Navn i nyhetene

Barnløs redaktør

Heidi Helene Sveen har skrevet bok om mennesker som frivillig velger å være barnløse.

Heidi Helene Sveen (44)
Redaktør av boka «Evig barnefri – historier om frivillig barnløshet»

Hvorfor mener du frivillig barnløshet er så viktig at det fortjener en bok?

– Det er kanskje ikke jeg som mener det spesielt, men det jeg ser er at omtale av barnefrie tilsier at en bok er på plass. Det virker som det er mange fordommer ute og går.

Hva er vanlige fordommer mot barnløse?

– At det er egoistiske, materialistisk orienterte som velger å ikke få barn for å leve i sus og dus i en motstandsløs tilværelse resten av livet. Eller at barnløse ikke liker barn.

Jeg stjeler et spørsmål fra bokomtalen til forlaget: Hva feiler det folk som sier nei til selve meningen med livet?

– Ingen verdens ting, tror jeg konklusjonen må være. Boka viser at det ikke er noe galt med folk som ikke vil ha barn, de har bare andre refleksjoner rundt det å sette barn til verden, og landet på en annen konklusjon enn de fleste andre. I en verden som framelsker det å sette barn til verden kan det selvfølgelig virke som om det er noe galt med dem, men kanskje det heller er verden som bør ta seg sammen.

Det er 13 personer som bidrar i boka. Hvordan er de valgt ut?

– Jeg har gjort research, og funnet personer med ulik vinkling. Målet var å få til bredde, både i alder, kjønn og begrunnelse for hvorfor de har valgt å ikke få barn. Jeg har villet vise nyansene. De har en ting til felles: De har valgt å ikke få barn. Det kan virke som de har tenkt likt alle sammen, men det har de ikke.

Men det må vel være noen begrunnelser og tanker som går igjen?

– Ja, noen er det. Blant annet at det er nok folk i verden allerede, og man ønsker ikke å få nok en forbruker inn i systemet. Så noen av valgene har politiske anslag, men mest av alt syntes jeg variasjonene viser at begrunnelsene først og fremst ligger på det helt personlige planet.

Du skriver i Aftenposten at «de som frivillig har valgt ikke å reprodusere seg, blir angrepet fra alle mulige og umulige vinkler». Gjør dere egentlig det?

– Ja, hvis du hadde fulgt med. Det gjør jeg, fordi jeg har vært opptatt av temaet helt siden jeg skjønte at jeg var et kasus for resten av samfunnet. Det er alt fra humorister som henger oss ut som uansvarlige, festkåte ansvarsvegrere, til folk som mener vi ikke oppfyller samfunnsplikten. Eller de som mener kvinner som ikke vil ha barn er mannshatere. Det er veldig mye rart som kommer.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Egalias døtre» av Gerd Brantenberg.

Hva gjør deg lykkelig?

– Kjæresten min.

Hvem var din barndomshelt?

– Det var pappaen min, rett og slett. Han var høy, mørk og trygg.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da går jeg på restaurant med kjæresten min og bestiller 5-retters med full vinpakke.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Det må bli kjæresten min.

Du svarer veldig ofte kjæresten din?

– Ja, kjærligheten er så flott når den fungerer.