Navn i nyhetene

Fikk møkkapris

Magnus Nyvolds metode beskrives som en «møkkarevolusjon» for bonden. I tillegg har han og kollegene fjernet lukten fullstendig.

Hvem: Magnus Nyvold (26)

Hva: Forsker og ingeniør.

Hvorfor: Vant sammen med kjemiker Rune Ingels og administrerende direktør Grete Sønsteby i N2 Applied «Bærekraftprisen» for 2017.

Dere vant nylig Bærekraftprisen for 2017, som Nortura og McDonald’s står bak. Hva har dere fått prisen for?

– Vi har laget en ny måte å produsere gjødsel på. Vi anriker husdyrgjødsel, eller møkk om du vil med nitrogen. På den måten blir bonden uavhengig av kunstgjødsel. I prinsippet er alt bonden trenger strøm, luft og en plasmareaktor på størrelse med et kjøleskap. En metode som tilfører kumøkka nitrogen på en sikker, billig – og bærekraftig måte.

Deres metode beskrives som en «møkkarevolusjon» for bonden. Hvorfor er denne metoden så bra?

– Metoden har mange fordeler, men det mest revolusjonerende er nok at vi ikke bare tilsetter nitrogen, men også stopper utslipp av ammoniakk. I tillegg fjerner vi lukten fullstendig.

Hvordan kan denne løsningen bidra ellers i verden?

– Den største forskjellen vil være for den tredje verden og spesielt den afrikanske bonden. De som er langt unna den sentraliserte kunstgjødselproduksjonen, og som ofte må nøye seg med kunstgjødsel av lav kvalitet, kan nå lage sin egen gjødsel. Muligheten til å bruke overskuddsenergi fra solceller til å drive plasmareaktoren, gjør teknologien enda mer bærekraftig og klimavennlig.

Kupromp er et stort miljøproblem, ved at det slippes ut mye metangass. Har dere løsninger der også?

– Det slippes ut metangass fra møkka lenge etter at prompen har forlatt kua. Metangassen er en klimagass, og har et høyere strålingspådriv enn CO2, og lever lenger i atmosfæren. Med vår teknologi omdannes metangassen til CO2, som i dette tilfellet er en del av det naturlige kretsløpet. I framtida håper vi at vår plasmateknologi også kan få has på metangassen i kuprompen.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– I denne sammenheng må jeg nesten si «Moderne fysikk for forskere og ingeniører». Jeg er også glad i Tarjei Vesaas, og hans fortellinger om «Tusten» og den «Modige Mauren».

Hva gjør deg lykkelig?

– Å løse et mysterium.

Hvem var din barndomshelt?

– I litt senere barndom var det pelsjegeren, polarhelten og vitenskapsmannen Helge Ingstad. Han var en ekte barsking, men fortalte ydmykt om sine bragder.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg skulle gjerne vært litt flinkere til å gjøre ting uten å tenke så mye over konsekvensene. Da hadde jeg kanskje bodd i Canadas store skoger, og ikke hatt en haug med uferdige prosjekter bak meg.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Spiser en stor hamburger og gjør ting jeg egentlig ikke har råd til.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– De har jeg tenkt på før. Mot urettferdighet og for menneskeverdet.

Er det noe du angrer på?

– At jeg ikke har hoppet fra 10-meter’n. Men det er kanskje ikke for sent ennå.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Det må være fysikeren Kristian Birkeland. Han var en nestor og professor, og det er hans prinsipper vi har utviklet. Vi kunne trengt noen gode råd.

Mer fra Dagsavisen