Navn i nyhetene

Ungkar verdt åtte millioner

Musiker Alexander 
Rybak (28) debuterer som programleder 
i radio i NRK Klassisk i morgen 
kl. 09.00. Kommer på TV i «The Hit» på NRK1 i oktober.

Alexander 
Rybak. FOTO: ANNE LIV EKROLL/NRK

Hvordan blir det å være program­leder i «Min favorittmusikk» på NRK Klassisk?

- Dette er det perfekte ­programmet for meg å prøve ut programlederrollen i. Det er klassisk musikk, publikummet mitt får bli kjent med meg via nye historier, og jeg har god tid til å forberede hvert program.

Er det den klassiske musikken som står deg nærmest?

- Det er den jeg er vokst opp med. Jeg hører når popkomponister er klassisk skolerte, og når de bare prøver seg fram uten noen bakgrunn. Stor forskjell.

Og hva tror du om «The Hit»?

- Jeg synes det er gøy med et nytt og fresht talent-konsept på TV, og bidrar gjerne. Jeg håper bare mediene ikke begynner å skrive om «comeback», det gjør de alltid når jeg gjør noe jeg synes er moro.

Hvordan går det med popkarrieren?

- Jeg har alltid vært klar på at jeg tar avstand fra den tradisjonelle popbransjen. Jeg kommer til å kjempe for allsidigheten. Nå begynner heldigvis også NRK å la meg få utvikle meg, og er positive til mine ulike sider. Endelig er den tida forbi da folk kun inviterte meg til å spille «Fairytale» i ulike drakter. Kanskje de folka har sluttet i NRK?

Du er mye ute og reiser?

- Nå skal jeg til Malta på et TV-show, Russland for et langt portrettintervju med den største TV-kanalen, og Tyrkia og USA der jeg skal ha seminar med talentfulle strykere før vi har konsert. Da jeg skulle til Ukraina denne uka, var det mange som frarådet meg å dra på grunn av konflikten. Men slik vil jeg ikke tenke. Så jeg dro dit og spilte inn fire TV-programmer. Mitt ukrainske publikum er like viktig som alle andre.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Det var nok «Alkymisten» av Paulo Coelho, men da var jeg 17 år. Hadde jeg lest den i dag ville jeg sikkert synes den var skikkelig klissete.

Hva gjør deg lykkelig?

- Jeg har aldri tatt meg bryet med å finne lykken. Fravær av ulykke holder for meg. Man kan jo jakte på lykken, men så finnes det så mange andre vakre ting i verden.

Hvem var din barndoms helt?

- David Coucheron. Han var pappas fiolinelev på ­Nesodden, og jeg ville bli som ham. Ellers hadde Eminem og Michael Jackson også stor innflytelse på oss kidsa.

Hva misliker du mest med deg selv?

- Da må jeg grave dypt. Men jeg skulle ønske jeg var mer spontan og mindre perfeksjonist. Men jeg føler man må velge en av delene, og jeg valgte å være perfeksjonist.

Hva gjør du når du skeier ut?

- En meget sjelden gang drar jeg ut på byen og danser med jenter uten å tenke på at folk tar bilder av meg.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

- Ja til individuell talentutvikling. Og vannscooter.

Er det noe du angrer på?

- At jeg sa nei til den ukrainske versjonen av «Ungkaren», med tilbud om åtte millioner kroner. Kjæresten min slo opp med meg bare uker etterpå.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Meg selv fra framtida. Så kunne jeg fått nyttig informasjon.

geir.rakvaag@dagsavisen.no