Navn i nyhetene

Preikestolen ble India

Helge Kjellevold er ikke bitter selv om naturattraksjonen plutselig havnet i Asia i den nye «Mission Impossible»-filmen.

Hvem: Helge Kjellevold (49)

Hva/hvorfor: Daglig leder i Stiftelsen Preikestolen. Turistmålet er med i Tom Cruise-filmen «Mission Impossible 6 – Fallout», men handlingen er lagt til Kashmir, India.

Turistnæringen i Stavanger-regionen har gledet seg til å se Norges-reklamen i den storstilte filmen. Til tross for at Norge ikke vil bli nevnt med ord, mener de fortsatt at scenen med det berømte fjellplatået i Forsand er av stor verdi for både Preikestolen, Forsand kommune og det norske reiseliv, skriver Dagbladet. Er du ikke bittelitt bitter for at scenen fra fjellplatået i Forsand fremstilles som Kashmir?

– Nei, det er ikke uvanlig at sånne type filmer henter «locations» andre steder enn der historien faktisk foregår.

Men hvordan kan publikummere over hele verden vite at scenen egentlig er fra Forsand kommune?

– Jeg tror at Preikestolen er såpass kjent etter hvert, ikke minst gjennom sosiale medier, at mange vil kunne kjenne seg igjen. Det er selvfølgelig mange som ikke vet hvor dette er, men hvis de vil reise dit, finner de fort ut at Preikestolen ikke befinner seg i Kashmir. Preikestolen lever sitt eget liv og blir markedsført nok uavhengig av denne filmen.

Hvilke positive effekter tror du Mission Impossible-filmen vil ha for Preikestolen?

– Det er klart at filmen vil forsterke profilen av ikonet Preikestolen, og den vil ytterligere befeste seg som en global naturattraksjon. At en Hollywood-produksjon bruker Preikestolen som «location», sier litt om posisjonen fjellkanten har internasjonalt. Men om det kommer så veldig mange flere besøkende til den, vet jeg ikke. Det får vi vite først når det har gått litt tid.

Hva er det ved Preikestolen som fenger?

– Den er først og fremst spesiell og visuell, og det tror jeg fenger folk. Den gjør seg på bilder. Det er også litt prestasjon å komme seg til den. Når du tar turen og plutselig ser fjordlandskapet og fjell som åpner seg på slutten ... Det tror jeg gjør veldig inntrykk på de besøkende. Når du kombinerer dette med miljø, natur og renhet, så har du litt av «cluet» for hvorfor den er blitt så populær.

Hvilke forvetninger har du selv til Mission Impossible-filmen?

– Jeg har sett noen av de tidligere filmene, og det er grei underholdning.

Jeg antar du skal se filmen på selve Preikestolen når den settes opp 1. august?

– Det skal jeg, ja.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Av bøker jeg har lest i det siste, vil jeg nevne selvbiografien til Bruce Springsteen. Den høres kanskje litt overfladisk ut, men boken viser et eksempel på hvordan en ungdom som kommer skeivt ut i tenårene, tar tak i seg selv og skaper noe. Derfor fascinerer den meg.

Hva gjør deg lykkelig?

– Lykkelig ... Da blir det fort sånne dumme klisjésvar, i hvert fall når man skal ta spørsmål som dette på sparket. Det må være når vi oppnår noe som vi har satt oss som mål sammen, enten det er i jobbsammenheng eller privat.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg liker ikke begrepet «helt», men du kan skrive at jeg er fascinert av musikken og karrieren til Kim Larsen. Men han er ikke helten min.

– Hvorfor synes du begrepet er problematisk?

– Hvorfor gjøre noen til helter? Folk kan gjøre mye bra, og det kan man både sette pris på og bli fascinert av. Men heltedyrkelse i seg selv ... Nei, jeg er ikke der.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Folk påstår at jeg er litt sta og kan kjøre solo, men jeg vet ikke om det nødvendigvis er noe å mislike, hehe.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da tar jeg meg en fest.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Dødsstraff.

Er det noe du angrer på?

– Nei. Grunnen til det er at alt det dumme jeg har gjort, har jeg lært av.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Kim Larsen.

Mer fra Dagsavisen