Navn i nyhetene

– Noe må man angre på

Sjakkspiller Aryan Tari angrer på at han ikke tok et friår etter andre klasse på videregående.

Hvem: Aryan Tari (18)

Hva/hvorfor: Sjakkspiller som 25. september klarte det Magnus Carlsen aldri klarte – å bli juniorverdensmester (U20) i sjakk.

Gratulerer så mye som verdensmester! Hvor sannsynlig anså du vinnersjansene før du gikk inn i turneringen?

– Det er vanskelig å si prosentmessig, men det var uten tvil ekstremt vanskelig. Det var 150 deltakere som alle hadde kvalifisert seg fra hvert sitt land og 26 stormestere. Av disse var jeg rangert som nummer 5 på ratingen, så ut fra rangeringen hadde jeg gode sjanser. Nesten alle kunne vinne, og at jeg gjorde det var sjokkerende, men positivt.

Var du innstilt på seier?

– Jeg tenkte at det kunne skje. Jeg tenkte at på mitt beste kan jeg slå disse gutta, og jeg tenkte at muligheten var der, men samtidig var det ikke sikkert i det hele tatt.

Når begynte du for alvor å tenke at du kom til å vinne i turneringen?

– Etter runde åtte vant jeg et veldig viktig parti mot han som var rangert som nummer to fra Russland, og da ledet jeg veldig klart og hadde et veldig godt utgangspunkt.

Hva er de neste målene nå som du har blitt juniorverdensmester?

– Jeg tenker ikke så veldig mye på det. Det er å bare å fortsette å jobbe som bare det og stå på og forbedre meg fra dag til dag.

Når skal du gå forbi Magnus Carlsen på rankingen?

– Det er gøy å sette seg sånne mål, men det er litt farlig òg. Det kan skje, og jeg må bare prøve å få det til step by step.

Hva blir den neste store turneringen for deg nå?

– Jeg skal spille i en stor turnering i Nederland i januar, hvor også Magnus Carlsen skal delta. Han er i gruppe A og jeg er i gruppe B, så vi skal ikke spille mot hverandre, men hvis jeg vinner gruppe B, kvalifiserer jeg meg til gruppe A.

Blir det lettere eller vanskeligere å vinne der enn det var å bli juniorverdensmester?

– Godt spørsmål. Den gruppa er bare senior toppspillere, og jeg er rangert som nummer 8 av 13. Det kan hende den er litt vanskeligere.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Gutten i den stripete pysjamasen» av Jon Boyne. Den handler om andre verdenskrig.

Hva gjør deg lykkelig?

– Et godt sjakkresultat, god mat, en fest. Det er mye forskjellig. Men jeg er ikke helt sikker på akkurat hva som gjør meg lykkeligst, da.

Hvem var din barndomshelt?

– Magnus Carlsen

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Kult spørsmål. At jeg ikke klarer å konse på ting jeg ikke synes er interessant. For eksempel på skoleting. Jeg blir sittende og tenke på andre ting.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Går en tur, for eksempel. Også liker jeg veldig godt å se på tv-serier.

Er det noe du angrer på?

– Noe må man angre på i livet, det gjør vel alle. Men det blir litt personlig å si... Jeg vurderte veldig å ta et friår etter andre klasse på videregående, og nå som jeg har blitt verdensmester angrer jeg litt på at jeg ikke gjorde det.

Må du utsette mye av skolearbeidet?

– Jeg må utsette alt!

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Emily Ratajkowski og Alexis Ren.