Navn i nyhetene

Får kulturminnepris

Lasse Kwetzinsky (62) er sjefingeniør og prosjektleder i Statsbygg. Får Europas gjeveste kulturminnepris, Europa Nostra.

Statsbygg får Europas gjeveste kulturminnepris, Europa Nostra, for ditt arbeid som prosjektet på restaureringen av Eidsvollbygningen. Hva betyr det for deg?

– Det er klarert at det er utrolig hyggelig å bli hedret med en slik pris. Men det er mange som har en del i dette. Tidligere prosjektledere, rådgivere, kunsthistorikere, riksantikvaren, Eidsvoll 1814, og ikke minst håndverkerne, for å nevne noen.

Du har vært prosjektleder restaureringen av både Eidsvollbygningen, regjeringens representasjonsbolig og urbygningen ved UiO. Hvilke av disse er du mest stolt av?

– Akkurat nå er det Eidsvollbygningen, siden den er nærmest i tid. Det er stor forskjell på prosjektene, men alle er krevende på sitt vis. Det har vært råteskader og uventende arkeologiske funn og andre ting i byggeprosjektet om vi har måttet ta hensyn til underveis. Urbygningen ved UiO på Universitetsplassen er også et viktig bygg. Det var her Henrik Ibsen stilte sin egne klokke, etter klokken på bygget. Bygget ble bygget som et undervisningsbygg, og er det også i dag med sine gamle trebenker. Sikkert harde å sitte på, men studentene sovner ikke.

Hva er det mest viktige ved slike prosjekter?

– Det er viktig å ha bra rammer til å gjøre det som må gjøres, noe vi har fått av Kulturdepartementet som har gitt oss oppdraget på Eidsvoll. Det har vært viktig å komme tilbake til kildene. Oppdraget på Eidsvoll har gått ut på å sette bygningen tilbake til slik den kan ha sett ut i 1814. Det har vært en omfattende kildesøking. Planleggingen startet i 2006 og byggearbeidet pågikk fra 2011 til det var ferdig i 2013.

Hva er neste prosjekt?

– Jeg jobber med et skisseprosjekt som kan bli en utvidelse av Vikingskipshuset på Bygdøy, et nytt Vikingskipsmuseum. Her blir det en åpen plan og designkonkurranse. Tidligst i 2023 vil det stå ferdig.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Umiddelbart tenker jeg på «Lørdag» av Ian McEvans. Hele handlingen skjer i løpet av et døgn, og er om en nevrokirurgs opplevelser i løpet av dette døgnet.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det er det vanlige. Være sammen venner og familie. I jobbesammenheng å motta prisen «Europa Nostra».

Hvem var din barndomshelt?

– Det må være storebroren min, Truls, som er sju år eldre enn meg.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg samler på for mye som jeg aldri får bruk for. Det irritere meg. Alt fra skruer og ting jeg tenker at jeg kan få bruk for en dag. Men de gangene jeg trenger noe, finner jeg det ikke i mine arkiver.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Det er å drikke en god flaske rødvin med gode venner.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg går ikke i demonstrasjonstog. Har andre måter å uttrykke mine meninger på.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Har hatt et utrolig godt samarbeid med Eidsvoll 1814, og ville stått fast med direktør Erik Jondell. Så kunne vi ha fortsatt praten der vi slapp.

Mer fra Dagsavisen