Navn i nyhetene

Biskop forklarer pinse: – Det er veldig rart egentlig, når jeg tenker meg om

Nå er det pinse, så da må vi få litt forklaring av eksperten.

HVEM: Kari Veiteberg (57), biskop i Oslo.

HVORFOR: Det er pinse, og vi må få litt forklaring av eksperten.

Pinse, hva er det igjen?

– Pinse er en av de tre kirkelige høytidene, men en som det ikke finnes noen spesiell matrett til. Eller kjente sanger, for den saks skyld, sånn som jul og påske har.

Men hvorfor har vi det?

– For å feire at tro og kirke er globalt og universelt. Det som startet i Palestina for 2000 år sida skjer nå på alle språk, og i hele verden. Det handler om at religion ikke er død men en åndsfylt greie som får liv i det vi puster og snakker.

Hva startet i Palestina?

– Apostlene satt i Jerusalem, og så kom det noen glødende ild-tunger over dem. Og plutselig skjønte de det som ble sagt på gresk, selv om de ikke kunne gresk. Det er en utrolig fin tekst, som står i apostelgjerningene. Ja, nå er vi i Det nye testamentet.

Ok, da er vi ferdig med Jesus, sant?

– Ja, himmelfarten var på torsdag.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hva betyr ordet Pinse?

– Ordet kommer fra det greske pentecoste, det er rett og slett et tall. Det er den femtiende dag etter påske.

Ahh. Det låter jo litt som pinsel?

– Ja, det er bare en tilfeldighet.

Men fortell mer om de glødende ildtungene. Hva representerer de?

– For meg representerer det at jeg ikke er satt til å forvalte et museum, men noe jeg må åndeliggjøre og kroppsliggjøre og ikke minst morsmålgjøre. På en måte er det luftig og en glød, og på den andre sida er det pinsen som er det mest konkrete i trua. Det handler om at jesus for meg er en levende realitet som jeg må få inn min kropp og på mitt mål, for at det skal bli en religion til å få liv av.

Men er det Jesus? Som kommer med disse ildtungene?

– Ja. Eller Gud. Eller ånden. Gud: skaper, frigjører og livgiver. Gud skaperog tok bolig i et menneske. Gud fødte seg sjøl i utkanten, av ei dame som var ung og nok ikke ante rekkevidda av hva hun sa ja til. Og som 33 år gammel sto han fram og sa «jeg er gud, følg meg». Så gjorde jesus alt det han gjorde, og døde. Noen kvinner, og etter hvert noen menn, møtte han som oppstått. De trodde og fortalte det videre. Så føyk Jesus bort ... Det er veldig rart egentlig, når jeg tenker meg om. Men jeg tror nå på dette her.

Les også: Den siste pinse

Hvordan bør pinsa feires?

– Mange kaller pinsa for kirkens bursdag. Da jeg var i Bymisjonen pleide vi å spise kake. Og pinsebål er veldig kult. Alt som har med bål og flammer og sånt å gjøre.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Da jeg studerte teologi, så var første del av studiet å lære hebraisk og gresk. Så en av de mest spennende bøkene jeg har lest var å lese bibelen på originalspråket. For da blir den en ganske spennende og poetisk bok. For på hebraisk er menneske «adam», og vi skjønner hvor jordbundne vi er, når vi hører det hebraiske «adamah», som betyr jord. Man skjønner en del sammenhenger. Da skjønte jeg at den norske bibelen er en oversettelse, og ganske dårlig, faktisk, på den måten at vi ofte går glipp av det jeg nettopp sa om adam. Det finnes masse sånt, ishj og ishja, for eksempel. Mann og kvinne. Men så må jeg si «De druknede» av Carsten Jensen. En fabelaktig bok.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg snakker og spiser for fort, kanskje? Kanskje grunnheten, det er så mye. Av og til tenker jeg at jeg ikke er sånn mørk og mystisk og sånn, og det kunne vært spennende. Jeg er veldig enkel og ukomplisert, men jeg har forsona meg med det.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

Jeg går i demonstrasjonstog hele tida. Når folk og natur blir tråkka på, 8. mars og 1. mai og 17. mai. Og så har jeg vært i Palestina, der gikk vi jo i mye. Jeg har tru på tog.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

Mavis Staples. Hun synger spirituals på en veldig sterk måte. Og så har hun et politisk budskap. Hun kommer til å leve i ti år til, knapt, tror jeg. Så hu har jeg veldig lyst til å stå i heisen med.

Les også: Renta skal snart opp