Navn i nyhetene

– Barn må lese mer

Barnebokforfatter Anne-Gro Sæther synes det er kult med superbiler som symboliserer rikdom og makt.

Hvem: Anne-Gro Sæther (44)

Hva/hvorfor: Har nylig debutert som forfatter med barneboka «Ferrarimysteriet».

Hvorfor har du skrevet en spenningsbok for barn som handler om stjålne biler?

– Jeg er ikke spesielt bilinteressert, men synes det er kult med superbiler som symboliserer rikdom og makt. Siden jeg jobber med fortolling hos Kingsrød Transport AS, ble jeg nok litt inspirert til å lage en historie der luksusbiler blir stjålet under transport. Når sju Ferrarier blir stjålet, så er det en verdensnyhet, og mine tre helter Kim, Ludvig og Luna kaster seg inn mysteriet med liv og lyst. Med erfaring fra mine egne barn så tror jeg at unger liker spenningslitteratur. Og det er viktig for meg at barn skal få økt leselyst.

Mener du at barn og ungdom leser for lite bøker?

– Ja, dessverre. I dag kan barn ned til åtte års-alderen ha mobiltelefon, og dermed har de hele tida en spillemaskin i lomma. Og både barn og unge blir lett hektet på nettbrett, telefoner og PC-er. Denne utviklingen fører til at det blir lett å prioritere bort bøker. Jeg ønsker derfor å slå et slag for å øke leselysten blant barn.

Er dette din hovedmotivasjon for din debutbok?

– Det er en viktig del, men jeg har hatt lyst til å skrive en bok i mange år. Jeg leste mange bøker i barndommen, blant annet spenningsbøker om Frøken Detektiv, og husker at jeg som 12-åring bestemte meg for at jeg en dag skulle bli forfatter. Men det tok noen år før jeg kom så langt.

Men du er ikke helt ukjent med skrivekunsten?

– Nei. Jeg har vært frilanser i Fredriksstad Blad i sju år, og blant annet kommet i god kontakt med en rekke spennende mennesker i form av intervjuer med ulike jubilanter.

Og nå blir du forfatter på heltid?

– Jeg har lest at det kun er 15 forfattere i Norge som kan leve av sitt forfatterskap. Jeg tror nok jeg skal fortsette å jobbe som før.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg har lest en god del barnelitteratur, og Yngve Frøyens bok «Landet bak døren» er både fantasifull og spennende. Ellers er jeg glad i bøkene til danske Jussi Adler Olsen, som greier å kombinere spenning og humor.

Hva gjør deg lykkelig?

Familien min naturligvis. Men også det å sykle, og komme seg ut i den fine Hvaler-naturen.

Hvem var din barndomshelt?

– James Bond, ABBA, og pop-vokalisten Limahl.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg bør bli mer strukturert. Det gjelder også skrivingen. Jeg er ikke akkurat noe rutinemenneske.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da blir det som oftest et festlig lag med gode venner.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Kvinne- og miljøsaker. Jeg er samfunnsengasjert, og misliker sterkt urettferdighet.

Er det noe du angrer på?

– Jeg har nok latt tilfeldighetene styre litt for mye. Jeg burde for eksempel tatt meg tid til å skrive en bok noen år tidligere, men det ene har tatt det andre.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Forfatteren Jørn Lier Horst.

Nyeste fra Dagsavisen.no: