Navn i nyhetene

– Tøffere for Erna Solberg nå

Professor Eli Skogerbø mener Sandberg-saken har gitt statsministeren et krevende utgangspunkt før kveldens partilederdebatt i Arendal.

###

Hvem: Eli Skogerbø (56)

Hva: Professor ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.

Hvorfor: Årets partilederdebatt avholdes i Arendal i kveld. Debatten sendes direkte på NRK klokka 21.30.

I dag går årets partilederdebatt av stabelen. Du har uttalt til NTB at debatten er spesielt viktig for Ap-leder Jonas Gahr Støre?

– Jeg mener det er viktig at Støre gjør en god figur. Partiet hans har slitt i motvind med mye intern strid. Derfor mener jeg at Arendalsdebatten er en mulighet til å vise hva både han og partiet står for.

Ap-lederen bør «bruke scenen godt», sier du til NTB. Hvordan gjør han det?

– Her har Støre mulighet til å få fram både partiets standpunkter og sin egen troverdighet og tyngde som partileder. Før han ble partileder, var Støre god til å få fram saker og hadde medietekke. Om han viser dette i debatten, kan han etablere seg som en tydelig leder.

Nå har det jo blåst kraftig rundt Erna Solberg den siste tida etter fiskeriminister Per Sandbergs Iran-tur. Har ikke statsministeren også noe å bevise?

– Jo, selvsagt har hun det med såpass mye uro. Hun må overbevise både sine egne, folket og journalistene om at hun har kontroll over regjeringen og sine samarbeidspartnere og at samarbeidet er levedyktig. Hun har vist at hun klarer dette før, men det er mange ting her som godt kan bli en varig kritikk.

Hva tenker du på da?

– Både Rødt og SV har varslet at de ikke er ferdige med saken selv om Sandberg går av. Det stilles spørsmål ved om sikkerheten er blitt godt nok ivaretatt. Solberg forsikrer jo om dette, men det stilles for eksempel spørsmål ved hvorfor hun ikke fulgte opp bekymringsmeldingen i mai. Alt dette kommer så klart an på hva ellers som skjer i verden, men det ligger en usikkerhet her. Opposisjonen har fått ganske mye å ta tak i.

Kan Støre vinne på at Solberg sliter med Sandberg-saken?

– Det er alltid sånn at en sittende regjering har slitasje. Det vil ikke være en stor politisk spådom at opposisjonen kan vinne på at regjeringen sliter. Tidligere har Solberg kommet seg gjennom de ulike krisene og problemene regjeringen har hatt. Men altså, for ett år siden hadde selv ikke de mest skarpskodde kommentatorene i landet vårt sett for seg at det kom til å bli en regjering bestående av Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet. Det er mye som har skjedd som man ikke har trodd at skulle skje.

Ok, men tilbake til partilederdebatten. Hvis du skulle vedde: Blir det Støre eller Solberg som går seirende ut?

– Der tror jeg vi skal vente og se. Det er et sånn type veddemål der du ikke vil vedde mer enn en tier. Det er snakk om to drevne politikere som begge har vært i, eller står i, en krevende posisjon og som begge ønsker å vinne.

Du har altså ingen spådommer?

– Nei. Solberg står i en tøffere situasjon nå enn for noen dager siden. Hun har enda en statsråd som har tråkket over streken. Det gjør at hun har en tøffere situasjon i partilederdebatten, men det er ikke dermed sagt at debattens forløp er gitt. Men det at regjeringsspørsmål og styringsdyktighet blir en ganske stor del av debatten, dét kan jeg godt vedde ganske mye på.

Hvor mye betyr egentlig en slik debatt for folkets støtte?

– Partilederdebatten i Arendal er en av de første mulighetene til å vise seg fram før kommunevalget neste år, men om den påvirker valgutfallet, er en annen sak. Dette er bare én av mange debatter.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Carol Patemans «The sexual contract» betydde mye for meg som ung forsker. Den handler om begrunnelsen for samfunnsordningen fra et feministisk perspektiv.

Hva gjør deg lykkelig?

– Jeg er et hverdagslykke-menneske. Jeg blir lykkelig av å møte folk som jeg kommuniserer godt med – og det er jeg så heldig at jeg ofte gjør.

Er det noe du angrer på?

– Ingenting som jeg har tenkt å si i mediene. Livet er levd.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– En av forskergruppene mine. Alle forskergruppene mine er morsomme, men en av dem består av fire fantastisk dyktige australske kvinnelige medieforskere og meg. Det hadde blitt et av våre sjeldne, men veldig morsomme og kreative møter – selv om det nok ville blitt trangt.