikke nødvendigvis gutter opplever kroppspress noe lettere enn jenter sånn personlig. Men jeg tror den utseendefikserte kulturen skaper forskjellige forventninger til gutter og jenter der jenter i større grad blir betraktet og målt ut fra om hun er bra nok for en gutt.
Dere skriver om Madonna som nettopp fylte 60 år. Ingen annen artist blir utsatt for mer grov alderssjikane – er det spesielt fordi hun er kvinne og spiller mye på sex?
– Det tror jeg nok. Det er mye større forventninger til at kvinner skal bevare et polert utseende enn menn. Og reglene for hva kvinner kan og ikke kan tillate seg å gjøre er fortsatt temmelig rigide. De skal liksom være frigjort – men ikke for frigjort, og så videre.
Å si at en jente er en av gutta er positivt, men hva om en sier at en gutt er en av jentene?
– Nei det er ikke like positivt. Det er de egenskapene som regnes som typisk mannlige som man blir oppfordret til å strebe etter. Veldig godt beskrevet i boka «Jenteloven» av Sofie Frøysaa og Ulrikke Falch.
Hvilken bok har betydd mest for deg?
– «Egalias døtre» av Gerd Brantenberg. Den handler om et samfunn omvendt av det patriarkalske og leker med språket, slik at ord som er fundert i det mannlige blir kvinnelige – som for eksempel «mennesker» blir «kvinnesker». Det var både en tankevekker og veldig morsom lesing.
Hva gjør deg lykkelig?
– Gode venner og familie. Og å kjenne på at en har et sterkt engasjement for noe.
Hvem var din barndomshelt?
– Malala. Hun er like gammel som meg, men er så modig og har en betydningsfull feministisk stemme i verdenssamfunnet.
Hva gjør du når du skeier ut?
– Spiser kaker og søtsaker.
Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?
– Vold mot kvinner. Og for en medieverden der kjønn er mer likestilt enn vi er i dag.
Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– Mange! Gjerne Katie Melua, hun virker veldig hyggelig og det hadde vært stas å treffe henne. Og Ulrikke Falch, hun tør å stå for sitt engasjement, hun er inspirerende, og jeg tror vi hadde hatt mye vi kunne snakket sammen om.