Navn i nyhetene

Fra olje til bioøkonomi

Bilde 1 av 6

Alvhild Hedstein (48)

Administrerende direktør i NIBIO, Norsk institutt for bioøkonomi, som opprettes i morgen, 1. juli

Hva er bakgrunnen for NIBIO?

– Det er regjeringens ønske om å få et ledende nasjonalt institutt som kan legge grunnlaget for det grønne skiftet. Tre institutter blir til ett, og med det skal vi bli mer effektive og skaffe mer og bedre kompetanse og forskning for å kunne utnytte de biologiske ressursene.

Hvor stort blir NIBIO?

– Instituttet har cirka 700 ansatte og en omsetning på cirka 700 millioner kroner, der litt over 200 millioner kommer fra vår eier, Landbruks- og matdepartementet.

Hva er bioøkonomi?

– Det er en økonomi basert på biologiske ressurser fra jord og hav, i motsetning til fossiløkonomi, som er basert på kull, olje og gass.

NIBIO skal være ledende for overgangen fra oljeøkonomi til bioøkonomi. Hva innebærer det?

– De fossile ressursene tar slutt. Vår økonomi er primært tuftet på utvinning og bruk av fossile ressurser. Skal vi opprettholde vår velferd med gratis utdanning, godt helsevesen, barnehager og så videre, er vi helt avhengige av å utvikle nye arbeidsplasser basert på de biologiske ressursene. NIBIO har kunnskap og kompetanse som skal brukes for å få til en god overgang.

– Mange oljejobber forsvinner allerede. Hvor kan de nye «biojobbene» komme?

– Vi må utvikle produkter og utnytte ressursene på en smartere og bedre måte enn i dag. Det er vanskelig å si akkurat hva vi kommer til å bli best på, men ser vi på de norske ressursene er det liten tvil om at utnyttelsen av skogressursene vil være avgjørende. En trestokk kan brukes til alt fra planker og energi til høyteknologiske produkter innen medisin, matvareindustri og proteinfór. Men vi må heller ikke glemme at det er mat vi lever av, og at klimaendringene skaper usikkerhet for framtidas globale matproduksjon. Kompetansen som er i oljesektoren vil være verdifull for det grønne skiftet.

Hvordan kan bioøkonomien komme til å endre Norge?

– Helt konkret tror jeg den kommer til føre til at vi får et mye større mangfold av bedrifter. Det fordrer at de politiske rammebetingelsene endres slik at det stimuleres til kunnskap, kompetanse, kommersialisering og innovasjon. Bioøkonomien fordrer at skillet mellom blå og grønn sektor viskes ut, at skillet mellom primærnæring og industri opphører, og at det blir et tettere samarbeid mellom forskere, næringsliv og myndigheter. Et godt trekantforhold må etableres.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg liker best å kjempe for noe, men demonstrerer gjerne mot miljøødeleggende virksomhet eller illiberale holdninger.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg er utålmodig. Og sta.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– En heisreparatør som fikk meg fort ut ville vært best. Ellers skulle jeg gjerne hatt en skikkelig prat med statsministeren om hva det grønne skiftet og bioøkonomi egentlig innebærer for Norge.

Mer fra Dagsavisen