Navn i nyhetene

Tar sjansen på Ap

Jarle Roheim Håkonsen var streikeleder i NRK i vår. Nå slutter han.

Jarle Roheim Håkonsen.

Hvem: Jarle Roheim Håkonsen (49)

Hva/hvorfor: Ny kommunikasjonssjef for Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

Gratulerer med ny jobb!

– Hjertelig takk.

Når starter du?

– Det vet jeg ikke ennå, jeg skal snakke med NRK i dag (mandag. journ.anm.). Jeg skulle egentlig vært på skjermen i kveld og en uke framover, men jeg ba om å slippe for å ikke skape trøbbel for noen.

Hva gjør du nå da?

– Det kommer an på hva NRK sier. Kanskje jeg må bære posten på Marienlyst? Nei da, om de er snille og vil alle vel, så lar de meg kanskje gå på dagen.

Ap har vært i hardt vær både etter valgnederlaget og behandlingen av #metoo-sakene i vinter. Hva må gjøres for å snu skuta og få vind i seilene for Ap?

– Jeg tror man må finne sakene man tror på og mener er bra for Norge, og ha selvtillit. Arbeiderpartiet er kanskje det mest toneangivende partiet i landet. Man må fram med brystkassa, med åpenhet og humør, og legge de triste tingene bak seg. Det er lett at den tunge tida følger en i kroppsspråk, så mitt råd er å være positiv. Men først og fremst er politikken viktig, og den skal ikke jeg som kommunikasjonssjef lage. Det skal de, eller vi, i Ap, finne ut av.

Du er først og fremst kjent som nyhetsanker i Dagsrevyen, men i vår var du streikeleder for NRK-journalistene. Gikk kampånden til hodet på deg?

– Du har nok et lite poeng der. Jeg har levd godt med å være en objektiv og nøytral journalist i over 20 år, men under streiken oppdaget jeg at jeg er en type som liker å stå på barrikadene og argumentere. Det vil si, jeg visste jo det fra før, siden jeg brukte disse virkemidlene i min pure ungdom.

For du har også bakgrunn fra AUF og Ap?

– Ja, jeg var leder av AUF i Telemark og Skien, og har blant annet vært på Utøya. Jeg satt også i bystyret som 18-åring, men riktig nok bare fram til jeg ble 19–20 år og begynte å studere og måtte be om permisjon.

Overgangen din fra NRK til Ap har blant annet blitt kommentert av Frps Christian Tybring-Gjedde som mener Jonas Gahr Støre er dobbeltmoralsk når han kritiserer Trump sine anklager om venstrevridde medier, og samtidig ansetter deg som kommunikasjonssjef. Hvordan vil du takle angrep som dette?

– Jeg tenker ikke at det er så veldig til angrep, jeg. Jeg kjenner jo Christian. Jeg vet ikke om han er ute etter «ARK», eller hva. Dagsrevyen har jo avgitt to-tre journalister til politiske partier de siste årene, men jeg er den første som går til Ap som jeg kan huske.

Så de som beskylder NRK for å egentlig være Arbeiderpartiets Rikskringkasting (ARK), tar feil?

– Det er bare å se på tallene, det. De tre siste som har gått fra NRK Nyheter, er Cecilie Roang Bostad, Rune Alstadsæter og Hans Kristian Thorbjørnsen, som alle har gått til Høyre.

Hva er drømmeoverskriften for å beskrive overgangen din?

– «Godt parti for god mann.»

Journalister er ikke kjent for å være spesielt glade i kommunikasjonsrådgivere. Hvordan føles det å gå over til den andre siden av bordet?

– Jeg har jo selv elsket og hatet kommunikasjonsrådgivere. Jeg vet at jobben både kan gjøres på en kjip og en kul måte. Så jeg skal prøve å gjøre det på den siste måten.

Kommer du til å plage gamle kollegaer?

– Tja, jeg kan vel ikke love at jeg ikke gjør det, men jeg vet at det er verre for gamle Dagsrevyen-folk å få på saker enn andre. Det tror jeg Ap også vet når de nå ansetter meg.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Papillon» var den første boka jeg skalv og gråt over da jeg var guttunge.

Hvem var din barndomshelt?

– Fantomet.

Er det noe du angrer på?

– Det var noen som skreiv til meg på Facebook at du alltid angrer på de seil du ikke satte. Det er fint sagt. Jeg setter nå et seil og tar en sjans. Det er litt sånn jeg er. Om mange tenker at noe er vrient og halsbrekkende, så pleier jeg å si ja.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg må vel si Jonas.