Navn i nyhetene

Er litt spesielt med cup

Morten Morisbak Skjønsberg (32) er kaptein på Stabæk, som med mange nye spillere på laget har hatt en knallstart på sesongen og ligger på sølvplass, stikk i strid med forhåndstipsene.

Morten Morisbak Skjønsberg. FOTO: NTB SCANPIX

Dere ble ikke akkurat spådd å kjempe om pallplass i serien i år. Nå har dere fire strake seirer, 13 poeng og bare Rosenborg foran dere. Hva har skjedd?

- Vi har rett og slett hatt en god start, som vi kan være fornøyd med. Men vi må fortsette å utvikle oss som lag.

Men var dette ventet?

- Rett før sesongstart hadde vi en veldig tynn utgave. Så fikk vi påfyll rett før seriestart av Asante, Diomandé og Ghanassy og de har slått til.

Hva er det med trener Bob Bradley som kjapt har spleiset sammen et lag av en tropp med mange nye?

- Han er en veldig tydelig herremann, som vet hva han vil og klarer å formidle det på en klar måte. Han kan mye fotball og er veldig engasjert. På hver trening er han på og han er helt klart viktig for oss. Han er også veldig annerledes enn mange andre trenere jeg har hatt. Bradley stiller høye krav til spillerne og vil spille fotball. Han vil få til å spille langs bakken. Og der har vi noe å gå på.

Du er desidert eldst i troppen (eneste over 30 år). Og kaptein. Det betyr vel at også du har en oppgave i å få spillerne til å jobbe som et lag?

- Ja, gamlefar. Jeg prøver i alle fall å bidra. Og være engasjert. Det er en ung og internasjonal gjeng. Det er vel ni forskjellige nasjoner og 11 utenlandske spillere. Det er spennende og interessant.

Hvordan er dette laget i forhold til da du var i Stabæk forrige periode?

- Det var helt andre midler vi hadde til rådighet da, som i 2008 da vi tok gull. Lønnsutgiftene var atskillig høyere og det var et lag med mer rutinerte spillere. Og en bredere tropp. Det var mer trøkk rundt klubben da. En helt annen situasjon. Nå slår vi litt nedenfra. Det er morsomt og spennende å være med og utvikle et lag med unge spillere.

Nye Asante har scoret tre mål. Hvor avhengig er dere av enkeltspillere for å fortsette suksessen?

- Vi har noen spillere med ekstremferdigheter som vi har og kommer til å få god bruk for. Vi er fortsatt en liten stall. Asante er et farlig angrepsvåpen. Jeg håper og tror vi kan få ut enda mer av ham når vi lærer hverandre å kjenne enda bedre.

Til nå har dere «slått» nedenfra. Nå må dere kanskje finne dere i å være favoritt i flere kamper framover. Hva betyr det for det mentale?

- Tror ikke det betyr noe. Vi føler ikke har mer press enn det vi setter på oss selv. Ingen vits å kikke på tabellen nå. Vi skal være mer opptatt av å utvikle oss som lag.

Mot KFUM Oslo (topper 2. divisjon etter tre strake seirer) i 2. runde i cupen i kveld er dere favoritter. Det er en kamp dere skal styre. Hvordan ser du på det?

- Sånne cupkamper pleier å være ganske tøffe. Kåffa har to gamle Stabæk-stjerner i Stian Sortevik og Torstein Andersen Aase, som sikkert er ganske gira. Jeg håper på litt overtenning hos dem. Vi har lyst til å ta oss videre, men må være skjerpet. Jeg har spilt noen cupkamper før og det er litt spesielt. Det er veldig morsomt for lagene i 2. divisjon og nedover å få besøk og ta en skalp.

Og Vålerenga til nabofeide på Ullevaal lørdag?

- Pleier å være moro, med litt trøkk på Ullevaal med både Klanen og våre fans. Det er alltid morsomt med kamper hvor det er litt mer ramme rundt.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Som liten leste jeg «Papillon» av Henri Charrière. Den var fascinerende. Det var et barndomsminne.

Hva gjør deg lykkelig?

- He, he, he… Det er sånne dype spørsmål i Dagsavisen. Er ikke for fotballspillere… Det er veldig deilig å vinne fotballkamper, men om jeg blir lykkelig av det vet jeg ikke…

Hvem var din barndomshelt?

- Det blir fortsatt fotball... Jeg skulle hele tiden være Rene Higuita (Colombias tidligere landslagsmålvakt som gjorde en del krumspring på banen, red.anm.).

Hva gjør du når du skeier ut?

- Jeg gjør vel som vanlige nordmenn gjør…

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Krig og fred og sånn... Nei, for å være litt mer seriøs, jeg kunne for eksempel ha gått i tog mot rasisme.

Er det noe du angrer på?

- Det er det sikkert, men ikke noe som egner seg i avisen. Eller kanskje jeg skulle si som Edith Piaf…

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Det måtte vært en finne, så jeg slipper small talk-en.